Odkopuję trochę temat, mam Polo 9N (a nie 9N3), ale w tym przypadku nie robi to żadnej różnicy bo instalacja jest ta sama.
Również drażniło mnie, że nie ma oświetlenia w bagażniku, więc kupiłem za ok. 30zł oryginalną lampkę do bagażnika (6L0 947 415) wraz z wtyczką pasującą do niej.
Następnie korzystałem z opisu dostępnego tu:
http://www.memm.de/polo/kofferraumlicht.html
i faktycznie w podanym miejscu jest ta kostka, a podpięcie się do niej pozwala na ładne podłączenie lampki.
Łącznie jest to ok. 1,5h zabawy - bo okazuje się, że (jak przy większości instalacji centralnych zamków) w podanej kostce jest sygnał "masy", czyli minusa idący od czujnika otwarcia w zamku klapy bagażnika.
Zamek klapy ma 3 położenia: otwarty, niedomknięty, zamknięty. W tym pierwszym powinna świecić się lampka w bagażniku oraz kontrolka na zegarach, w drugim położeniu lampka gaśnie ale kontrolka na zegarach świeci, a w trzecim nie świeci nic.
Ponieważ z kostki miałem już sygnał "-", pozostało tylko podciągnięcie "+" - wyciągnąłem go z gniazda zapalniczki - a konkretnie wpiąłem przewody jeszcze przed kostką.
Dodatkowo przepuściłem przewód w konsolę środkową i przy przyciskach od ESP, awaryjnych itp zamontowałem sobie dodatkowy wyłącznik oświetlenia bagażnika - tak więc mogę sterować z poziomu konsoli środowej.
Przy chwili wolnej wkleję tu fotkę, jak to wygląda.
[EDIT] Oto i fotka (obok wyłącznika ESP widać 2 przełączniki - jeden służy do lampki, drugi jest od zasilania CB).
Ostateczny efekt jest całkiem niezły - i działa tak, jak chciała fabryka (a nawet lepiej bo mam włącznik

).
Koszty łączne to ok 40zł (wspomniana lampka za 30 + wtyk oryginalny pasujący do lampki + kilka metrów przewodów).
Gdyby ktoś potrzebował szczegółowej pomocy zapraszam na priv.