Wymiana tarcz hamulcowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Wymiana tarcz hamulcowych

Post autor: adamoos2004 »

Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym się zapytać o wymianę tarcz hamulcowych w polówkach. Mianowicie szukam jakiegoś przewodonika ze zdjęciami i nigdzie nie mogę znaleźć. Jakby ktoś miał zdjęcia tej czynności prosiłbym o wrzucenie.

I druga sprawa to taka, że w książce "Sam naprawiam" jest napisane
"Do cofania tłoka hamulca należy stosować przyrząd VW 3272 lub Hazet 4970/3 z wkładką 17."
Oczywiście takim przyrządem nie dysponuję. Czy da się to wykonać jakoś inaczej. Z góry dzięki i pozdrawiam - Adam
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

wymieniałem w te wakacje tarcze, bułka z masłem dla laika nawet,
Jedyne co trzeba zrobić to sciągnąć jarzmo hamulca a tłoczki wciśniesz byle jakim przyrządem do ściskania,
jedyny problem jaki może ci się przytrafić przy demontażu jarzma to 2 śruby na imbus mogą być skorodowane i możesz przelecieć ten gwint, na to uważaj,
na tarczy masz jedną śrubkę blokującą, duży śrubokręt krzyżak i odkręcasz,
jak już masz gołą tarczę bez jarzma i śruby zabezpieczającej możesz ją ściągnąć i założyć nową,
tłoczki należy ścisnąć do środka jarzma tak aby łatwo było założyć klocki.
tyle
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

I ważne żeby pużniej nie było nowego tematu, drży mi podczas hamowania,należy wyczyścić gładż między tarczą do której ona przylega bo jak będą zgrubienia rdzy to tarcza krzywo chodzi i wtedy drży pedał podczas hamowania.
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

viewtopic.php?f=25&t=6328

a przyrząd VW 3272 lub Hazet 4970/3 to chyba serwisowe okreslenie skubokretu :D lub czego kolwiek czym mozna sie zaprzec i cofnac cylinderek ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”