Witam.
Jezdze poloweczką juz jakis rok. Auto ma 131 tyś przebiegu ( licznik nie cofany). Silnik 1,4.
Na ogół redukuje biegi przy 2-3 tyś. Oczywiście czasem zdarza sie dać po garach, ale nie jest to ciągła jazda na wysokich obrotach na kazdym biegu. Srednio paliła mi ok 7,8l. Dziś znowu sprawdziłem a spalanie wynosi 8,3l. Troszke niepokoi mnie czy nie jest to za duzo. Ludzie piszą ze maja spalanie na poziomie 6-7l.
Dodam, że mieszkam w miescie, ale jest to małe miasteczko gdzie nie ma gigantycznych korków. Do pracy jezdze codziennie, mam ok 3km. Silnik rozgrzewa się wtedy praktycznie do 90 stopni- w zime ok 70.
Może byc jakas przyczyna wysokiego spalania ? Czy w normie sie mieszcze ?
Moim zdaniem wszystko jest OK. Przynajmniej ja eksploatuję samochód w takich samych warunkach i mam średnie spalanie takie jak w stopce pod moja wypowiedzią.
-- 05 Lip 2009, 21:41 --
Moim zdaniem wszystko jest OK. Przynajmniej ja eksploatuję samochód w takich samych warunkach i mam średnie spalanie takie jak w stopce pod moja wypowiedzią.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
ja np. mam spalanie rzędu ok. 10l/100km i martwi mnie to bardzo, bo nie mam pojęcia co jest bezpośrednią przyczyną. Kiedy kupiłem Pole, to nie miała lambdy i paliła 13l/100km. Po zamontowaniu lambdy i nowego termostatu spalanie spadło do 10l ale to wciąż za dużo...macie jakieś pomysły ?
Moja pola jak w opisie po lewej pali okolo 8 l. Jazde mam mieszana, ale glownie miejska, codziennie stoje tez na autostradzie w korku przez jakies pol h wiec i tak chyba malo pije (odpukac na razie przynajmniej).
sprawdzę czy nie bierze "lewego" powietrza, ale gdzie dokładnie mam sprawdzać i można to jakoś zmierzyć ? W tabelce widać, że spalanie, ewidentnie nie przekracza 9l/100km nawet przy silniku 1.6. U mnie powinno plasować się w granicach 8l.
Podłączona pod komputer moja Pola jest bez błędów. Po analizie wykresów też nie ma jakichś poważnych odstępstw. Nie wiem co jest pięć... {-.-}
Możesz pod lupę wziąć jeszcze hamulce może masz opory toczenia zwiększone co owocuje zwiększonym spalaniem,
zbyt szerokie opony też robią swoje, geometrię możesz mieć też nieprawidłową co też wpływa negatywnie,
ostatnie co bym sprawdził to zapłon, może coś ci przeskoczyło i jest nieprawidłowy i dlatego to spalanie.
Możliwe, że zapłon do regulacji, bo mi dwa dni temu pękła cewka zapłonowa. Ale założyłem nową i wszystko gra jak należy. Jeżeli chodzi o hamulce, to zmieniałem klocki i tarcze jakieś 4 miesiące temu, na komputerze wykazało by te opory toczenia ? Na ewentualne sprawdzenie i poprawienie geometrii będę musiał poczekać, bo to niestety koszta...ale mimo wszystko najpierw upewnię się, czy to na pewno to.
na komputerze nie wykaże oporów, dopiero na hamowni albo samemu sprawdzisz zjeżdzając na luzie lub też podnosisz auto i kręcisz kołem i tam może być opór, czy po jeździe nie grzeją się felgi za bardzo? jeśli tak to możliwe że tłoczki w hamulcach zapieczone i cały czas masz opór co skutkuje podwyższonym spalaniem.
[quote=""mr_raven""]e to moja poli z silnikiem 1.4 pali po miescie bo ostatnio obliczalem jakies 7,3 l [/quote]
nie obraz sie, ale miasto MIASTU nie rowne