[Wszyscy] Oklejanie lamp: porady + strona prawna (!)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Voyt
Raczkujący
Raczkujący

[Wszyscy] Oklejanie lamp: porady + strona prawna (!)

Post autor: Voyt »

Witam.

Ostatnio myślałem, żeby swoje lampiszony trochę ogarnąć kolorystycznie i efekty małej symulacji poniżej:

1. Czerwony kierunek [nie będzie 100% czerwony, bo kierunek jest pomarańcz, ale chociaż trochę]
Obrazek

2. Dymione - dobrze to wygląda, ale nie chcę mieć problemów na przeglądzie ani kontroli
Obrazek

3. Dymione kierunki z boku i przodu [może trochę za delikatnie; z boku będą białe i myślę, że tak zrobię. O kierunki chyba się nie czepią!]
Obrazek

Osobiście najbardziej widzę konfigurację 1+3

Jeśli macie inne propozycje, tu są czyste zdjęcia:
Obrazek
Obrazek

I jeszcze pytanie odnośnie legalności, tzn. czy są z tym jakieś kłopoty przy kontroli? Czytałem na forum kangoorów
http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopi ... b2db56afb9
i dosyć ostro o tym dyskutowali, w większości przeciwni [a temat dotyczył konkretnie przyciemnianych lamp z tyłu]. Dało mi to trochę do myślenia. Jeszcze to:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... one,300107
Jak sprawa jasności świecenia? Widać coś?? Jeżdżę trochę w trasy, a tam widoczność ważna.

To jak to jest? Proszę o opinie w sprawie stylu i kwestii prawnej

Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

kolego ja w moim byłym golfie MK2 oklejałem tylne lampy w styl "GTI" i powiem tak, świeciły tak samo jak oryginał, folii nie było widać(nie było widać ze jest) a przeglądy i kontrole przechodziłem bez problemu, przyglądali sie dokładniej lampom ale jak widzieli ze świecą normalnie to sie nie czepiali...
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

ja jestem przeciw przyciemnianiu tylnich kloszy pozniej malo co widac w dzien, juz pare takich jezdzi po bielsku nie widac totalnie jak hamuje dobrze ze maja 3 swiatlo stopu przynajmniej to nie przyciemnione
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

kolego kwestia folii... ja miałem taką ze przyciemniała a ale przepuszczała fajnie światło, jak sie przyciemnia lampy folią do szyb to taki efekt jest
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

aha raz bym jednego wjechal w dupala :grin: tylko zauwazylem 3 swiatlo masakra totalna
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

[quote=""MarioGTI""]ja jestem przeciw przyciemnianiu tylnich kloszy pozniej malo co widac w dzien, juz pare takich jezdzi po bielsku nie widac totalnie jak hamuje dobrze ze maja 3 swiatlo stopu przynajmniej to nie przyciemnione
[/quote]
nie masz racji. tak jak pisze dogu18 wszystko zależy od folii.
Zobacz moje tylne lampy. mało kto wie, że jest na nich folia.
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
Awatar użytkownika
Voyt
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Voyt »

Nareszcie zainteresowanie :)

Co do przyciemnianych lamp to udało mi się znaleźć folię jasno-czarną [niby do kloszy przednich] ale na ile to jest widoczne to nie wiem. Jakkolwiek podoba mi się wygląd przydymionych, tak muszę się zgodzić z MarioGTI, tego [czasami] po prostu nie widać. Ostatnio dojrzałem bodaj audicę, tył przyciemniony, dzień, słońce i NIC!! Nie wiedziałem nawet czy koleś miał lampiony zapalone. Masakra!! O ile w nocy ujdzie, o tyle w dzień robi się nieciekawie. Przyciemniania reflektorów przednich już w ogóle nie rozumiem. Zwłaszcza, jak ktoś nakleja folię tak czarną, że prawie nieprzezroczystą. O co tu chodzi?? Może jeszcze w cholere reflektory niech sobie zamaluje i jeździ bez! Przecież to ma świecić. A co z jazdą w nocy, przez ciemny las np.???

[Zaznaczam, że nie obrażam nikogo, a wyrażam swoje zdanie, z którym nie trzeba się zgadzać!!]

A na przeglądach to się już najadłem na temat żarówek, lamp, także mam trochę dosyć. No bo na dobrą sprawę to takie przyciemnianie po prostu obniża jasność emitowanego światła i intensywność. Przecież tak też działają przyciemniane szyby. Na przepuszczalność rzędu 95%[jak podają na aukcjach] nie ma co liczyć, bo gdyby tak było w zasadzie nie byłoby różnicy w wyglądzie, a o to przecież nam nie chodzi...

Tyle biadolenia. Moje zdanie jest takie, żeby tył sobie darować, dam co najwyżej czerwoną na kierunki, a boczne i przednie przyciemnię jasno-szarą. Powinno dać radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pytania dotyczące stylingu”