Kompleksowe wytłumienie auta

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
banti
Początkujący
Początkujący

Post autor: banti »

Aż taka różnica jest wagowa między app, boll a dekarską? Chyba niestety nie, obie są ciężkie.
było sobie ładne 6n oraz Ibiza 6k teraz jest Jetta US z 2E ;]
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Ja na oklejenie pełnej wewnętrznej strony drzwi używałem mat dekarskich,które są bardziej elastyczne i giętkie,natomiast do zaklejenia dziur od strony zewnętrznej użyłem mat STP,które są bardziej sztywne.A później zostaje tylko zastosować piankę w sprayu SINUSLIVE i gra gitara.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
gontash
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gontash »

Niestety taśma dekarska jest cięższa, sprawdzone. Mnie interesują maty które podobno przeznaczone są do wygłuszania aut, Oczywiście w rozsądnych cenach. Prosze o pomoc osoby które miały styczność z tego typu matami.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

mogę polecić z własnego doświadczenia
z mat bitumicznych sinuslive adm
z mat alu-butylowych stp vibroplast
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Co do wyklejania podszybia matami to uważam że pomysł niekoniecznie trafiony bo wiadomo ze woda bedzie gromadzić się w szczelinach między matami tworząc idealne warunki dla rudej (nikt mi nie powie że jest w stanie zrobić idealnie szczelną wanienke).
Zaciekawiło mnie wytłumienie samych boczków jakąś pastą. Już wcześniej myslałem o obsmarowaniu od wewnątrz masą bitumiczną stosowaną do zabezpieczania podwozi. Ma to sens?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Borek""]Co do wyklejania podszybia matami to uważam że pomysł niekoniecznie trafiony bo wiadomo ze woda bedzie gromadzić się w szczelinach między matami tworząc idealne warunki dla rudej (nikt mi nie powie że jest w stanie zrobić idealnie szczelną wanienke).[/quote]

Dlatego maty klei się albo na zakładkę albo jedna przy drugiej, a szczeliny zakleja się specjalną taśmą alu. Wtedy nie ma opcji żeby woda dostała się między maty.

[quote=""Borek""]
Zaciekawiło mnie wytłumienie samych boczków jakąś pastą. Już wcześniej myslałem o obsmarowaniu od wewnątrz masą bitumiczną stosowaną do zabezpieczania podwozi. Ma to sens?[/quote]

Nie "jakąś" pastą tylko specjalną masą wytłumiającą Brax eXvibration 5 i nie ma porównania do mas bitumicznych stosowanych do smarowania podwozi bo to zupełnie inny skład,mieszanka i przeznaczenie
S
Subarek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Subarek »

Hejka wszystkim ...

Proszę z góry mnie nie besztać za ten post ale naprawde przejrzałem chyba wszystkie strony na tym forum i apropo 6N jest masa informacji natomiast 9N3 niewiele więc do rzeczy.

Przesiadłem się z 6N na 9N3 i mam zamiar zamontować głośniki z przodu.
Ze swojego starego car audio z głośników niestety nic mi nie pasuje do nowego samochodu więc zakupiłem DLS UP6 na przód.
Pewnie ktoś mnie ochrzani za podejście ale na wstępie nie chce zmieniać oryginalnego RCD 200 na 1 din.
Czytając forum zgodnie ze sztuką odpuszczam sobie głośniki w tylnich drzwiach narazie i na półce, mimo ze w 6N mialem na półce i nie narzekałem.

Problem polega w tym czy ktoś mógł by doradzić, może dysponuje zdjęciami, manualem do Polo jak rozebrać drzwi i jak sie zabrać do wygłuszenia drzwi, czym dokładnie, jakie dystanse zebym to zrobił raz a porządnie. Może jest ktoś z krk kto dysponuje fachową wiedzą. Z doświadczenia wiem ze rozbierając drzwi mozna już ich tak ładnie spowrotem nie poskładać. Powtarzam że chodzi mi o 9N3 a nie 6N.

Dla uspokojenia wszystkich bedzie to podpięte pod wzmak Audison Millenium Power 5 - ( jako że mi sie podoba jak gra nie chce go zmieniać i jeśli ktoś miał taki sprzęt czy może mi powiedzieć czy moge zmostkować pierwsze 4 kanały na 2 bo DLS UP6 ma 150 w RMSie a ja mam około 50 - wzmak jest 5 kanałowy 4x50 + 1x200 W ).

Co do słupków to umiem je wykonać bo 6N już tak zrobiłem.
W sumie może nie do tego działu ale mam do sprzedania DLS PS4 10cm idealne do 6N na przód podszybie - do tego słupki obite alkantarą z tweeterkami oraz boczne panele do drzwi na 16 cm. Również Infinity 9603i które miałem na półce.

I ostatnia sprawa mam JL 12w3v2-d4 ale kosztem nie zajmowania miejsca w bagażniku chciałbym go wymienić. Czy moze mi ktoś napisać na przykładzie JL może ma zabudowe jakąś pod mniejszy głośnik 10 lub 8 calowy.

Z góry dzięki za odpowiedż.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

nie pomogę Ci w kwestii zdjęcia boczków w 9N3 ponieważ nie robiłem tego jeszcze, ale jeśli chodzi o zasadę wygłuszenia to jest ona taka sama jak w przypadku 6n. Najpierw zabierasz się za wnętrze, a późnej oklejasz zewnętrzną sciankę. ZTCW to dystanse do głośników są takie same jak w przypadku 9N i są gotowe wersje z MDF dostępne za 15PLN na allegro.

Co do twoich części które masz na sprzedaż to powiedz mi ile chcesz za słupki do 6n i dla jakich tweeterów były robione. Jeśli będzie mi odpowiadało to rezerwuję :grin:

-- update --

akurat te maty nie są najlepszej jakości i proponowałbym Ci STP Vibroplast M1(140PLN za 8 mat), ale na zdjęciach jest przedstawione jak wygłuszyć drzwi :-)

http://allegro.pl/item963273692_app_pro ... mocja.html
S
Subarek
Raczkujący
Raczkujący

Były robione do wymienionego zestawu DLS PS4 - czyli PS4 zwrotki Pro-Slimline i gwizdki z zestawu nie znam oznaczenia.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

podeślij mi na PW zdjęcia tych słupków.

co do skrzynki to JL Audio 10w0v2 jest dobrym małym głośnikiem w cenie około 500PLN za sztukę. Do tego koszt skrzynki w zależności od preferencji trzeba doliczyć.

Jeśli 10" to za dużo to możesz poszukać IT MDS08 w obudowie BR 18-19L netto. Jest to 8" głośnik, który jest bardzo szybki i precyzyjny i nadąży za każdym rodzajem muzyki.
Awatar użytkownika
Słodki
Początkujący
Początkujący

Post autor: Słodki »

Na http://www.pimpowski.de znajdziesz pełno manuali. Między innymi te dotyczące rozbierania drzwi:

- lewa strona: http://www.pimpowski.de/tuerverkleidung ... sbauen.htm
- prawa strona: http://www.pimpowski.de/tuerverkleidung ... bauen.html
Moja Polówka :) ==> viewtopic.php?f=31&t=11179
S
Subarek
Raczkujący
Raczkujący

Będę na weekendzie w domu to zrobie zdjęcia i podesle tych słupków. Ogólnie to całość alcantarą wykańczałem czyli wszystkie słupki i podsufitke.

Coś kiepsko z tymi informacjami - przejrzalem link nadesłany i coś nie coś jest ale nie za dużo w każdym razie dzięki.
Awatar użytkownika
duczmal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: duczmal »

Witaj, ja w moim 9N, 3 drzwiowym zrobiłem na tył coś takiego: http://www.polo9n.info/anleitung-98.html
z tym że blachę od środka wygłuszyłem i dałem gąbkę akustyczną (taką jak do kolumn), wstawiłem tam 2 x 160mm kickbasy Sinuslive SL16 które zasila wzmacniacz Alpine 2x 50W RMS
Z przodu w drzwiach mam 2 x Sinuslive SL-165w też 160mm, w słupkach przednich zostawiłem orginalne wysokotonowe z Polówki - IMO bardzo ładnie to gra. Jednosta sterująca to Alpine CDE-104BTI :amen: :crazy:
FUCK THE MAINSTREAM
k
krakus84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krakus84 »

Co to jest za pianka na tym zdjęciu??
http://img174.imageshack.us/img174/1903/p1010706ce1.jpg

jest to zapożyczone ze strony http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic. ... 01&start=0

dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Newralgiczne punkty (nadkola przednie i tylnie, dolna część grodzi do silnika, bagażnik na wysokości tłumika) zostały wyklejone Stingerem Road Kill a reszta taśmą dekarską tytan (w bagażniku dwie warstwy). Dodatkowo z przodu na wysokości nadkola i gdzie ściana grodziowa przechodzi już w podłoge położyłem po kawałku Dynamat Extremeliner'a.

czytanie nie boli
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”