[9n] wahania temperatury

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Grzegorz525
Newbie
Newbie

[9n] wahania temperatury

Post autor: Grzegorz525 »

Witam, jestem posiadaczem vw polo 1,9 sdi z 2002roku. Podczas jazdy temperatura podnosi się do 90 stopni, ale zdarza się ,że na odcinku np 4 kilometrów spada do 40 stopni lub nawet do zera i podnosi się kilkukrotnie. tego typu wahania zdarzają się nieregularnie- czasem przez kilka dni jest ok, a później znów zaczyna się wahać. jak myślicie co jest przyczyną takich wahań?? (termostat jest w porządku). Mechanik stwierdził, że to normalne, ale ja mam wątpliwości, bo nigdy nie spotkałem się z czymś takim.
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

Czujnik temperatury płynu chłodzącego do wymiany lub też wystarczy aby styki owego czujnika dobrze przeczyścić. U mnie jak się działy takie akcje to właśnie wystarczyło styki przeczyścić. Czujnik ten jest w okolicy termostatu powinieneś znaleźć bez problemu.
s
smoterek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: smoterek »

U mnie było mało płynu i zdarzały się podobne akcje. Po dolaniu spokój.
9N 1.9TDI axr 3d Caractere
h
hulcia
Newbie
Newbie

Post autor: hulcia »

Witam
ja w polo 1,4 TDI z 2002 roku mam ten sam problem.
Po wyregulowaniu zaworu pod turbo u mechanika wskaźnik temperatury waha się. Jak przejadę się 170km/h do dochodzi prawie do 90stopni ale za jakiś czas spada do 40 stopni.
Czy to może być wina mechanika?
I moglibyście mi dokładniej wyjaśnić gdzie mam tego czujnika szukać żeby ewentualnie styki przeczyścić?
Z góry dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”