[9n] Komputer - brak połączenia.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rafalsuperman
Newbie
Newbie

[9n] Komputer - brak połączenia.

Post autor: rafalsuperman »

Witam. Posiadam polówkę z 2004 sdi i mam pewien problem. Otóż kilku mechaników próbowało się podłączyć pod komputer ale nie mogą uzyskać połączenia. Zaraz po kupnie byłem w salonie VW i tam sie połączyli. Był to pierwszy i ostatni raz. Lecz po jakimś czasie nalałem paliwa ze stacji krzak i zaczęły mi się palić kontrolki check engine i kierownica z !. Po jakimś czasie do nich dołączyła kontrolka poduszek, a dziś jeszcze zaczęła mrugać kontrolka świec. Czyli na desce mam choinkę. Byłem u lokalnego mechanika i stwierdził że prawdopodobnie uszkodzona jest " czarna skrzynka znajdująca się za zaślepką z lewej strony kierownicy pod przekaźnikami. Ma ktoś pojęcie co to jest?? Lub może ktoś w inny sposób może mi pomóc???
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

czasem nie da się nawiązać połączenia , ponieważ kabel źle siedzi we wtyku złącza diagnostycznego. Dioda może się palić i na pierwszy rzut oka wszystko jest Ok, ale się nie łączy.

Czarna skrzynka - hmmm jest coś takiego ? :D może jemu chodziło o komputer. Nawet jeśli chodziło mu o kompa to nie będzie uszkodzony <raczej> bo niby od czego? Poczytaj o komunikacji VAG w internecie i może uda Ci się zdiagnozować auto.
r
rafalsuperman
Newbie
Newbie

Jemu dosłownie chodziło o czarną skrzynkę bo komputer jest pod maską blisko podszybia. Ponoć w tej "czarnej skrzynce" są 2 rzędy bezpieczników. Z autem nic złego się w sumie nie dzieje, ale niepokoi mnie ta duża liczba kontrolek.
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

aaa już wiem o co chodziło :D musiałbyś rozebrać dolną osłonę pod kierownicą/nad nogami kierowcy i dostaniesz się do skrzynki.
r
rafalsuperman
Newbie
Newbie

Dotałem się do tej czarnej skrzynki i jest to chyba sterownik instalacji elektrycznej. Ale czy ma on wpyw na kontrolki??
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

no tego to Ci powiedzieć nie mogę bo nie wiem. Nie przerabiałem takiego problemu jeszcze. Posprawdzaj bezpieczniki, zobacz czy nic nie jest zawilgocone czasami.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Hansin dobrze pisze. Jeden z bezpieczników jest odpowiedzialny za komunikacjie z interfejsem a ta czarna skrzynka to chyba modul komfortu.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
r
rafalsuperman
Newbie
Newbie

Moduł komfortu wymieniony, a nadal bez zmian.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Może zadam troche glupawe pytanie ale czy radio masz oryginalne czy nie? Pytam bo wiem że czasami przez radio bywają problemy z komunikacją tzn mogą się zamienić odwrotnie linnie K i L
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
r
rafalsuperman
Newbie
Newbie

Radio wymieniłem na Sony. Ale dzięki za sugestje. Zmienię je na oryginalne i spróbuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”