[6n] Wysokie spalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Byakku
Newbie
Newbie

[6n] Wysokie spalanie

Post autor: Byakku »

Witam.
Polo 6n z 96r 1.4 8v AEX 60KM bez instalacji gazowej.
Od niedawna jeżdżę tą polówką, tragedia, spalanie na oko 14l/100 km (większość po mieście) zaleje za 50 zł niecałe 10l i zrobię na tym 75 km.
Myślałem, ze to od tłumika, bo się urwał od złącza elastycznego "plecionki", oczywiście wtedy sonda nie chodziła i był błąd od sondy, a dokładniej Regulacja sonda lambda i regulacja składu mieszanki. Kupiłem nową, wspawałem i nadal takie spalanie.
Sonda przez pierwsze dwa dni zero odzewu, lecz później zaczęła ona działać, napięcie na biegu jałowym 0.11-0.86 v.
błędy powracały te same przez pierwszy tydzień.
Wykasowałem błędy. Udałem się w dłuższa trasę z podłączanym VAG'iem, sonda działa. Po powrocie błędów brak , na drugi dzień po pracy, błędów brak. Od tamtej pory w ogóle nie wyrzuca błędów, lecz spalanie jest nadal wysokie.

Dodam, że falowały mi obroty 1800-2300 rmp , winny był zapłon, trzeba było go ustawić (5-7 stopni) i problem znikł.

Nie mogę też zrobić adaptacji przepustnicy. Błędów brak, temperatura +85 st, wszystko powyłączane, napięcie +12V, przepustnica czysta, wyuczone wartości wykasowane.
wyskakuje błąd 01087 Nieprawidłowe ustawienie podstawowe.
Co sprawdzać? może to wina przepustnicy? jak naprawiałem falujące obroty, to podmieniałem dwie przepustnice (różniły się tylko ostatnią cyferką nr części) i na żadnej nie mogłem zrobić nastaw. Nie wierze, żeby taki silnik tyle spalał.
e
esquattro
Newbie
Newbie

Post autor: esquattro »

To że zmieniales przepustnice nie oznacza że na w pełni sprawną, spróbuj innej, sprawdź wiązkę dokładnie, wykonaj poprawnie adaptację. Podstawy podstaw wyklucz...Zdrówka

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”