[6n2] Rozrusznik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany

[6n2] Rozrusznik

Post autor: tomsson »

Witam,

Jako, że jest okres zimowy standardowy temat. Mam problem (nie ukrywam, że nie od dziś :blush2: ) przy mrozach. Chodzi o to, że rozrusznik przy odpalaniu zakręci raz czy dwa i się cofa i kręci w miejscu. Miałem już taki objaw zeszłej zimy. Wymieniłem wtedy elektromagnes. Niestety nie za wiele to pomogło. Pytanie dlaczego nie zrobiłem nic więcej wtedy? Odpowiedź jest prosta, przyszło ocieplenie i problem zniknął, a pojawiły się inne związane z uczelnią.

Akumulator odpada, ponieważ na akumulatorze z drugiej polówki jest to samo (też diesel).

Co to może być? Bendix? Boje się, że mi to wyszczerbi zęby na kole zamachowym, bo czasami on kręci cofa się i próbuje znowu wcisnąć i jest zgrzyt.

Jest jakiś manual, albo instrukcja serwisowa jak wymienić bendix?

Proszę o porady.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

sprawdź na krótko rozrusznik ,jeśli rozrusznik będzie pracował normalnie to coś nie tak pomiędzy rozrusznikiem a stacyjką , w przeciwnym wypadku bendiks lub zębnik .
Awatar użytkownika
tomsson

Ale to jakby coś było przy stacyjce to chyba w lato też by takie objawy występowały?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

masz dwie opcje czekasz na ocieplenie albo szukasz przyczyny .przy ujemnych temperaturach różne cuda się dzieją jak piszesz aku odpada a elektromagnes roczny , to albo za małe napięcie dostaje elektromagnes lub padł znowu ,objawy wskazują też na będiks .
n
norbert
Początkujący
Początkujący

Post autor: norbert »

Bendiks 100%. Po prostu zamiast blokować to puszcza. Miałem tak samo albo od razu nie kręcił silnikiem albo puszczał po obrocie. To zależy jak się ustawi. Ori to koszt ok 50zł. Wymiana bezproblemowa.
Awatar użytkownika
tomsson

Ori z ASO? Masz jakiegoś manuala jak wymienić bendiks? Próbowałem rok temu, ale wiem, że nie mogłem rozgryźć i odpuściłem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Nic trudnego ;)
viewtopic.php?f=25&t=27040 analogicznie rób u siebie

Przy okazji fajny link(co prawda dla rozrusznika z przekładnią planetarną, ale pokazane jest co posmarować) : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=149224

Jak bedziesz miał na wierzchu, to sprawdź stan ogólny rozrusznika- szczotki, komutator na wirniku, tulejki ;)
Awatar użytkownika
tomsson

To ciekawe czemu mi to nie wyszło wtedy? Pamiętam taki jakby kapturek zaciśnięty, ale nie wiem czy ostatecznie go zbiłem czy nie, może pod tym kryło się coś co mogło pomóc w demontażu :)

No nic, dzięki za posty.

Czekam jeszcze na info czy taka cena to z ASO, no chyba, że jutro jakiś otwarty będzie to przedzwonię ;).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Bo bendiks trzymają jeszcze widełki od elektromagnesu ;)
W golfie niedawno wymieniałem i najwięcej czasu mi zeszło z zapieczonymi śrubami :closedeyes:
Powodzenia
Awatar użytkownika
tomsson

Z widełkami na 99% sobie poradziłem.

Edit.

W ASO bendiks kosztuje 580 zł :))
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

mam ten sam problem. Uciązliwe ale da sie z tym zyc bo auto rano po calej nocy ma problem z odpaleniem ale potem juz daje rade. Narazie nie chce mi sie tego wymieniac, zrobie to po zimie tylko czy przez takie cos nie rozwale nic? rozrusznik i tak cały bede wymieniał wiec o rozrusznik mi nie chodzi ale o inne czesci
Awatar użytkownika
tomsson

Moim zdaniem od takiego uderzania rozrusznika można zęby na kole zamachowym wyłamać. Dlatego chce to naprawić.
Pozdrawiam
p
pablo22071990
Początkujący
Początkujący

Post autor: pablo22071990 »

a ja mialem podobne objawy i winowajca okazala sie tulejka przy rozruszniku:) ktora ze tak powiem wpadala do skrzyni
Awatar użytkownika
tomsson

Dzisiaj poszedłem do auta, kręcę, kręci ledwo ledwo, cofam kluczyk a rozrusznik dalej kręci, wyciągam kluczyk, a on dalej kręci. Musiałem ściągnąć klemę z akumulatora. Nic z tego nie rozumiem. Z rozrusznika ściągnąłem wtyczkę, a on dalej kręci. Co jest zgrane?...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Elektromagnes rozrusznika- spięło styki :glare:
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”