mam pytanie, ubywa mi płynu od wspomagania,w tym zbiorniczku jest już na dnie, chciałem dokupić ale nie wiem czy zielony czy czerwony (auto jest z końca 1994 roku). Wziąłem strzykawkę i nabrałem trochę i płyn jest ewidentnie żółty, bez żadnego odcienia w stronę czerwonego lub zielonego, co zrobić?
Ja u siebie mam czerwony i wszystko działa ale gdzieś czytałem ze musi być zielony.. Dlaczego???
Edit:
W ogóle gdy kupowałem w sklepie sprzedawca zapytał czy chce zielony czy czerwony Odpowiedziałem ze nie wiem jaki był i jaki ma być a on ze jeśli jest czarna nakrętka zbiorniczka to czerwony jeśli zielona to zielony :niewiem:
Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, 10:50 przez Kasko87, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""kln""]Jak Ci cieknie pompa wlej Prestone z uszczelniaczem.[/quote] dzięki za podpowiedzi, pompa raczej nie przecieka, leje się na łączeniach przewodów, będę musiał dokręcić opaski lub dać nowe
[quote=""Kasko87""]Ja u siebie mam czerwony i wszystko działa ale gdzieś czytałem ze musi być zielony.. Dlaczego???
Edit:
W ogóle gdy kupowałem w sklepie sprzedawca zapytał czy chce zielony czy czerwony Odpowiedziałem ze nie wiem jaki był i jaki ma być a on ze jeśli jest czarna nakrętka zbiorniczka to czerwony jeśli zielona to zielony :niewiem:[/quote]
no to trochę do d.. bo kupiłem na allegro febi zielony (innego zresztą nie ma) a mam czarną zakrętkę. dolać czy wymienić cały?, czy 1 litr wystarczy i jak to zrobić, ściągnąć wężyk przy pompie jeżeli już?
Litr wytaczy napewno. Chyba na pompie najlepiej. Chyba, że przy maglownicy, ale nie jestem pewien
A co do tych nakrękach na zbiorniczkach - to by się zgazało i tak do końca 95 były czarne, od 96 zielone i tak samo jest z płynem w środku. To tylko takie moje wnioski wyciągnęte na podstawie oglądanych polówek :niewiem:
Wzmagałem się niedawno z podobnym problemem. Auto trafiło do mnie bez jakiejkolwiek dokumentacji względem użytych płynów eksploatacyjnych. Płynu od wspomagania również brakowało. Sprzedawca (ze sklepu) polecił mi płyn Maxxus zhs servo (płyn dopuszczony i z atestem od VW). Płyn ten jest barwy zielonej (coś jak R3) i kosztował ok 47 pln.
Zanim uzupełniłem płyn w samochodzie, zrobiłem mały test na "przegryzanie". Zmieszałem w strzykawce niewielką ilość płynu zassanego z układu wspomagania z nowym specyfikiem.
Test zakończył się pozytywnie, oba płyny połączyły się bez problemu i nie zmieniły swoich właściwości podczas podgrzewania, schładzania oraz próby czasowej.
Nadmienię iż płyn zassany ze zbiorniczka od wspomagania miał barwę słomkową, lekko brązowawą.
PS. Niektóre VW miały układ wspomagania zalany płynem czerwonym, jednak kolor tego płynu jest intensywnie czerwony i nie sposób go pomylić.
Pozdro
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
[quote=""booster29""]....Nadmienię iż płyn zassany ze zbiorniczka od wspomagania miał barwę słomkową, lekko brązowawą.
PS. Niektóre VW miały układ wspomagania zalany płynem czerwonym, jednak kolor tego płynu jest intensywnie czerwony i nie sposób go pomylić.
Pozdro[/quote]
dziś wymieniłem płyn na nowy (zielony), stary zlałem ściągając wąż przy pompie, weszło ok. 600 ml nowego płynu, a więc pozostało 200 ml starego ( wg instrukcji mieści się 800 ml). Raczej na pewno był tam płyn czerwony tylko ze starości zrobił się słomkowo-brązowy, na razie nie widać niczego niepokojącego.