boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote=""rangerek""]
ale nie wiem czy to nie jest wabik na dresiarzy :D :D :D[/quote]

nie znam się na car audio dlatego pytam o poradę, a taki PB co dałem linka :?:
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

mario6n to ten sam PB co WoWiego ale wersja 1cewkowa :) parametry do porównania w tabelce którą podałęm wyżej :) ogólnie to co pisaliśmy możesz sobie do swoejgo przypadku dopasować też :)
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

tyle że ja mam wzmacniacz jakiś magnat rock 4000 z tego co pamiętam da on sobie rady z tym głośnikiem ?
Awatar użytkownika
WoWi
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: WoWi »

No własnie pozostał teraz wybór wzmacniacza, a jest coś co jesteś wstanie polecić, skoro nie słyszałeś tego uDima?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

trochę droższy, ale jeśli chciałeś dać za monoblock 900PLN to raczej nie będzie stanowić problemu.

http://www.allegro.pl/item942946692_meg ... lecam.html
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Monobloki warte uwagi

http://www.allegro.pl/item939424554_jl_ ... h_end.html

http://www.allegro.pl/item940370172_sin ... 3000w.html

http://www.allegro.pl/item941089728_mon ... sprit.html

http://www.allegro.pl/item941416450_mon ... lecam.html

naturalnie pozycja nr.1 jest najlepsza.
to na dzień dzisiejszy

mario6n hertza tego miałem i odradzam,zeżre Ci akumulator ,a i basu dobrej jakości nie ma.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
kryha89
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kryha89 »

witam mam do was pytanie kupiłem 2 głośniki blaupunkt (200watt) i 2 na podszybie (110 watt) chce jeszcze dokupić subwoofer tak 800 watt moje pytanie to jakiej mocy musiał bym mieć wzmacniacz i ilu kanałowy do tego zestawu i czy potrzebny by był kondensator?? a i czy akumlator da rade 45 Ah czy nie wysiądzie bo graniu np na wyłączonym silniku przez dłuższa chwile.
Obrazek

LINK DO MOJEJ POLÓWKI :)

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=27993]viewtopic.php?f=28&t=27993[/ur
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

[quote=""kryha89""]kupiłem 2 głośniki blaupunkt (200watt) i 2 na podszybie (110 watt) chce jeszcze dokupić subwoofer tak 800 watt[/quote]

podaj konkretne modele tych głośników, które zakupiłeś, bo może się okazać, że one wcale nie mają takiej mocy jak podajesz ;-))

Poza tym, nie napisałeś gdzie głośniki które kupiłeś mają być zamontowane (poza tymi z podszybia).

Jeśli planowałeś montaż w półce to powinieneś

1. jest to niepoprawny sposób budowania sceny
2. przeważnie głośniki montowane w półce to elipsy, a co za tym idzie dźwięk już na starcie jest zniekształcony ze względu na budowę takiego głośnika
3. jeśli chcesz mieć subwoofer w bagażniku to niestety licz się z tym, że będzie on uszkadzał głośniki zamontowane w półce, poprzez "zabieranie im powietrza" z bagażnika.

[quote=""kryha89""]jakiej mocy musiał bym mieć wzmacniacz i ilu kanałowy do tego zestawu[/quote]
na każdy głośnik potrzebujesz 1 kanał a więc jeśli masz 4 głośniki to 4 kanały we wzmacniaczu, jeśli 5 to pięć kanałów itp, itd. Co do mocy to najczęstszą praktyką jest dobór jej tak aby wzmacniacz miał okolo 10-15% zapasu w stosunku do głośnika, a jeśli głośniki znacznie różnią się mocą to montaż 2 wzmacniaczy o różnej mocy, aby zasilić zestaw.

[quote=""kryha89""]czy potrzebny by był kondensator??[/quote]
to się okazuje przeważnie podczas pierwszych chwil grania. Jeśli zaczną Ci migać światła, deska rozdzielcza i ogólnie będziesz miał wrażenie, że masz choinkę a nie samochód to odpowiedź jest twierdząca. Przedewszystkim skup się na odpowiednim przekroju kabli zasilających oraz sygnałowych a dopiero później myśl o kondensatorze.

[quote=""kryha89""]a i czy akumlator da rade 45 Ah czy nie wysiądzie bo graniu np na wyłączonym silniku przez dłuższa chwile.[/quote]
jeśli z instalacją elektryczną oraz akumulatorem masz wszystko w porządku to powinien dać radę. 45Ah to 10 godzin działania akumulatora przy poborze prądu 4.5A a więc całkiem sporo :-) Myślę, że 2-3 godzinki powinien bez problemu wytrzymać.
Awatar użytkownika
kryha89
Raczkujący
Raczkujący

tak głośniki to właśnie elipsy a moc maja 40/200watt jeżeli o to chodzi i zamontuje je w półce. a czemu głośniki potrzebują tego powietrza jak bym je np zamknął w skrzyni samoróbce to coś by się z nimi stało były by oddzielone od subwoofera ale jak piszesz miały by mało powietrza ?? jeszcze jedno czy jak bym podłączył tylko subwoofer pod wzmacniacz to głośniki w stosunku do subwoofera by dobrze grały?? bo ogólnie o to chodzi że w głośnikach brak odczuwalnego basu i dlatego chce mieć ten subwoofer.
Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=27993]viewtopic.php?f=28&t=27993[/ur
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

poczytaj sobie o budowanu sceny w samochodzie. naprawdę temat był wiele razy wałkowany na forum i nie chcąc kolejny raz powtarzać tego co można wyszukać szukajką, półkę sobie daruj.

jeśli chodzi o to po co "powietrze" głośnikom to dobrze opisał to Ralph w jednym temacie na pierwszej stronie działu CA.
Ralph pisze:Skrzynia wytwarza cisnienie, ktory rozpycha jajka w tylnej półce. Nie graja one tak jak powinny, bo wciaż subwoofer daje im po tyłku.
kup 4 kanałowy wzmacniacz podlącz podszybie i suba, wysteruj i będzie dobrze. Jeśli będziesz chciał, żeby było lepiej to kup sobie zestaw odseparowany na przód wyrzucając podszybie.
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

kryha89 jeżeli chodzi o półkę to NIKT ci raczej nie pomoże bo to jak napisali koledzy nic nie warty sposób dostarczania dźwięku

tak więc nie obrażaj się na wstępie :) tylko posłuchaj dobrych rad :)
a swoją drogą nie dało Ci do myślenia
[quote=""kryha89""]a moc maja 40/200watt [/quote]
kurcze przecież jak to możliwe żeby ten sam głośnik miał nagle 5x więcej mocy
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

[quote=""rangerek""]pomoże bo to jak napisali koledzy[/quote]

OT: czyżbyś traktował mnie jako małą armię kolegów? :grin:
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""rangerek""]kryha89 jeżeli chodzi o półkę to NIKT ci raczej nie pomoże bo to jak napisali koledzy nic nie warty sposób dostarczania dźwięku[/quote]
Mi jakies 3 miechy zajelo wyleczenie sie z polki od momentu zamontowania jej :P
Awatar użytkownika
kryha89
Raczkujący
Raczkujący

suff
pytanie do ciebie czy ten zestaw odseparowany potrzebuje wzmacniacz ?? a te głośniki co mam kupione ( te elipsy) mam je tez usunąć czy dało by rade je gdzieś indziej zamontować w drzwiach np o ile by sie zmieściły??
Obrazek

Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

każdy głośnik, możesz podłączyć pod samo radio, z tym, że nie wydobędziesz z niego jego umiejętności, ponieważ radio dysponuje mocą okolo 20W w RMS.

Zakup elips to jeden z największych błędów jakie popełniłeś. Sprzedaj je albo oddaj jeśli nie mają jeszcze 10 dni od zakupu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”