[9n] Dwa problemy: wycieraczki oraz kierunkowskazy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Dwa problemy: wycieraczki oraz kierunkowskazy.

Post autor: mtom »

Siema.
Mam takowy problem w 9N:
1- Przy włączeniu kierunkowskazów nie słychać charakterystycznego tykania(kirunki działają prawidłowo jeżeli chodzi o częstotliwość i pykanie 3krotne przy lekkim naciśnięciu).
Nie słychać również brzęczka który powinien informować o wyłaczeniu świateł.
2 - Wycieraczki czasami nagle stają i nie chcą pracować na żadne pozycji, tylna również. Pomagą wyłączenie zapłonu i ponowny start. Co może być tego przyczyną ? :cry:

Wymiana przełącznika wycieraczek mnie czeka ???

//Dostałeś ostrzeżenie w związku z tą wiadomością. 9n ma swój dział, i tam ten temat powinien powstać. Przenoszę.//G.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że chyba przyczyną jest przekaznik od wyciaraczek.Natomiast brzęczyk.... sam niewiem.A zapala się światełko w aucie jak otwierasz drzwi kierowcy???
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

Tak zapala się i gaśnie po przekręceniu stacyjki.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

W takim razie wszystko wskazuje na to że padł brzęczyk ale pewności niema.Prawdopodobnie jest wbudowany w któryś z przekazników.Szukałem w swoich zródłach przekazników i nie moge znalezć tych od wycieraczek i kierunków.Jakbym coś miał to dam znać.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

Wreście udało się naprawić wycieraczki oraz brzęczyk :D chociaż kosztowało mnie to trochę nerwów oraz pieniędzy :cry: .
Wycieracki na pozur prozaiczny element a jednak po wymianie przełącznika zespolonego przy kierownicy, następnie mechanizmu wraz z silniczkiem okazało się zę uszkodzony jest sterownik elektryki - (ASO nie naprawia - 2400zł ). Udało się jednak naprawić sterownik u magika elektronika made in poland i na razie wszystko działa.
Przy okazji naprawił sygnał tykania kierunków oraz przypomnienie o wyłączeniu świateł. Odpowiada za to głośniczek w tablicy zegarów.
W
WOJTAS®
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WOJTAS® »

Chciałbym trochę odświeżyć ten temat (bo nie warto nowego zakładać) i spytać o możliwe przyczyny problemu który mnie spotkał (teoretycznie banalny). Mianowicie chodzi mi o kontrolkę lewego kierunkowskazu, która nie miga/świeci przy włączeniu kierunku, ale on sam w sobie działa poprawnie i tykanie również działa. Czy to tylko przepalona żarówka w desce rozdzielczej czy może być coś z elektryką ? Pytam z tego względu iż nie chciałbym wydawać pieniędzy na mechanika gdy okaże się to jakąś błachostką którą mógłbym spróbować naprawić na własną rękę ;) za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""WOJTAS®""] Pytam z tego względu iż nie chciałbym wydawać pieniędzy na mechanika gdy okaże się to jakąś błachostką którą mógłbym spróbować naprawić na własną rękę ;) za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom. Pozdrawiam[/quote]

Jeżeli chcesz możesz wymontować zegary i sprawdzić czy tam jest dioda lub żaróweczka i spróbować przeożyć ją z drugiego działającego kierunku, włączyć i sprawdzić.
Jeżeli dalej będzie nie tak to juz trzeba sprzwdzić czy dociera zasilanie.
W
WOJTAS®
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WOJTAS® »

dzieki za podpowiedz, w sumie jutro sobota, po poludniu moglbym sprobowac :) moze sie okazac ze to tylko zarowka, oby :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”