Jako, że jest okres zimowy standardowy temat. Mam problem (nie ukrywam, że nie od dziś :blush2: ) przy mrozach. Chodzi o to, że rozrusznik przy odpalaniu zakręci raz czy dwa i się cofa i kręci w miejscu. Miałem już taki objaw zeszłej zimy. Wymieniłem wtedy elektromagnes. Niestety nie za wiele to pomogło. Pytanie dlaczego nie zrobiłem nic więcej wtedy? Odpowiedź jest prosta, przyszło ocieplenie i problem zniknął, a pojawiły się inne związane z uczelnią.
Akumulator odpada, ponieważ na akumulatorze z drugiej polówki jest to samo (też diesel).
Co to może być? Bendix? Boje się, że mi to wyszczerbi zęby na kole zamachowym, bo czasami on kręci cofa się i próbuje znowu wcisnąć i jest zgrzyt.
Jest jakiś manual, albo instrukcja serwisowa jak wymienić bendix?
sprawdź na krótko rozrusznik ,jeśli rozrusznik będzie pracował normalnie to coś nie tak pomiędzy rozrusznikiem a stacyjką , w przeciwnym wypadku bendiks lub zębnik .
masz dwie opcje czekasz na ocieplenie albo szukasz przyczyny .przy ujemnych temperaturach różne cuda się dzieją jak piszesz aku odpada a elektromagnes roczny , to albo za małe napięcie dostaje elektromagnes lub padł znowu ,objawy wskazują też na będiks .
Bendiks 100%. Po prostu zamiast blokować to puszcza. Miałem tak samo albo od razu nie kręcił silnikiem albo puszczał po obrocie. To zależy jak się ustawi. Ori to koszt ok 50zł. Wymiana bezproblemowa.
To ciekawe czemu mi to nie wyszło wtedy? Pamiętam taki jakby kapturek zaciśnięty, ale nie wiem czy ostatecznie go zbiłem czy nie, może pod tym kryło się coś co mogło pomóc w demontażu
No nic, dzięki za posty.
Czekam jeszcze na info czy taka cena to z ASO, no chyba, że jutro jakiś otwarty będzie to przedzwonię .
Bo bendiks trzymają jeszcze widełki od elektromagnesu
W golfie niedawno wymieniałem i najwięcej czasu mi zeszło z zapieczonymi śrubami :closedeyes:
Powodzenia
mam ten sam problem. Uciązliwe ale da sie z tym zyc bo auto rano po calej nocy ma problem z odpaleniem ale potem juz daje rade. Narazie nie chce mi sie tego wymieniac, zrobie to po zimie tylko czy przez takie cos nie rozwale nic? rozrusznik i tak cały bede wymieniał wiec o rozrusznik mi nie chodzi ale o inne czesci
Dzisiaj poszedłem do auta, kręcę, kręci ledwo ledwo, cofam kluczyk a rozrusznik dalej kręci, wyciągam kluczyk, a on dalej kręci. Musiałem ściągnąć klemę z akumulatora. Nic z tego nie rozumiem. Z rozrusznika ściągnąłem wtyczkę, a on dalej kręci. Co jest zgrane?...