[6n2]Wentylator cały czas pracuje chyba że brak bezpiecznika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
MiRo
Początkujący
Początkujący

[6n2]Wentylator cały czas pracuje chyba że brak bezpiecznika

Post autor: MiRo »

Witam,

nie wiem czy w dobrym dziale to wrzucam (jak coś to proszę o przeniesienie) ale wydaje mi się że tak.
Na początek : polo 6N2 1.4 TDI z 2001r. wersja edition (z climatronic)
Otóż problem jest taki:

Obrazek

jak widać na zdjęciu chodzi mi o bezpiecznik oznaczony kółkiem koloru czerwonego (ten zielony bezpiecznik 30A). Sytuacja jest taka że jak zapalam samochód to włącza się wentylator chłodnicy i pracuje na pełnym obrotach podczas całej jazdy (czy jak auto stoi czy jedzie, czy climatronic wyłączony, czy włączony - niezależnie od ustawień - wentylator cały czas pracuje) i gdy gaszę samochód to wentylator dalej cały czas na pełnych obrotach pracuje. Dopiero wyciągnięcie tegoż bezpiecznika powoduje wyłączenie wentylatora a jak po chwili włożę - oczywiście na zgaszonym silniku - to już się nie załącza. Jak znów odpalam samochód (gdy bezpiecznik jest włożony) to wentylator znów cały czas na pełnych obrotach pracuje, jak zgaszę silnik to dalej cały czas pracuje, do momentu gdy nie wyciągnę bezpiecznik.

Co może być przyczyną takiego stanu? Wcześniej tak nigdy mi się nie działo.

Druga sprawa. Nie mam bezpiecznika (na zdjęciu kółkiem niebieskim zaznaczyłem) - i nie wiem czy tak ma być czy tam mam włożyć jakiś bezpiecznik?

I jeszcze jak ktoś zna w okolicach Piekary Śląskie, Bytom, Tarnowskie Góry, Siemianowice Śl., Chorzów - dobrego elektryka samochodowego - to proszę o namiary bo muszę chyba sprawdzić całą instalację elektryczną w moim polo.

pozdrawiam
Moje Blue 6N2 ]

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Moje podejrzenie to albo czujnik w chłodnicy, albo sterownik wentylatorów

viewtopic.php?f=178&t=43386&p=458139&hilit=sterownik+wentylator%C3%B3w#p458139

Odepnij wtyczkę od czujnika w chłodnicy i jeśli dalej będzie pracował ( a podejrzewam, że tak będzie) to wina sterownika
M
MiRo
Początkujący
Początkujący

ok dzięki za info, sprawdzę to ale dopiero jutro,

szukałem trochę na necie tego sterownika i czy chodzi o ten sterownik (przekaźnik):

Obrazek Obrazek

??
Moje Blue 6N2 ]

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Tak, coś takiego ;)
Sterowniki mają różne oznaczenia i trzeba zwracać uwagę na to, jaki się ma zamontowany ;)

Ps. wkleiłem Ci link, ale chyba nie zaglądałeś skoro pytasz jak ten sterownik wygląda :blush2:
M
MiRo
Początkujący
Początkujący

widziałem widziałem :P ale wolałem się upewnić :)
Moje Blue 6N2 ]

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”