[9n] Boczna lampka w drzwiach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pablojablo
Newbie
Newbie

[9n] Boczna lampka w drzwiach

Post autor: pablojablo »

Witam
Problem dotyczy polo 9N z 2002r.
Mam problem bo nie działa mi zapalanie się bocznych lampek w drzwiach, kiedy otworzę drzwi kierowcy. Jest to wina krańcówki zapewne. Kiedy otworzę drzwi pasażera wszystko działa dobrze.
Z tego co czytałem krańcówka jest wbudowana w zamek.
Ostatnio próbowałem się dostać do niej, zdjąłem boczek odkręciłem szybę, całą tą blachę maskującą i nie mogłem jej zdjąć nadal.
Trzymała się jeszcze tak jakby zamka.
Czy wie ktoś może jak dostać się do tego zamka?

//Następnym razem za zakładanie tematów w nieodpowiednim dziale poleci kartka - patrz regulamin. // G.
b
bewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bewu »

Klamka z zamkiem połączona jest linką którą należy z sunąć od strony klamki. Z tyłu aby to zrobić trzeba z boku po wyjęciu zaślepki wykręcić torksem śrubę, po czym zdjąć zaślepke pod którą jest zaczepiona końcówka linki. Z przodu nie wymontowywałem blachy ale jest podobnie, tylko zamiast zaślepki trzeba wymontować wkładkę.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Tej śruby torksem nawet nie musisz do końca wykręcać.Może wystarczyć jak poluzujesz.Padł Tobie włącznik który niestety ale znajduje się w srodku zamka.Ja coś takiego wymieniałem, ale ostrzegam.Zamek trzeba rozebrać właściwie w drobny mak.Rozebrać ro rozebrać gorzej złożyć a trochę jest tych drobiazgów.Jest prostszy sposób i czasami nawet skuteczny!!!Kup sobie taki preparat na styki elektryczne ELEKTROSOL jest naprawde super.Nic nie rozbieraj tylko spryskaj nim zamek przez jakąś szczeline tak aby ten preparat dostał się do środka zamka a przy okazji do włącznika.Koszt to jakieś 12zł.Warto spróbować.Powodzenia!!!
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
j
jakob
Newbie
Newbie

Post autor: jakob »

Witam
Ja problem wyłącznika zamka rozwiązałem w następującysposób: przewód idący od wyłącznika zamka uciołem i pdłączyłem do styków (nz)kontaktronu takiego z 3 końcówkami i umocowałem go przy spince tapicerki, na przeciwko bespieczników. Pod pokrywą bespieczników umieściłem magnesik, który rozłącza
układ przy zbliżenu do niego oweg magnesu. Koszt kontaktronu i magnesu neodumowego to około 5 pln.
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

Czy mógłbym prosić o jakieś fotki albo schemat, albo chociaż informację, w którym miejscu oryginalnie jest podłączona ta boczna lampka - bo jak domyślam wpina się to w którąś z kostek sterownika drzwi:

Obrazek

Mam oryginalnie tylko odblask w tym miejscu a chętnie zamontowałbym sobie lampkę (6Q0 947 411A).
Tak wygląda odblask:
Obrazek

a tak drzwi po zdjęciu tapicerki:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”