[9N] oświetlenie bagażnika. jak to zrobić?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pawco
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawco »

Nie od dziś wiadomo że Vw do chojnych nie należy i za byle pierdoły za przeproszeniem trzeba dopłacać :/
p
pertus
Newbie
Newbie

Post autor: pertus »

ja juz kiedyś o tym pisałem też mam Polo dość dobrze wyposażone a światełka w bagażniku nie ma
to juz w 15-letnim Poldku mojego znajomego jest światełko w bagażniku .....normalnie wstyd i porażka VW :czerwona:
niby drobiazg a wywołuje tyle irytacji
m
mostu
Newbie
Newbie

Post autor: mostu »

Kurde... a nie możecie podpiąć lampki w bagażniku do lampki w podsufitce? przecież ona zawsze sie włącza jak otwieracie które kolwiek drzwi, albo jeszcze inaczej, podepnijcie sie pod włącznik w zamku, jeśli on zamyka obwód i lampka w podsufitce sie zapala to ta co w bagazniku ma być zainstalowana - też sie zaświeci!!! jak będzie cieplej to zrobie to i napisze wam jak mi poszło, chyb aże ktoś będzie pierwszy.

do tej pory nie chciało mi sie :p
Y
Yasiek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Yasiek »

hmmm o ile dobrze pamietam to u mnie otwarcie klapy bagaznika nie powoduje zapalenia lampki w srodku. a rozwiazanie z ledami jest przezabawnie proste - u mnie juz 2 ledy swieca. Wieczorem zrobię zdjęcia i podeślę jak to wygląda...
Obrazek

Był Future_x a teraz jest Yasiek ;)
m
mostu
Newbie
Newbie

Post autor: mostu »

No dobra, ale jak z pilota otwierasz drzwi to zapala sie lampka więc można podłączyć się do tej pod sufitem.
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

Odkopuję trochę temat, mam Polo 9N (a nie 9N3), ale w tym przypadku nie robi to żadnej różnicy bo instalacja jest ta sama.

Również drażniło mnie, że nie ma oświetlenia w bagażniku, więc kupiłem za ok. 30zł oryginalną lampkę do bagażnika (6L0 947 415) wraz z wtyczką pasującą do niej.
Następnie korzystałem z opisu dostępnego tu:
http://www.memm.de/polo/kofferraumlicht.html
i faktycznie w podanym miejscu jest ta kostka, a podpięcie się do niej pozwala na ładne podłączenie lampki.

Łącznie jest to ok. 1,5h zabawy - bo okazuje się, że (jak przy większości instalacji centralnych zamków) w podanej kostce jest sygnał "masy", czyli minusa idący od czujnika otwarcia w zamku klapy bagażnika.

Zamek klapy ma 3 położenia: otwarty, niedomknięty, zamknięty. W tym pierwszym powinna świecić się lampka w bagażniku oraz kontrolka na zegarach, w drugim położeniu lampka gaśnie ale kontrolka na zegarach świeci, a w trzecim nie świeci nic.

Ponieważ z kostki miałem już sygnał "-", pozostało tylko podciągnięcie "+" - wyciągnąłem go z gniazda zapalniczki - a konkretnie wpiąłem przewody jeszcze przed kostką.
Dodatkowo przepuściłem przewód w konsolę środkową i przy przyciskach od ESP, awaryjnych itp zamontowałem sobie dodatkowy wyłącznik oświetlenia bagażnika - tak więc mogę sterować z poziomu konsoli środowej.
Przy chwili wolnej wkleję tu fotkę, jak to wygląda.

[EDIT] Oto i fotka (obok wyłącznika ESP widać 2 przełączniki - jeden służy do lampki, drugi jest od zasilania CB).
Obrazek

Ostateczny efekt jest całkiem niezły - i działa tak, jak chciała fabryka (a nawet lepiej bo mam włącznik ;) ).
Koszty łączne to ok 40zł (wspomniana lampka za 30 + wtyk oryginalny pasujący do lampki + kilka metrów przewodów).
Gdyby ktoś potrzebował szczegółowej pomocy zapraszam na priv.
E
Endi
Newbie
Newbie

Post autor: Endi »

Mógłbyś napisać w którym miejscu znaleść tą kostkę? I jak dokładniej wpiąć sie w nią. Niestety po niemiecku to ni w ząb nie potrafię. Wszelkie dodatkowe informacje mile widziane :)
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Post autor: DEFENCE »

A co byście powiedzieli na zastosowanie list diodowych po 24 szt. które są w cenie kolo 20zł na allegro.
Fajnie można je wkomponować pod cala długość plastyczka pod którym kolega zamontował to okrągłe światełko.
Parametry Kąt świecenia: około 160°
Jasność: 3.000mcd / LED,Ilość diod: 24 LED,Dł/szer/wys,24cm x 6mm x 12mm
http://www.kimoto.pl/images/listwa_gietka_podkowa.jpg
Obrazek
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

[quote=""Endi""]Mógłbyś napisać w którym miejscu znaleść tą kostkę? I jak dokładniej wpiąć sie w nią. Niestety po niemiecku to ni w ząb nie potrafię. Wszelkie dodatkowe informacje mile widziane :)[/quote]
Z małym opóźnieniem ze względu na zwariowany okres przedurlopowy:

1) kostka jest pod tapicerką w bagażniku po lewej stronie
2) żeby się tam dostać trzeba zdjąć gaśnicę, odpiąć tapicerkę z takiego pseudozatrzasku u góry pod plastikiem podtrzymującym półkę i odgiąć do środka auta (znacznie prościej jest gdy dodatkowo odegnie się uszczelkę gumową dookoła otworu bagażnika i ostrożnie (!) wymontuje cały ten duży plastikowy element z dolnej części tyłu bagażnika
3) po odsunięciu tapicerki widać 3 kostki (tak jak na zdjęciu na niemieckiej stronce)
4) przewód który nas interesuje (czyli sterowanie masą od zamka klapy) wchodzi do pinu 5 w CZARNEJ kostce
5) oczywiście pojawia się pytanie - który to pin 5 - po odpięciu kostki z mocowania (trzeba użyć trochę siły ale trudno coś złamać) - można odczytać wytłoczone na kostce numerki pinów
6) jeśli nie da się odczytać, który to pin 5 - proponuję posprawdzać empirycznie - woltomierz w rękę, plus przypiąć np. do żarówki oświetlenia (chyba, że mamy już dociągnięte +12V do bagażnika) a minus do poszczególnych pinów po kolei. Nie pamiętam jaki u mnie był kolor przewodu - ale na tej niemieckiej stronie jest wzmianka o bardzo ciemnym - brązowo/czarnym
7) jak już odnajdziemy pin 5 to najlepiej wpiąć się w przewód który do niego idzie za pomocą takiej prostej złączki do "wgryzania się" (dostępne chyba we wszystkich sklepach elektronicznych) - pozwala na dopięcie dodatkowego przewodu do innego bez konieczności lutowania i izolowania - tylko przykładamy odpowiednio przewody, zaciskamy kombinerkami i gotowe
8) zdobycie zasilania +12V nie jest już takie proste (powinno to być stałe 12V niezależne od kluczyka - w wersji idealnej najlepiej byłoby pociągnąć to +12V z lampki w podsufitce - albo prościej przewodów w lewym słupku A które idą do tej lampki - niemniej nie chciało mi się aż tak grzebać i rozpruwać połowy auta, więc rozmontowałem jedynie konsolę między fotelami - montowana na zatrzaski - wystarczy wyjąć w górę, odkręciłem kilka śrub (w tym 2 pod gumową wyściółką schowka pomiędzy panelem nawiewów a popielniczką) i w ten prosty sposób dostałem się do wtyczki pod gniazdem zapalniczki).
9) W odpowiedni przewód pod gniazdem zapalniczki (do sprawdzenia woltomierzem) wpiąłem się wspomnianą wcześniej złączką i pociągnąłem kilka metrów kabla następującą drogą: wzdłuż konsoli środkowej między siedzeniami -> pod dywanik lewy tył -> pod tapicerkę pod uszczelką drzwi kierowcy przy tylnej części -> dalej pod tapicerką i lewym boczkiem (mam wersję 3-drzwiową) aż obok nadkola i w okolice wspomnianych kostek, z których braliśmy "-" do zasilania
10) dalej oba przewody idą pod plastikową osłoną progu bagażnika - do prawej strony pod tapicerkę i prosto do lampki
M
Max
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Max »

U mnie zrobiłem tak, że +12V wziąłem z czujnika tylnej klapy, jest tam +12 jak jest otwarta a GND jak jest zamknięta, (masa skądkolwiek) do tego podłączona świetlówka na 12V (9,99zł z biedronki) umocowana pod tylną półką.
P
PaBLO_SZ
Newbie
Newbie

Post autor: PaBLO_SZ »

witam, mam problem z tą lampką, zrobiłem tak jak kolega napisał, pociągnąłem +12 z zapalniczki a masę wziąłem z 5 pinu, jedyną różnicą jest to, że zamiast oryginalnej lampki podłączyłem listwę z ledami.
Wszystko fajnie świeci, tylko mam problem, gdy zamknę pokrywę bagażnika to ledy zamiast się zgasić tylko przygasają. Macie jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Podłączyłem żarówkę zamiast ledów i zamknąłem klapę to wtedy żarówka zgasła, ale ja chce mieć ledy w bagażniku.
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
GarGi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GarGi »

Powiem tak mam tego trendlina i przy konfiguracji przy kupnie nie było takiego czegoś jak oświetlenie bagażnika, sugerowałem się że jest bo mamy Polo z '95 i tam było to w standardzie, a czy w ASO da się dokupić komplet i samemu zamontować? Pozdrawiam
[size=12px]
Awatar użytkownika
kosa_sk
Newbie
Newbie

Post autor: kosa_sk »

Najlepiej jest zamontować lampkę z czujnikiem ruchu. Ja mam coś takiego.

http://img831.imageshack.us/img831/204/220520101914.jpg
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

też jestem ciekawy gdzie kupiłeś???????????????
Awatar użytkownika
kosa_sk
Newbie
Newbie

Post autor: kosa_sk »

Działa super, zawsze gdy otwieram bagażnik, wyłącza się po jakimś czasie gdy nie ma ruchu. Przykleja się ją do wykładziny bagażnika za pomocą rzepu który jest naklejony na lampkę. Kupiłem w biedronce chyba za 12 zł, na allegro też widziałem ale teraz trudno znaleźć. Poniżej załączam foto opakowania. Polecam!
http://img708.imageshack.us/img708/3500 ... 101915.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”