Witam wszystkich, niedawno stałem się posiadaczem VW POLO 1.9 SDI w wersji Comfortline. Czy taka wersja posiada ABS. Wydaje mi się, że powinna mieć, ale kontrolka od ABS w ogóle się nie zaświeca przy przekręcaniu kluczyka, a hamulce są bardzo słabe.
Auto dostałem dlatego nie wiem jakie jest jego wyposażenie, a poprzedni właściciel też za bardzo się nie orientuje.
generalnie to zależało od zasobności portfela pierwszego właściciela. Też mam wersję comfortline i nie mam ABSu ( zrobiłem taki lol jak Ty gdy się zorientowałem )
Obejrzałem dużo ogłoszeń z allegro i większość aut w tej wersji ma. Gdzieś na forum przeczytałem, że najłatwiej sprawdzić, czy jest pompa od ABS w okolicach zbiorniczka z płynem hamulcowym. Jutro sprawdzę.
Ogólnie to zainteresowałem się tym, bo hamulce, są tragiczne. W moim poprzednim aucie (Tico) były dużo lepsze. Słyszałem, że hamulce pogorszyły się po wymianie klocków hamulcowych przez poprzedniego właściciel i przypuszczam, że może coś zostało źle zrobione.
Jak chcesz sprawdzić czy na wyposażeniu jest abs możesz też sprawdzić wykaz wyposażenia dostępny w bagażniku po lewej stronie pod wykładziną. Masz tam kody które trzeba zdefiniować >> są dekodery w internecie.
[quote=""Bavar""]Jak chcesz sprawdzić czy na wyposażeniu jest abs możesz też sprawdzić wykaz wyposażenia dostępny w bagażniku po lewej stronie pod wykładziną. Masz tam kody które trzeba zdefiniować >> są dekodery w internecie[/quote]
Z tym że na naklejce podany jest wyrywek wyposażenia z jakim wyjechało auto z fabryki. Najlepiej by było napisać prośbę o zdekodowanie VIN w odpowiednim temacie. Sprawa stanie się jasna
Mówiąc szczerze to polo ma niestety fatalne hamulce. Różnymi furami mykałem ale polówka wymięka pod tym względem. Trzeba dość mocno gnieść pedał żeby zaczął hamować,a do poślizgu tuż tuż!