[9n] "Potencjometr silnika przepustnicy wysokie napięcie."

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Piasek
Newbie
Newbie

[9n] "Potencjometr silnika przepustnicy wysokie napięcie."

Post autor: Piasek »

Witam wszystkich klubowiczów, od jakiegoś czasu mam problemy z moją polówką, wszystkich znających się na rzeczy prosiłbym o pomoc.

Objawy: zaraz po uruchomieniu silnika obroty falują pomiędzy 1200-1300 obr/min, samochód nie reaguje na pedał gazu, pobiera więcej paliwa niż powinien i w konsekwencji nie przepala tego tak jak powinien.

Odczyt z vaga:
Obrazek

po skasowaniu błędów ten dotyczący czujnika temperatury znika aż do ponownego uruchomienia programu, natomiast tego pierwszego nie mogę się pozbyć. Będę wdzięczny za każdą pomoc, każdych potrzebnych informacji których brak udzielę.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Uwalony czujnik temperatury może podawać sygnał do ECU np. o tym że silnik jest zimny choć w rzeczywistości ma swoją temperature co się wiąże z tym że silnik cały czas dostaje dużo paliwa i chodzi tak jakby na ssaniu. Co do potencjometru to raczej wymiana choć najpierw próbowałbym wymienić sam czujnik temp. a wtedy błąd przepustnicy może ale to może uda się skasować. Może coś niejaśnie napisałem ale działa to mniejwięcej na tej zasadzie którą opisałem.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
Piasek
Newbie
Newbie

Post autor: Piasek »

Witam, ostatecznie oddałem autko do fachowca, który sprawdził całą instalacje, okazało się, że jedna z wiązek była "stopiona" co powodowało zwarcie, silnik już pracuje lepiej, choć nadal faluje na niskich obrotach. Prawdopodobnie uszkodzony jest jeszcze zawór egr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”