200 Nm moment dokręcania nakrętki piasty
110 Nm moment dokręcania szpilek
ale czasem lepiej pojeździć kilkaset km i potem znowu dokręcić jak się wszystko uleży, ja po zmianie jeździłem pół roku i okazało się że był minimalny luz na łożysku i trzeba było dokręcić.
Tak przy okazji to uzupełnij swój opis dane samochodu bo na razie wiadomo że to 6N2 i że z 2000 roku, podaj może jaki masz silnik, oznaczenie znajdziesz na obudowie paska rozrządu. :good:
[quote=""blacksentinel""]A co wy na często stosowaną metodę dokręcania nakrętki piasty bez klucza dynamometrycznego?
Czyli .... na chama do przodu i o 1/4 obrotu do tyłu...[/quote]
Myślę, że tak się wykonywało serwis Syrenki albo Warszawy :assasin:
Po wymianie przegubu, jest dudnienie z okolic wałów napędowych, dudnienie idzie wraz z obrotami kół. Przegub jest zamontowany prawidłowo.
Co to może być waszym zdaniem? Na co zwrócić uwagę?
Jeszcze mam drugie pytanie, mianowicie. Czy przegub w vw polo 6N2 montuje się bezpośrednio w piaste czy też jest jakiś pierścień dystansujący?
Bo po wymianie jeden gwint od przegubu mi wystaje bardziej niż ten stary z lewej strony (nowy przegub GLO). Jak zakręciłem na maksa nakrętkę to mi blokowało przegub z obudową od piasty w i hamowało samochodem przy starcie.
-- Śro Lip 15, 2009 5:54 pm --
Juz znalazlem przyczyne.
Zgodnie z ksiazka napraw VW Polo 6n.
Dokręcenie przedniej nakrętki piasty powinno się odbywać najpierw momentem 200Nm, potem jeden obrot do tyłu i następnie 50Nm siły.
Szpilki natomiast 110Nm siły.