Zakup Vw Polo 6n Jakie silniki polecacie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Zakup Vw Polo 6n Jakie silniki polecacie

Post autor: piotrek18ony »

Witam. Jestem posiadaczem Polo 86c2f silnik 1.3 i już od dłuższego czasu marzy mi się nowsza Polówka. I takie pytanie, może nawet kilka do Was Właścicieli nowszego modelu: który silnik polecacie, który z reguły bedzie najmniej awaryjny, czy autko ma tendencje do rdzewienia, czy jest niezawodne tak jak jego młodszy brat :D Zaplanowałem sobie że kupie Polówke z ok 1997r. i z pewnoscia bedzie to 3-dzrzwiówka bo lepszy efekt tuningując ją. Zależy mi żeby autko dawało rady jadąc w dluzsze trasy :) Czekam na sugestie i rady :)
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

minimum to 1.4 60KM - co prawda przyspieszenie na poziomie hulajnogi, takie tam pierdzikółka pur... pur... pur.. ale jak masz cierpliwość to ci wystarczy. Na trasie jak sie już rozpędzi to jedzie.
Szukaj lepiej 1.6 75KM
[quote=""piotrek18ony""]czy autko ma tendencje do rdzewienia[/quote]
jak ma powypadkowa przeszlosc to tak
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""bazi""]ak ma powypadkowa przeszlosc to tak[/quote]

niekoniecznie, bo dopiero 6N2 miał ocynkowane blachy które zabezpieczają przed korozją.

W przypadku 6N to norma i bolączka właścicieli. Trzeba zwrócić uwagę na progi, nadkola i klapę bagażnika.

co do silnika to tak jak napisał bazi minimum 1.4, bo 1.0 jest słabiutki, a najlepiej 1.6 75KM albo silniejsze :-)
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

zaraz pewnie każdy zacznie chwalić swój silnik, więc powiem Ci jak widzę to ja - posiadacz polo z silnikiem 1.4 AEX, rocznik 97. Polówę mam już 1,5 roku (przjechałem ok 22k km, aktualnie 160k się zbliża), silnik dbany póki co odwdzięcza się niezawodnością. Na razie zero problemów, więc pod tym względem mogę polecić.
Dynamiką nie rozpieszcza bo w końcu tylko 60PSów, ale jeździ się w miarę fajnie. Spalanie z reguły nie przekracza 7/100l z włączoną klimatyzacją. Osobiśćie wolałbym stukonną albo gti, ale raz że chyba zdecydowanie ciężej znaleźć, dwa trezba liczyć się ze zwiększonym spalaniem :)
Tyle ode mnie :P
Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

Na dłuższe trasy ? Only Diesel... Benzyna jest do jazdy w miejscu i od czasu do czasu gdzieś dalej, Diesel to już w dłuższe trasy, choć ja swoim jeżdze w miejscu... Wiesz co moja POLO była stuknięta przez poprzedniego właściciela gdzieś na przodzie i jeśli dobry malarz to i rdzewieć nie będzie ;) w 90% zależy od tego na jaki model trafisz czy będziesz szczęściarzem który tylko będzie lał, czy pechowcem który z właścicielem warsztatu będzie na "Ty". Nigdy nie wiesz co w aucie było robione. A jaki przedział cenowy masz ustalony ?
Awatar użytkownika
grisza69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grisza69 »

Ja z czystym sumieniem mogę Ci polecić 1.9 SDI jeśli bierzesz pod uwagę zakup diesla, nie jest to w prawdzie błyskawica (zaledwie 64KM) ale jak się bujnie to leci, a co do awaryjności … prostszego silnika diesla chyba nie ma … ani turbiny ani pompo wtrysków zwykły wolnossący diesel mało palący i jeżdżący na tym co mu wlejesz, oczywiście jak Ci zależy na czymś mocniejszym to TDI mają 90KM i też mało palą (5.5 l/100km.)
Obrazek
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

dam sobie rękę uciąć że taki temat był nie raz i nie dwa...
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Już mi pomogliście :) Rozważam zakup Polóweczki z silnikiem 1.6 chyba 75km, no jak sie trafi to 100km ale widze w raporcie spalania że w niej jest ono zwiększone ale przecież coś za coś :D Po drugie zainteresowała mnie kwestia Diesla bo zapomniałem dodać ze szukam auta z gazem, zawsze to taniej, jeśli bedzie cieżko to ten 1.9 sdi jeśli rzeczywiscie on nie ma turbiny albo tych nieszczęsnych pompowtrysków ? Dobrym rozwiązaniem byłby silnik 1.9 tdi ale to już troszku kosztuje. Myśle że stac mnie na auto w granicach 7-8 tyś :)
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""piotrek18ony""]Już mi pomogliście :) Rozważam zakup Polóweczki z silnikiem 1.6 chyba 75km, no jak sie trafi to 100km ale widze w raporcie spalania że w niej jest ono zwiększone ale przecież coś za coś :D Po drugie zainteresowała mnie kwestia Diesla bo zapomniałem dodać ze szukam auta z gazem, zawsze to taniej, jeśli bedzie cieżko to ten 1.9 sdi jeśli rzeczywiscie on nie ma turbiny albo tych nieszczęsnych pompowtrysków ? Dobrym rozwiązaniem byłby silnik 1.9 tdi ale to już troszku kosztuje. Myśle że stac mnie na auto w granicach 7-8 tyś :)[/quote]

Jeżeli chcesz naprawdę oszczędnie jeździć, poszukaj 1,9 SDI. Spalanie komicznie małe, silnik niewysilony, a co za tym idzie mało awaryjny. Ja osobiście posiadam 1,4 8v i nie mogę narzekać, bo silnik daje przyzwoite osiągi przy umiarkowanym apetycie na paliwo (w granicach 7l). A co do TDI to niech się mylę, ale wydaje mi się że w 6N nie było takiego silnika. No chyba że ktoś zrobił swap :D
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Mam wykaz tych silników i zdziwiło mnie to. że też jest taki silnik tzn 90 km ale jeszcze się z takowym nie spotkałem przeszukując oferty więc niewiem : :grin:
Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

No nie wiem czy za taką cene kupisz Diesla, szukaj aż znajdziesz ;) benzyne na pewno za taką cene kupisz. Ostatnio widziałem tutaj na forum do sprzedania był VW POLO 6N 1.6 troche tuningowany za 8500 zł. ale poszedł dość szybko ;)
Awatar użytkownika
Palozz
Początkujący
Początkujący

Post autor: Palozz »

Jeżeli kupujesz 1.6 występuje na jednopunktowym wtrysku (AEA) i wielopunktowym (AEE). Ja mam ten drugi i właśnie tego bym polecił. Jest ciut oszczędniejszy i troche bardzoej dynamiczny. Jeżeli zamierzasz montować gaz to lepiej AEA ponieważ ma metalowy kolektor i instalacja do niego jest dużo tańsza.
So I pick the world up and I’ma drop it on your f*ckin’ head
B*tch, I’ma pick the world up and I’ma drop it on your f*ckin’ head

Mój czerwony diabeł na forum viewtopic.php?f=29&t=8557&p=106179#p106179
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

zastanów się 5 razy zanim kupisz polo 6n ;) taka moja rada ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Już się zastanowiłem i nie widzę nic lepszego :D wole Polo od Golfa III
Awatar użytkownika
grisza69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grisza69 »

co prawda najczęściej wychodziły w sedanach i kombiakach ale TDI-ka też udało mi sie w hatchback-u znaleśc http://moto.allegro.pl/item925429827_vo ... _polo.html nie wiem może ktoś przełorzył bo sam bardzo żadko je spotykam
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”