jest maly problem chce zmienic diody podswietlenia tabicy ze standardowego zielonego na niebieskie tylko jak zdjolem deske to nie moge znalesc tych gdodek. moze robil to ktos z was i wie jak to sie wymienia jak tak to dzieki za imformacje i pokierowanie jak to wymienic.WIELKIE DZIEKI POZDRO cieple
[quote=""papa823""]jest maly problem chce zmienic diody podswietlenia tabicy ze standardowego zielonego na niebieskie [/quote]
Właśnie skończyłem lekturę tygodnika "Motor" nr 48/2008 z 24.11.08, w artkule na temat VW GOLF 1.4 TSI jest informacja cytuję "Nareszcie! Zniknęło jadowicie niebieskie podświetlenie zegarów, męczące oczy podczas nocnej jazdy." Pomyśl czy warto, Twój samochód ,Twój wybór. Pozdrawiam
[quote=""MJK""][quote=""papa823""]jest maly problem chce zmienic diody podswietlenia tabicy ze standardowego zielonego na niebieskie [/quote]
Właśnie skończyłem lekturę tygodnika "Motor" nr 48/2008 z 24.11.08, w artkule na temat VW GOLF 1.4 TSI jest informacja cytuję "Nareszcie! Zniknęło jadowicie niebieskie podświetlenie zegarów, męczące oczy podczas nocnej jazdy." Pomyśl czy warto, Twój samochód ,Twój wybór. Pozdrawiam[/quote]
kupujac osobiscie diody mozna dobrac jasniejszy niebieski co nie przeszkadza tak jak ja mam. pozdro
DO NOT TROUBLE TROUBLE, UNTIL TROUBLE TROUBLES YOU.
[quote=""Olo""]MJK napisał(a):
Nareszcie! Zniknęło jadowicie niebieskie podświetlenie zegarów, męczące oczy podczas nocnej jazdy
Większej głupoty dawno nie czytałem.
[/quote]
Podobnie jak ja mam golfa IV tam jest niebieskie podświetlenie i to wcale nie męczy do tego jest przecież regulacja natężenia oświetlenia zegarów. W czasie jazdy w nocy ważne są światła, w golfie świecą wzorowo na standardowych żarówkach jak by wsadzić jakieś +90% to pewnie wypaliło by asfalt :lol: (niestety tak ni jest w 6N).
Witam do tych ktrzy chca to zrobic to moge podzielic sie swoimi dosiwadczeniami> Ja zrobiłem z zielonego na niebieski kolor za mowiłem diody smd stare wylutowałem tzn kazda pokolei i zmieniałem tak w całym liczniku pierwszy efekt po podłaczeniu wydał sie jeszcze gorszy niz ten zielony a to przez to ze diody niebieskie miaja inny prad niz te zielone no wiec troche poprawiłem te nowe wlutowane diou i juz było ok praca jest dosc czaso chłonna ale przede wszystkim jest staranna i dokładna trzeba naprawde byc ostroznym przy tym i trzeba naprawde robic to dokładnie jesli tak bedzie to wszystko bedzie w razie pytan prosze pytać z checia odpowiem co i jak pozdrawiam
Witam
Ja też wymianę mam już za sobą. Zacząłem od czerwonych SMD....ale niestety kupiłem diody za mocne i tak mocno świeciły że zmieniłem je na nowo. Teraz mam białe i jest OK...zdjęcie przejściowe (w trakcie pracy) poniżej
Takie pytanko: o jakim lutowaniu mowicie. Ja wymienialem diody w moim classicu 6n w ten sposob ze kupilem nowe - wykrecilem stare i wsadzilem te swieze. Chyba ze o jakichs innych diodach mowicie. Ja mowie o tych co podswietlaja predkosciomierz i obrotomierz.
[quote=""Stawer""]Takie pytanko: o jakim lutowaniu mowicie. Ja wymienialem diody w moim classicu 6n w ten sposob ze kupilem nowe - wykrecilem stare i wsadzilem te swieze. Chyba ze o jakichs innych diodach mowicie. Ja mowie o tych co podswietlaja predkosciomierz i obrotomierz.[/quote]
bo ty masz zapewne stary typ licznika.
DO NOT TROUBLE TROUBLE, UNTIL TROUBLE TROUBLES YOU.
Diody kupiłem na allegro....taki był opis art diody led smd 3528 ultra white
Ale jak kupisz inne to nie powinno być źle
a diody wyglądają tak:
a w realu tak:
Powodzenia przy lutowaniu :] i jeśli chcesz wymienić wszystkie to weź co najmniej dwa komplety (20 szt.) bo z tego co pamiętam jest do wymiany 18.... a może i więcej
koledzy jeszcze takie pytanie jaką stosujecie lutownicę żeby tego nie popalić?
taką zwykłą transformatorową czy jakąś mniejszą precyzyjną bo te diodki to malusie są :shock: