[6n1] Dziwne zachowanie skrzyni biegów.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

E
Emejcz
Raczkujący
Raczkujący

[6n1] Dziwne zachowanie skrzyni biegów.

Post autor: Emejcz »

Witam, mam pewien problem chyba ze skrzynią biegów. Zacznę od początku. Zrobiłem wczoraj małą trasę w tym jechałem tak 60km po autostradzie cały czas z prędkością około 140-150 km/h (tylko w jednym momencie 160). Wszystko było ok, ale jak już zjeżdżałem i miałem zmieniać redukować na 4 czy 5 to nie chciały mi wchodzić jak trzeba - nie mogłem ich wcisnąć, ale się udało. Dalszą część trasy już z niższymi prędkościami - do 120km/h czułem, że jakby trochę gorzej chodzą biegi i coś bardziej piszczy. Na miejsce dojechałem jednak bez problemów. Problem pojawił się gdy po postoju zapaliłem i chciałem ruszyć... wrzucam wsteczny, a tu nic! wrzucam jedynkę i to samo! Czułem tylko lekkie bujnięcie przy dodawaniu gazu ale auto nie chciało jechać. W końcu jednak po kilku takich próbach zmiany biegów ruszyłem, ale słyszałem dziwne dźwięki jakby jakieś piski i zgrzyty sprawiające wrażenie tarcia metalu o metal. Z powrotem już trochę z obawy nie przekraczałem 140 i wszystko się jakby rozruszało.
O co tu może chodzić? Pierwsze moje myśli, to że coś się zatarło albo zawiesiło gdzieś w środku. Wydaje mi się, że pewnie chodzi o skrzynię, ale może to sprzęgło? Z drugiej strony, jak pojechał tyle ile pojechał to chyba sprzęgło nie jest jeszcze takie złe.
Czy jakby brakowało oleju w skrzyni to mogło by się tak dziać?

Dodam, że teraz jak auto stoi na luzie to słychać takie dziwne brzęczenio-cykanie z okolić skrzyni które ustaje po naciśnięciu sprzęgła.
Awatar użytkownika
KrZyChUelk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KrZyChUelk »

[quote=""Emejcz""]
Dodam, że teraz jak auto stoi na luzie to słychać takie dziwne brzęczenio-cykanie z okolić skrzyni które ustaje po naciśnięciu sprzęgła.[/quote]

Jeśli chodzi o to, to może być łożysko oporowe (jeśli ustaje po naciśnięciu sprzęgła)
E
Emejcz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Emejcz »

Tak, jeżeli o to chodzi to już się domyśliłem. Nie jestem jednak pewien co do reszty, zastanawiam się teraz czy te problemy to nie tyle wina skrzyni co jednak czegoś związanego ze sprzęgłem, bo od tego łożyska to chyba by takich cudów nie było.
w
wąski1
Newbie
Newbie

Post autor: wąski1 »

Może warto zacząć od oleju w skrzyni? Dopiero do szerszych diagnoz.
K
KosaSRS
Newbie
Newbie

Post autor: KosaSRS »

Miałem ten sam problem. Polo 6n2 1.9 Sdi. Przy dłuższej jeździe na wysokich obrotach ciężko wchodziły biegi - tylko u mnie te niższe, nie te wyższe. Nic z tym nie robiłem, aż po roku zaczęły się ogólne problemy z wrzucaniem biegów i wspomniane wyżej zgrzyty i tarcia, które ustępowały po wciśnięciu sprzęgła. Wymieniłem całe sprzęgło, zgrzyty zniknęły, problem z ciężko wchodzącymi biegami po jeździe na wysokich obrotach również. Koszt wymiany chyba 750 zł części (jednomas) + 300 robocizna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”