[6n2] Samochód gaśnie po odpaleniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pencu$
Newbie
Newbie

[6n2] Samochód gaśnie po odpaleniu

Post autor: Pencu$ »

Witam :)
Zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytanie (jak źle szukam to przepraszam).
Problem wygląda w taki sposób że samochód gaśnie około 5-6 sekund po odpaleniu ale tylko wtedy kiedy jest zimny silnik, jak jest rozgrzany to nie ma żadnego problemu. Ponadto na zimnym silniku jak już uda mi sie go odpalić podtrzymując wyższe obroty samochód szarpie przy dodawaniu gazu, jak się rozgrzeje to wszystko wraca do normy.
Ponadto zauważyłem że podczas jazdy raz na jakiś czas dosłownie migną kontrolki check itd, nie zaświecają się na dłużej.
Wymieniłem już kable i świece ale to nic nie pomogło :(
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać to proszę o porady bo już nie wiem co zrobić.. z góry dziękuję za odp :)
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Miałem taki problem, gasł na zimnym silniku po odpaleniu, przyczyną była brudna przepustnica. A filtr powietrza i paliwa też wymieniałeś? Sprawdź jak silnik się rozgrzeje też ładowanie akumulatora czy jest prawidłowe.
P
Pencu$
Newbie
Newbie

Niedawno (czyli z jakiś miesiąc temu) wymieniałem olej a przy tym wszystkie filtry więc na pewno są dobre. A akumulator kupiłem nowy pół roku temu więc myślę że nie ma tutaj żadnego problemu z ładowaniem. Przeczyszczenie przepustnicy pomogło rozwiązać problem?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Tak, teraz jeżdżę tylko na vervie98 i nie mam z tym już problemu, czyli od 2 lat jak kupiłem Polo. Spróbuj wyczyścić przepustnicę i zatankuj lepszego paliwa, albo wlej dodatek do paliwa przed tankowaniem.
P
Pencu$
Newbie
Newbie

Tankuję 98 na BP a głównie jeżdżę na LPG, w tamtym roku we wrześniu założyłem instalację gazową - sekwencje. Może to wina gazu? chociaż wcześniej tak się nie działo tylko dopiero od około 2 tygodni tak się dzieje..

A z kontrolkami miał ktoś kiedyś podobny problem?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

O kolego to obawiam się że nic sam nie zrobisz, nie wiedziałem że to zagazowane Polo :shock:, to pewnie masz jeszcze gwarancje na instalacje.
P
Pencu$
Newbie
Newbie

Gwarancja jest ale jak byłem tam gdzie zakładali gaz i zgłosiłem problem to powiedzieli że w ustawieniach wszystko ok i że to wina kabli i świec.. wymieniłem je i problem dalej taki sam..
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Jak znam życie i pojedziesz po gwarancji, to zaraz znajdą przyczynę he he, nie odpuszczaj jeżeli wymieniłeś to co zalecili a problem pozostał.
P
Pencu$
Newbie
Newbie

Tak zrobie, jutro jade do nich i zobaczymy co tym razem wymysla:)
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

Hej.
Przyczyną szarpania/gaśnięcia/wypadania zapłonów może być również cewka wysokiego napięcia. ;)
Zbiera się w niej wilgoć i nie wytwarza odpowiedniego napięcia, po rozgrzaniu silnika ciepło robi się też w przedziale silnikowym w otoczeniu cewki i wilgoć z niej odparowuje, wtedy działa dobrze. Szukałbym tym tropem. :)
Awatar użytkownika
harek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: harek »

sprawdź też czujnik położenia wału. Przerabiałem to w citroenie. Objawy takie same jak piszesz.
fiesta -> civic-> fiesta -> civic -> obecnie polo 1.4 MPI i berlingo 2.0 HDI :)
P
Pencu$
Newbie
Newbie

Dzieki za odp :) sprawdze to na pewno a póki co podpiąłem u kolegi samochód pod komputer i wyskoczyły mi oto takie błędy:

16684 Losowe wypadanie zapłonu

16688 Brak zapłonu cylinder 4

17978 Moduł sterujący zablokowany

Co z tym mogę zrobić? to coś poważnego i musze jechac do mechanika czy poradzę sobie sam z tym problemem?
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

Sprawdź cewkę wys. napięcia, wyjmij wtyczkę sterującą i przeczyść styki, to samo zrób z czujnikiem halla- wtyczka do rozdzielacza zapłonu.
Jeśli szarpanie jest tylko na gazie a na benzynie nie, to wykręć świece i zmniejsz delikatnie przerwę elektrod o 0.1-0.2 mm, powinno pomóc. Generalnie obstawiałbym cewkę jeśli jest słaba nie wytwarza odpowiedniej iskry na świecach dlatego wypadają zapłony.
P
Pencu$
Newbie
Newbie

Cewka wymieniona na nową, stara była już chyba zła bo obudowę miała popękaną.
Teraz wyskakują mi takie błędy:

17756 - Uzwojenie pierwotne cewki 1 - przerwa
17757 - Uzwojenie pierwotne cewki 2 - przerwa

Co może być tego przyczyną skoro cewka jest nowa??
j
jasiek09
Newbie
Newbie

Post autor: jasiek09 »

Ludzie poratujcie bo mam identyczny problem, jednego dnia dobrze,tydzień źle :vinsent:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”