witam
Mam problem i to duży z moja polówką 6N 1.0 AER.
wpierw zapchał mi sie katalizator podczas jazdy,następnie wymieniłem tykające popychacze -po tym silnik chodził równo ,idealnie...
a teraz..
po odpaleniu i przejechaniu kilkunastu metrów właczył się dźwięk i zaczęła migać kontrolka oleju.sprawdziłem poziom oleju-idealnie.przejechałem następne 500 metrów kontrolka zgasła.po jekim czasie znowu odpaliłem i to samo.aż wreszcie silnik zaczął głośno chodzić.
o co chodzi??
poziom oleju cały czas ok
olej,filtr wymieniane razem z popychaczami około 4 tygodni temu
ale jedno jest interesujące:
zawsze pod korkiem miałem masło(nawet po wyczyszczeniu korka i górnej pokrywy i po przejechaniu 20 metrów" masło" wracało)-gdyż dziennie robie może z 10 kilometrów-auto nieprzegrzane.
mechanicy sprawdzali silnik ,ciśnienia na cylindrach itp-uszczelka dobra
wczoraj,gdy po kilometrze silnik zaczał głośno chodzic -zatrzymałem się-gdy sprawdziłem pod korkiem to nawet masła nie było -prawie sucho,a na bagnecie dalej pozom oleju idealny!
czy to pompa oleju padła?
wydaje mi sie,ze coś nie podaje oleju z miski olejowej na górne partie silnika-nie jestem mechanikiem z zawodu-ale ja to tak widze.
szukałem na forum i dużo było o pompie no i o panewkach no i o sprawdzeniu ciśnienia oleju,ale może ktoś po tym co napisałem coś będzie mogł powiedzeć-poradzić
Witaj miałem identyczną sytuację jak u Ciebie Pompa Oleju mi padła poczytaj viewtopic.php?f=13&t=12299
Ten sam silnik mam radę dla Ciebie tak jak i mi poradzili nie odpalaj go i nie jeździj tylko na hol i do mechanika na początek niech sprawdzi czy jest ciśnienie manometrem, u mnie nie było. Tylko koniec z jazdy bo będziesz musiał nowego silnika szukać
Pozdr.
skoro poziom oleju jest idealny zaraz po tym jak zgasisz silnik to na pewno pompa oleju padła, ponieważ zaraz po zatrzymaniu silnika cały olej nie znajduje się w misce oleju tylko musi do niej spłynąć. A jak Ty masz cały czas cały olej w misce to znaczy że pompa nie pompuje.
[quote=""keramer""]a jeszcze słuszałem ,że to moze być tzw. zapchany SMOG?[/quote]
smok który jest zanurzony w oleju praktycznie przy samym dnie miski.
[quote=""adamos75""]Na 100% pompa oleju do wymiany.[/quote]
Tu niekoniecznie musi byc do wymiany. Wystarczy ze dostanie sie maly opilem pod zaworek zwrotny i odrazu pompa nie pompuje wymaganego cisnienia na cieplym oleju. Na zimnym moze jeszcze dawac odpowiednie ale na rozgrzanym bedize lipa.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 13:21 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
operacja wymiany pompy zaczęta
ale problemy nadal istnieja.
śruby od miski olejowej są poprzekrecane :banghead:
nie ma jak ja zdjąc
wyciągamy z kolega mechanikiem silnik
wezmiemy ja od góry
oczywiście dam znać co i jak
dzieki panowie za rady
silnik wyciągniety,smog czysty,pompa nie wiem nie wykręcałem jeszcze,ale za to w mosce olejowej na dnie mnóstwo metalowych opiłków-dużych i mniejszych.(to pozostałości po zniszczonym popychaczu.nasza decyzja to taka,że jedziemy kupić silnik(nie ma sensu-o ile pompa też uszkodzona dotego krzywka na wale rozżadu zmasakrowana (ta co miała kontakt ze zniszczonym popychaczem).a kupno samego wałka i pompy to wydatek sporo wiekszy niż kupno uzywanego silnika(z gwarancją 6 miecięcy)
pozdrawiam
witam
znalazłem silnik z tego samego roku(1997) i z tym samym kodem AER.
tylko nie wiadomo jego pojemności..albo 1.0 albo 1.4 (teraz mam 1.0 dla przypomnienia)
jest w dobrym stanie,nie wiem jak to rozpoznać,i mam pytanie czy,jeżeli nawet byłby to 1.4 to wszystko bedzie pasować?
tzn montaż,rozstawy otworów,czy nie bedzie problemów z komputerem,imobilaiserem itp
dzieki i pozdrawiam
witam
wymieniłem silnik -mam ten sam 1.0 AER
było cięzko ale sie udało,z mojego przełożyłem tylko gażnik i sprzegło i chodzi jak pszczółka.
oby tak było
ale i tak go sprzedaje (szkoda bo auto zrobione i kompletny silnik w garażu w razie coś)gdyż coś nowszego trzeba kupić
dzięki panowie za pomoc
pzdr