[6N] Problem nagle dzisiaj kontrolka oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

[6N] Problem nagle dzisiaj kontrolka oleju

Post autor: mr_raven »

Witam mam taki problem gdy odpalilem dziś auto i ruszylem z 1 i bylo powyzej 2 tys obrtotow miga mi kontrolka od oleju caly czas i nie wiem co jest grane i tak za kazdym razem gdy odpale auto am mu obroty powyzej 2 tys to miga mi kontrolka , a jak odpale auto i chodzi na luzie i ma normalne obroty bez gazowania to nie miga tylko jak powyzej 2 tys dostanei zaczyna migac olej w aucie jest dzilnik troche chodzi dizlowato tak inaczej niz zwykle wczoraj jechalem do pracy i bylo normalnei i od wczorzoraj stal od 17 do dzis i co to moze byc na auto normalnie osiagnelo 90 stopni temperature na wolnych obrotach bez gazowania silnik tak chodzi jak by chodzil na sucho w czym problem co to sie stalo :(
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

sprawdz poziom oleju. może coś przymarzło. złe ciśnienie, zbyt mało oleju, to powody dla których zapala się kontrolka.
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

olej jest wymienialem go w tamtym roku w grudniu czy listopadzie a cisniee jak sprawdze auto stoi pod blokiem na wolych obrotach jest ok a jak dam gazu powyzej 2 tys zaczyna migac kontrolka ;( i boje sie jechac zeby nie zatrzec silnika. Olej jaki byl wlany to castrol 10W40
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Filtr oleju mógł przyłapać (najlepiej wymień na nowy,bo podgrzewanie na długo nie pomoże)
Miałem kiedyś taki przypadek i niewiele brakowało a byłby swap :lol:
skutek używania marnego oleju i najtańszych filtrów
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

filtr oleju z filtrona czy cos takiego i byl 2 miesiace temu wymieniony
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

no własnie ja też miałem filtrona :evil:
i do tego olej lotosa 10W40 :evil:

od tamtej pory nie stosuję tej kombinacji

dobrze gdybyś zmierzył ciśnienie oleju bo może pompa już nie wydala :scratch:
i odmę zobacz czy nie przymarzła
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

które to odma i gdzie tego szukac bo auto pod blokiem i nie zabardzo mam jak cos polukac olej mam castrola i nie sadze zeby olej albo cos chyba ze cos z pompa oleju sie stalo jak cisnienie sprawdzic /?
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

wpisz w szukajkę odma i powinno znaleźć jakieś posty ze zdjęciami,ogólnie sporo do poczytania
przewod odmy idzie od puszki filtra powietrza w dół do puszki z tyłu bloku silnika,jak zamarznie to twoży sie ciśnienie i wywala olej,ale to widać od razu.
Faktycznie pod blokiem to wiele nie zdziałasz,ciśnienie oleju zmierzy ci mechanior(wkręca sie manometr w miejsce czujnika oleju) ale jak jest słabe na wyższych obrotach to gdzieś nie puszcza oleju,albo faktycznie pompka ale ona tak z dnia na dzień nie pada
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

i kolejna proba poszedlem na dol i kolejne odpalenie troche przygazowalem i kontrolka nie miga od oleju i pojechalem sie przejechac i narazie jak by wrocilo do normy bo postawilem auto na sloneczku
d
damian25802
Newbie
Newbie

Post autor: damian25802 »

Mialem dokładnie to samo tej zimy. Pomogła tylko wymiana oleju+filtru :)
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

Mam taki sam problem...
Mój 1.0 wczoraj wieczorkiem odpalił (przez jakieś 1-2 min głośno pochodził - jak dizel , poczym zaczal cicho pracowac), po rozgrzaniu zgasiłem.

Dzisiaj rano (o 5 rano) odpalił (pracował jak diesel), pochodził aż uzyskał 90* i nadal pracował jak dizel, przy dodawaniu gazu zapaliła się kontrolka oleju (+pisk), zgasiłem, odpaliłem (nie paliła się kontrolka) ponownie, żadnych zmian, dodałem gazu i znów kontrolka.... sprawdziłem olej i jest full. :(
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Jeżeli nie wyrzuca oleju przez bagnet to nie odma tylko prawdopodobnie filtr, wymieńcie na KNECHT.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz123_456
Newbie
Newbie

Post autor: Mateusz123_456 »

Ja mialem ten sam problem w piatek. Polo 6n2 1.0 , rano pojechalem norlamnie do pracy i wszystko bylo ok jak zawsze, a jak juz wracalem do domu to zaswiecila mi sie kontrolka oleju i ten pisk, pomyslalem jade dalej moze bedzie ok, zgasla i bylo git, zaczal glosniej chodzic jak disel. Po przejechaniu moze kilometra znowu zaswiecila i wtedy auto zgalso, ogpalilem go ale znowu zgaslo. Boje sie ze go zatarlem na chwile obecna auto jest u mechanika od wczoraj. Olej wymienialem miesiac temu Castrol 10w40 syntetyk bo tak mi powiedzial wczesniejszy mechanik, auto ma obecnie 160tys.
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

ja dzis rano posedlem sprawdzic kolo 10 i bylo ok wiec narazie nic nie tykam jesli mi sie to powtorzy zmienie olej i filtr oleju tylko ze ja filtr oleju i olej zmienialem dokladnie pocztek grudnia wiec dziwna sprawa
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Ile musi ubyć oleju, żeby zapaliła się kontrolka? Ew. jak sprawdzić czy czujnik poziomu oleju wogóle działa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”