Witam, mam problem ze swoim VW Polo 1,4 benzyna, rocznik 2001, przebieg 135 tysięcy km. Trzy tygodnie temu zdarzyła mi się słynna dla tego modelu usterka silnika - wylało z niego olej i zatarły się panewki. Udało się wymienić panewki i pasek rozrządu, ale po uruchomieniu samochodu, na wciśniętym sprzęgle słychać było głośne tykanie (terkocze jak stary ciągnik) - tylko przy wciśnięciu sprzęgła i tylko na włączonym silniku. Przed usterką silnika nic takiego nie zauważyłem. Zdiagnozowano sprzęgło do wymiany i wymieniono na nowe. Po tej naprawie wszystko chodziło w porządku, cicho - ale tylko przez 54 kilometry. Usterka wróciła, na wciśniętym sprzęgle nadal słychać terkotanie (chociaż ciszej niż ze starym sprzęgłem).
Czy ktoś miał podobny problem lub wie co może być powodem odgłosów?
Przedziwne, dlatego, że hałas uaktywnil się dzień po wymianie łożyska na nowe (po przejechaniu 50 kilometrów). Nie może mieć to jakiegoś związku z silnikiem - po tym jak zatarł się na panewkach? Dodam że za każdym razem jak staję na światłach (wrzucam luz) z nawiewów dochodzi zapach oleju. Chociaż to może być przypadek bo z uwagi na mrozy nie wszystko jest jeszcze umyte, szczególnie od dołu samochodu.
Również mi trafiła się usterka skrzyni.Wymieniłem silnik bo niestety się zatarł legendarny 1.4 16 V pojeździłem 2 tygodnie i dzisiaj dziwne dźwięki z lewej strony do mnie dochodziły.Diagnoza łożysko do wymiany lecz mi kazał mechanik od razu całą skrzynie zakupić bo regeneracji się nie opłaca.Najpierw za silni zapłaciłem 2100 a teraz skrzynia 850 ciężko ale co się nie robi dla POLO
- u mnie okazało się, ze nowe panewki jakie zalozono po awarii silnika mialy zly profil i ten dzwiek mial byc dzwiekiem tarcia niedopasowanych elementów. Silnik dostał wlasciwe panewki i chodzi cicho - ale czy na pewno o to chodziło - powiem za kilkaset km.
Jak odpalę auto to słychać tarkotanie co jakiś czas jak jest na luzie (jak lekko ruszę drążek biegów to przestaje stukać).
Podczas jazdy czasami też zaczyna tarkotać, jak jadę w zakręcie to czasami mocniej stuka, a z kolei jak wcisnę sprzęgło to przestaje.