Problemy z elektryką, pęknięta tylna szyba

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pietia
Newbie
Newbie

Problemy z elektryką, pęknięta tylna szyba

Post autor: pietia »

Witam!
Miałem ostatnio problem - nie działały mi wycieraczki szyby przedniej (tyłu nie sprawdzałem) oraz pompka spryskiwacza. Znalazłem i wymieniłem uszkodzony bezpiecznik - sytuacja wróciła do normy. Następnego chyba dnia miałem brak kierunkowskazów L/P (ale awaryjne działały). Nie znalazłem przyczyny w bezpiecznikach. Zacząłem wszystko sprawdzać - światła postojowe, mijania, długie, wentylator i ogrzewanie tylnej szyby. W czasie zimy ogrzewanie szyby nie działało więc po włączeniu grzania chciałem to sprawdzić i poszedłem na tył auta i przyłożyłem dłoń do szyby. Poczułem że szyba bardzo mocno się nagrzała i prawie się oparzyłem. Wróciłem do kokpitu żeby wyłączyć ogrzewanie ale po chwili rozległ sie huk i cała tylna szyba poszła w drobny mak! Szok!
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

:shock: jaki prąd w aucie masz??? nie masz zamiast akumulatora wtyczki do gniazda na 220V przypadkiem?!?
Pierwszy ras słyszę o takim czymś!?! ciekawie co powiedzą inni...
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

też pierwszy raz słysze :eek:
a co z resztą elektryki :?:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
C
Changeman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Changeman »

Co do kieronkow sprawdz bezpieczniki nie wizualnie a kontrolka czy dochodzi napiecie na bezpiecznik jak nie to w dalszej kolejnosci sprawdzaj przelacznik zespolony (lopatki od kierunkow) jak dalej nic nie znajdziesz to moze byc przekaznik podniem jakis na probe. Co do tylnej szyby to moze nitki miales klejone lakierem przewodzacym takie latanie nitek moze wykonczyc szybe. Od szyby tez sprawdz przekaznik. A jak mowisz ze szyba byla fest goraca to sprawdz jakie masz ladowanie :P
p
pietia
Newbie
Newbie

Post autor: pietia »

kierunki później już mi dzialaly a ogrzewanie szyby wlączylem przy zgaszonym silniku
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

no to zrobiło si jakieś dziwaczne zwarcie na szybie, ciekawy nieciekawy przypadek
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

coś mi się wydaje, że tylko kilka "nitek" z ogrzewania szyby było sprawnych...i cały prąd poszedł właśnie po nich...szyba nagrzała się tylko w kilku miejscach bardzo mocno i pod wpływem naprężeń pękła...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”