dziwny dźwięk z okolic airbaga pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

dziwny dźwięk z okolic airbaga pasażera

Post autor: bartek_almighty »

Witam. Nie znalazłem podobnego tematu czy też odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc założyłem nowy temat.
A teraz do sedna: po przekręceniu kluczyka (ale nie odpaleniu auta) słyszę dźwięk przypominający spięcie dochodzący z okolic airbaga pasażera lub tej części kokpitu, następnie przekręcam kluczyk spowrotem (jakbym gasił auto) i ponownie pojawia się ten dźwięk. Dodam, że od dni paru borykam się z problemem nie gasnącej kontrolki ABS. Czy owy dźwięk spięcia może mieć jakiś związek z ABS? Co może powodować spięcie w tym rejonie samochodu? Moja Poli to 1.9 AEF
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

przy air bagu pasażera jest jeszcze kilka urządzeń: dmuchawa, urządzenie od klimy jeśli masz itp. więc różne rzeczy moga powodować taki dźwięk.
A co do ABS to wypadałoby zbadać VAGiem jaki wywaliło błąd.
b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

Klimy nie mam a dmuchawa funkcjonuje no ale to nie znaczy, że spięcia nie powoduje...sprawdzę jutro czy przy wyłączonej dmuchawie po przekręceniu kluczyka nadal dochodzi ten dźwięk.
co do VAGa to się na niego umawiam ;)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

po włączeniu kluczyka to przekaźnik tak działa .
b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

wyłączyłem dmuchawę (pokrętło na 0) i owy dźwięk już się nie wydobywa przy przekręcaniu kluczyka. Następnie pobawiłem się samą dmuchawą i już na 100% jestem przekonany, że jest to z tym związane. Przyszło mi do głowy za to coś innego, czy możliwe, że gdzieś w 'kanale wentylacyjnym dmuchawy' siedzi jakiś suchy liść i po włączeniu dmuchawy delikatnie się przesuwa i powoduje owy dźwięk? Na ile mogę to sprawdzić?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

bardzo mozliwe
b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

[quote=""Paffcio""]bardzo mozliwe[/quote]
ciężko dostać się do kanału wentylacyjnego od strony pasażera? jakiś manual? a jeśli to jednak jakiegoś rodzaju spięcie jak idzie się dostać pod kokpit? czy może lepiej to zostawić jak jest skoro nie przeszkadza to w jeździe? dźwięk powstaje tylko po włączeniu i wyłączeniu dmuchawy (na sekundę) niezależnie od siły nadmuchu.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

bartek_almighty

ja na twoim miejscu najpierw przez filtr kabinowy bym sie chciał dostać, od strony pasazera od zewnatrz auta zdejmij podszybie plastikowe tam znajduje sie filtr, wymien go a poczas wymiany wyciagnij cały ssyf z wentylatora, bo zapewne cos tam wpadło
b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

filtr wymieniony, liście i cały syf jaki znalazłem wyciągnięty...trochę tego było... operacja ta była z pewnością pożyteczna ale niestety nie rozwiązała problemu. Nadal przy uruchomieniu/wyłączeniu dmuchawy wydobywa się ten sam dźwięk więc albo jakiś śmieć siedzi gdzieś głębiej :crazy: albo faktycznie dochodzi do jakiegoś spięcia na jakimś styku. Na szczęście nie jest to coś co spędza mi sen z powiek...jeszcze.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Moze szczotki się kończą i powodują iskrzenie na komutatorze? Ja bym wybebeszył wentyla i sprawdził jego stan.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

a ten dźwięk jest ciągły jak pracuje dmuchawa ?
b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

[quote=""bartek_almighty""]dźwięk powstaje tylko po włączeniu i wyłączeniu dmuchawy (na sekundę) niezależnie od siły nadmuchu.[/quote]
tak jak pisałem, włączam dmuchawę, 'zaskrzeczy' i przestaje, wyłączam dmuchawę, to samo.

jhosef jakbyś mi trochę objaśnił zwrot "wybebeszyć wentyla" to byłbym wdzięczny ;)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote=""bartek_almighty""][quote=""bartek_almighty""]dźwięk powstaje tylko po włączeniu i wyłączeniu dmuchawy (na sekundę) niezależnie od siły nadmuchu.[/quote]
tak jak pisałem, włączam dmuchawę, 'zaskrzeczy' i przestaje, wyłączam dmuchawę, to samo.

jhosef jakbyś mi trochę objaśnił zwrot "wybebeszyć wentyla" to byłbym wdzięczny ;)[/quote]Po polskiemu to znaczy profesjonalnie wymontować wentylator ;)
b
bartek_almighty
Newbie
Newbie

chodzi o ten 'wentyl' co się znajduje pod filtrem kabinowym? on się trzyma razem z obudową na 2 śrubach czy to bardziej skomplikowane ?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak, chodzi o wentylator nadmuchu kabiny.
Tu masz z grubsza opisane jak wymontować:
viewtopic.php?f=13&t=2064&p=17706&hilit=dmuchawa#p17706
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”