W swojej polówce odkryłem dość dziwny problem, samochód pięknie wchodzi na wysokie obroty a przy 130km/h następuje odcięcie paliwa, w VAG'u brak błędów. Miał ktoś z tym już kiedyś do czynienia? Dodam, że silnik to 1.9 TDI 101KM.
pozdrawiam,
Bartek
Edit
A jednak po zrobieniu testu gdy odciął przy 130km/h w VAG'u pokazał się błąd: 17965 ciśnienie doładowania - przekroczona granica regulacji
Zerknąłem pod samochodzik, jeden z przewodów od turbiny jest pęknięty, ale niepokoi mnie wyciek oleju z grubego przewodu od turbiny.
Proszę o diagnostykę z tym wyciekiem.
Wężyk jest od sterowania turbiną i prawdopodobnie jest przyczyna problemu. A co do wycieku to cieknie z turbiny i tu sprawa nie jest tak prosta że wymienia się oring. Wymienia się cała turbinę albo oddaje do regeneracji.
Na wstępie powiem, że w tym silniku jest trbina ze zmienną gejometrią. Przy pękniętym wężyku widocznym na zdjęciu powinno być niedoładowanie i błąd 17964 nie osiągnięta granica regulacji, a nie 17965, który wskazuje na przeładowanie. Ale niezależnie od tego czy to niedoładowanie czy przeładowanie, do jednego się sprowadza: cięta dawka paliwa i tryb awaryjny. Dobrze byłoby zrobić logi dynamiczne z odpowiednich grup i może coś się wyjaśni, bo po samym błędzie trudno przez internet o właściwą diagnozę.
Napraw wężyk i przejazd czy problem nadal występuje (chyba że wiesz jak i masz sprzęt do zrobienia testu sterowania turbo). Co do oleju to zawsze jest go trochę w turbo byleby nie było go za dużo bo zatka intercooler lub w skrajnym przypadku zacznie podawać olej zamiast paliwa i jak jakimś cudem nie zgasisz lub zdusisz to silnik się przekręci (wejdzie na obroty powyżej odcięcia i braknie mu smarowania bo spali olej).
Nie czytałęm wszystkich odpowiedzi ale ten wężyk co masz pęknięty, to pewnie ten co idzie do czujnika od sterowania, auto pewnie kręci ci się do 3500obrotów i dalej nie idzie , napraw ten wężyk powiino pomódz
Tak jak pisałem wcześniej jestem po za domem, ale chciałbym kupić ten wężyk w motoryzacyjnym a nie mam dostępu do auta, jakie są warunki co do tego wężyka? Średnica, długość? Oczywiście zapomniałem go wymontować przed wyjazdem...