[9n] Za duzo oleju w silniku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mareksuski
Newbie
Newbie

[9n] Za duzo oleju w silniku

Post autor: mareksuski »

Hej,

Podczas wymiany oleju w silniku źle odmierzyłem z 2 butelek oleju ilość oleju potrzebną do mojego silnika 1.9 TDI (101 KM). Czy sa jakies konsekwencje zbyt duzej ilosci oleju w silniku? Jesli tak, to jak najlepiej obniżyć jego poziom?

Pozdr,

Marek
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

Najlepiej sprawdź ilość oleju na rozgrzanym silniku (po przejechaniu paru km zgaś go i odczekaj 5-10 min aż olej spłynie do miski ) jeżeli będzie znacznie ponad stan to musisz spuścić trochę oleju. Słyszałem że w tym celu wprowadza się rurkę w miejsce bagnetu i można spokojnie odessać olej :)
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jak się nie ma kanału to można domowym sposobem napaskudzić i też odkręcić filtr oleju i wylać z niego nadmiar, tam jest dosyć dużo oleju, oprerację powtórzyć jeśli nadal jest za dużo.
ja jak kupowałem auto to jakiś magik wlał pół miarki więcej niż na bagniecie, chyba wlał całą bańkę 4 L hehe
auto zrobiło kilka tyś bez problemu, i odlałem trochę.
podobno jak jest za dużo oleju to może się uszkodzić katalizator,
najlepiej jest mieć oleju w połowie miarki na bagnecie, a w zimie jeszcze lepiej jest mieć lekko powyżej minimum, bo skraca to rozgrzewanie silnika z rana.
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
brum
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brum »

Kup cieniutki wężyk od spryskiwacza zaznacz na nim izolacją długość bagnetu i dużą strzykawkę, na ciepłym silniku wsuń w miejsce bagnetu na głębokość zaznaczoną izolacją dopnij do końca strzykawkę ciągnie się jak talala :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”