Jestem nowym użytkownikiem forum, jednak zamiast pokazywać zdjęcia swojej "laleczki" muszę prosić Was o pomoc.
Otóż od pewnego czasu wariują mi zegary.
Objawia się to tym, że obrotomierz po zgaszeniu silnika zostaje na ok. 1100-1200 obr oraz gdy tylko lekko nagrzeje się silnik padają do zera wskaźniki paliwa i temperatury (same wskaźniki, bo gdy np. dla testu próbowałem wyjeździć całą benzynę to przy minimum zapaliła się kontrolka braku tejże, a licznik cały czas leżał na zerze tak jak po wyłączeniu silnika).
Wracając do obrotomierza on te 1100-1200 obr traktuje jak 0 i po odpaleniu silnika stamtąd też rusza do góry - czyli mam na luzie 2000 obr oczywiście tylko wizualnie, silnik ma normalne obroty zapewne w granicach 1000rpm.
Już raz znajomy z serwisu Seata sprowadzał obrotomierz do 0 jednak nie długo to pomogło i teraz znów się to stało.
Zapytany czemu padły temperatura i paliwo - zabrał auto do warsztatu, trzymał 2 dni i oddał mówiąc "nie wiem".
Zasugerował jednak, że mogło się to stać przy próbie odpalania innego samochodu z kabli w zimę - mógł paść regulator napięcia w zegarach czy coś w tym stylu.
Pytanie nr. 1 w związku z tym:
Czy za pomocą kabelka i VWTool uda mi się sprowadzić obrotomierz do 0? (niestety u mnie na komputerze nie mogę połączyć się Vag-COM'em z samochodem a Polskim Vag-iem mogę tylko sczytać błędy, VWTool mogę robić wszystko).
Pytanie 2.
Czy zmieniając zegary muszę w nich coś programować czy tylko plug@play są? Czytałem różne rozbieżne opinie w tym temacie.
Pytanie 3. czy tym samym kabelkiem mogę ustawić sobie przebieg z poprzednich zegarów? Czy muszą mi to zrobić w ASO? Auto ma przejechane obecnie 68tyś i wolę, żeby taki przebieg pozostał

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie