Witam. Posiadam polo 1.3 92r. kombi.. I mianowicie zakupiłem je wiedząc o awari 5 biegu koles jezdzil nia caly czas maks na 4. Gdy wbijam 5 po chwili slychac zgrzyt i wyskakuje a gdy przytrzymam reke na dzwigni mozna normaalnie jechac jesli nie dodaje sie zbyt duzo gazu. Macie jakies sugestie co to moze byc ??.
5 bieg prawdopodobnie umarł synchronizator a do tego łożysko które jest z plastiku też dostało baty. Szkoda rozkręcać skrzyni bo potem może się okazać że naprawa przewyższy koszt kupna sprawnej skrzyni 5 biegowej (300 - 500 zł zależy od stanu) u mnie padła skrzynia bo oleju nie było pierwszy poszedł 5 bieg później 4. Teraz mam 4 biegową AKY i sobie chwale mniej awaryjna i oleju wchodzi tylko 2,2 l dałem 130 zł za nią.
Witam kolegów
Ja również swego czasu walczyłem z takim problemem , olej był w normie , nie dawało nic również regulowanie położenia widełek od przesówki.
pewnego dnia wkurzony i z zapasem browarów rozebrałem sekcje piątki, tryby były ok tylko przesówka miała bardzo zużyte ząbki i one właśnie zmykały i bieg wyskakiwał , ale na szczęście tryb na który ona wchodzi ma dwa poziomy ząbków jedne niższe "ciągną" a drugie wyższe zatrymują przesówke. jako że i tak skrzynia bez piątki wydawała mi się do wymiany więc zaryzykowałem patent: włączyłem bieg i kamieniem od szlifierki zdarłem wyższe ząbki do poziomu niższych, oczyściłem wszystko , ustawiłem dobrze widełki żeby przesówka nie ocierała o trybek od wału ponieważ po takim zabiegu wchodziła dalej na tryb.
Opłacało się zrobiłem już ok 5300 km od naprawy i żadnych zastrzeżeń
pozdrawiam.
Witam wszystkich:)to mój pierwszy post na forum.mam identyczny problem jak użytkownik "piotrek18ony".Skrzynia 5cio biegowa,5ty bieg wypada,słychać zgrzyty w skrzyni,a stało sie to ponieważ jak pisaliście w skrzyni było za mało oleju,wyciekał powoli przez symering który uszczelnia "drążek" który idzie od gałki zmiany biegów do skrzyni.Moje pytanie to:jakie jest oznaczenie skrzyni?musze kupić nową,przeszukuje allegro ale same 4ki,koniecznie chce 5tkę...silnik 1.0 AAU,polo Coupe rocznik 1992.Pozdrawiam wszytskich i czekam na odp.Radek.
W nastepnym tygodniu rozkrece skrzynie i zobacze co tam jest nie tak z ta piatka Według mnie ten model ma tak ze psuje sie 5 i to nie zalezy w dużej mierze od oleju bo nikt nie jest chyba tak głupi i nie jezdzi bez oleju
Mi ten olej niestety wycieka a dokładnie to w miejscu gdzie wchodzi drazek na simeringu. Da sie to naprawic ??