montaż / wymiana czujnika abs

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

f
forest
Newbie
Newbie

montaż / wymiana czujnika abs

Post autor: forest »

witam wszystkich
wyskoczył mi ostatnio na kompie :brak sygnału koła po lewej stronie,pewnie padł czujnik abs
zamierzam wymienić go sam słyszałem że to żadna filozofia licze na wskazówki od forumowiczów jeśli ktoś ma jakieś fotki mile widziane,acha a jak wygląda taki czujnik i ile kosztuje??polo 6n 1.6 1995r AEA
z góry dziękuje za podpowiedzi ;)
Awatar użytkownika
medyk81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: medyk81 »

Przód czy tył? Tylni ok. 30 zł, przód 20 zł (nie oryginalny). Jak wygląda, najszybciej podejrzysz na allegro.
M
MiRo
Początkujący
Początkujący

Post autor: MiRo »

Obrazek
czujnik tak wygląda - koszt : 13zł + 8zł przesyłka np http://www.allegro.pl/item484503072_czu ... rdoba.html

jeśli chodzi o wymianę to w sumie się w to nie bawiłem ale http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=121 masz poradnik VW polo -sam naprawiam - ściągnij sobie i tam na pewno jest rozwiązanie Twojego problemu:)
Pozdr
Moje Blue 6N2 ]

Obrazek Obrazek
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

forest
Czyli wcześniej ABS dział?. Brak sygnału z czujnika nie musi być spowodowana jego uszkodzeniem trzeba najpierw obejrzeć kostkę przyłączeniową i przewody czasami są uszkodzone lub czujnik do czyszczenia jak to nie pomoże to wymiana, czujnik jest umocowany na jednym wkręcie zwykle po jego odkręceniu nie chce wyjść i przy wyjmowaniu się połamie ale jak wymieniasz na nowy to nie problem, po wyjęciu oczyścić gniazdo i zamontować nowy. Polecam lekturę Archiwum na "starym" forum ten temat był już poruszany.
Pozdrawiam.A.
f
forest
Newbie
Newbie

Post autor: forest »

medyk81 chodziło mi o przedni ale tak czy siak widze że to nie są wielkie koszta.
[quote=""ar1000""]Czyli wcześniej ABS dział?.[/quote] nie diałał już gdy go kupowałem przeczyszcze wszystko co napisałeś .
dzięki panowie[quote=""MiRo""]czujnik tak wygląda - koszt : 13zł + 8zł przesyłka np http://www.allegro.pl/item484503072_czu ... rdoba.html[/quote]
juz zamówiłem ten z tego linka ,
dziękuje wszystkim za podpowiedzi pozdrawiam szerokiej drogi
Awatar użytkownika
Sanchez
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sanchez »

Witam,
pojawił mi się następujący błąd na VAG'u
285 - Czujnik liczby obrotów przód prawy-G45 brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Zapaliła mi się kontrolka od ABS'u.

Wcześniej widziałęm, że był link do instrukcji wymiany, ale już nie działa. Czy ma ktoś jakąś intrukcję jak wymienić tak owy czujnik. Z góry dzięki za porady

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Zdejmujsze koło, odkręcasz śrubkę która mocuje czujnkil w piaście (imbus, ale nie pamiętam rozmiaru). teraz trzeba wygrzebać czunik z piasty. jest to cholrenie trudne. generalnie trzeba go zniszczyć żeby wydostać go z otwou w którym jest mocowany. można poprzez otowry wybić czyjnik. trochę gimnastyki i wylezie. Potem zabawa z zamontowaniem nowego czujnika. ciężko będzie go wsadzić na miejsce. Generalnie dostęp jest wujowy do czujnika. ale jest to możliwe do wykonania.
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

Generalnie nie jest tak źle. Stary trzeba trochę wykąpać w WD40 i wyjdzie. Nowy lekko przypiłować mu obudowę plastikową - przynajmniej tak było u mnie.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

dokladnie, stary jesli jest uszkodzony to i tak nie bedzie Ci juz potrzebny wiec mozesz go wybić bądź wydłubać czym Ci wygodnie, pozniej oczyscic miejsce montazu nowego czujnika, zazwyczaj jest tak korozja i nowy nie chce wejść, ja u siebie obudowe nowego czujnika dookoła przeleciałem papierem pilniczkiem tak żeby ciasno wszedł, nastepnie przykrecasz go podpinasz kostke i tyle jesli chodzi o montaż, po zamontowaniu nowego czujnika u mnie nadal swieciła sie kontrolka ABS i ABS nie działał, musialem podpiac auto pod VAG'a i wykasować błąd, od tej pory spokoj wszystko dziala jak nalezy
Awatar użytkownika
Sanchez
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za podpowiedzi,
mam nadzieje ze w weekend znajdę czas i się tym zajmę :) Ostatni weekend był pt. przepustnica
Obrazek
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

u mnie czujnik to jakby go zaspawał tak zardzewial i z wymiana dalem sobie spokój ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""suhhar""]u mnie czujnik to jakby go zaspawał tak zardzewial i z wymiana dalem sobie spokój [/quote]
I właśnie dlatego opisujemy tu jak wybić ten czujnik. u większości z nas czas i warunki drogowe w okolicy czujnika zrobiły swoje. ja go wydłubywałem po troszeczku, wyciągając miedziane zwoje kilometrami :) warto poświecić trochę czasu dla sprawnego układu ABS.
Awatar użytkownika
Sanchez
Raczkujący
Raczkujący

Witam,
jestem po wymianie czujnika, tak jak kolega opisywał - czujnik się złamał, ladne parę metrów uzwojenia, pozniej wygrzebywnaia po troszeczku, nowy czujnik wszedł bez problemu. Jeszcze tylko wykasowanie błedów z kompa zrobiłem, kontrolka zgasłaa i ABS działa!
Dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

[quote=""Sanchez""]Witam,
jestem po wymianie czujnika, tak jak kolega opisywał - czujnik się złamał, ladne parę metrów uzwojenia, pozniej wygrzebywnaia po troszeczku, nowy czujnik wszedł bez problemu. Jeszcze tylko wykasowanie błedów z kompa zrobiłem, kontrolka zgasłaa i ABS działa!
Dzięki![/quote]
No to Ci się udało, ja miałem firmy Autlog i trochę się napiłowałem, koledzy wyżej również:)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sanchez
Raczkujący
Raczkujący

Witam,
teraz przyszła kolej na tylny czujnik :( Czy z tylnym tez jest tak jak z przednim, czy więcej zachodu? Bo na tym kole też mam do wymiany łożysko i nie wiem czy bawić się samemu
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”