Kupiłem Polo 9N z 2002 ("okular") 1.2 12V, oczywiście jestem bardzo zadowolony; to już trzecie POLO w mojej rodzinie

Moje pytania:
Otrzymałem dwa kluczyki. Jednej jest zupełnie standardowy z bolcem i nie posiada żadnych przycisków itp. Drugi kluczyk posiada okrągły "przycisk" na znaczku VW. Otóż auto otwieram i odpalam oboma kluczykami w tradycyjny sposób czyli przekręcając nimi w zamku, po zamknięciu kluczykiem miga czerwona dioda przy przycisku zamykania ta wewnątrz auta. Znalazłem instrukcję i otwarłem ten drugi kluczyk z przyciskiem, wymieniłem w nim baterię na nową. Stoję przy samochodzie i naciskam ten znaczek VW ale z autem zupełnie nic się nie dzieje, żadnej reakcji; nic się nie zamyka czy też otwiera itp. Teraz nie bardzo wiem, auto raczej posiada immobilizer bo w kluczyku jest transponder (okrągła szklana "fiolka") więc teoretycznie powinno działać ale jakoś nie chce. Czyżby immo był wyłączony? Jak go aktywować aby można z niego korzystać?
Kolejny problem to regulacja świateł, niestety ale u mnie nie działa. Znalazłem już odpowiedni temat ale nie mam dodatkowe pytanie. Otóż po lewej stronie kierownicy są dwa "pokrętła". Pierwsze służ do regulacji podświetlenia zegarów licznika, natomiast kolejne do regulacji wysokości świateł. Oba z nich są podświetlone na pomarańczowo. Moje pytanie brzmi czy te regulatory "pokręcają" się w identyczny gładki sposób?
Bezpiecznik sprawdziłem - jest sprawny; najbardziej nurtuje mnie to pokrętło, czy ono chodzi tak delikatnie? Wedle mnie powinno być twardsze by przypadkiem go nie przekręcić.
Dwa dni temu wymieniłem olej oraz filtr powietrza. Wczoraj zaświeciła się