Blaupunkt SD27 - podłaczenie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Jako ciekawostke napisze, że gniazdo zapalniczki jest podlączone z pominięciem bezpieczników.
Wyglada mi to na oryginalne podłączenie, kabelki pociagniete gdzies przez jakas dziurę do przegrody z aku i podpięte do klem akumulatora przez odpowiednie "wsuwki".
Niedawno to odkrylem, jak zastanawialem sie czemu nie mam pradu w gnieździe zapalniczki (cb radio nie dzialalo).
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Jak by nie bylo podlaczone to chyba tam najlatwiej sie wpiac. Nie musisz wyciagac radia (zapalniczka wychodzi po podwazeniu) i masz tylko dwa kabelki ktorych nie pomylisz a nie jak w radiu 10 innych przeszkadzajacych.
Awatar użytkownika
Czerwony_dywan
Newbie
Newbie

Post autor: Czerwony_dywan »

Tylko w tym samochodzie nigdy nie było zapalniczki, chcę wywiercić dziurę i je dopiero zamontować.
T
Tommygtc
Newbie
Newbie

Post autor: Tommygtc »

Witam,
nie widziałem podobnego tematu wiec zakładam nowy. Podczas podłączania radia w mojej Polówce spotkały się dwa kable, czerwony i żółty. Zrobiło się spięcie i poszedł bezpiecznik od radia i zapalniczki. Wymieniłem go. Prąd teraz jest w radiu, ale nie na wszystkich pozycjach przekręconego kluczyka, tzn po włożeniu kluczyka i przekręceniu na pierwszą pozycję radio działa, jak włączam zapłon radio już nie działa. Jaki bezpiecznik mógł jeszcze się spalić? Inne tez sprawdzałem ale wydawały mi się ok.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Zółty kabelek odpowiada za podtrzymanie pamięci oraz działanie radia bez kluczyka. Bardzo prawdopodobne, że poza bezpiecznikiem ufajczyło się coś w radio, albo w najlepszym wypadku spalił się żółty kabelek.
T
Tommygtc
Newbie
Newbie

Post autor: Tommygtc »

Z innymi radiami jest podobnie, próbowałem podłączyć inne i to samo. Dlaczego dopiero po przekręceniu na zapłon radio się wyłącza?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

ponieważ nie działa podtrzymanie zasilania. Sprawdź żółty kabelek miernikiem
Awatar użytkownika
Czerwony_dywan
Newbie
Newbie

Sorry, że odświeżam ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Mam podobny problem, mam takie kable:

1 czarny i 1 czerwony ( to będzie pewnie + i masa)

2 niebiesko-białe ( nie wiem co to może być ?? automatyczne zwiększanie głośności ?)

i jeszcze 2 wiązki blisko siebie (czarny + czarno czerwony) to mogą być głośniki ?

I antena.

Myślicie, że te wiązki z czarnym i czarno-czerwonym to są głośniki ?
Poprzedni właściciel tak namieszał, że nie mogę się odnaleźć w tym i jeszcze kostki elektryczne zamontował, takie jak do żyrandola(to normalna praktyka?)

Moje pytanie dotyczy tych niebiesko-białych dwóch kabelków, co to może być?
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

Czerwony_dywan daj fotke , bo takich kabli w 2f jest masa :P pozatym wez miernik i posprawdzaj :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Czerwony_dywan
Newbie
Newbie

Obrazek

Tak to wygląda, są dwie takie wiązki jak zaznaczyłem ;-)
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

zauwaz ze to z prawej strony zdjecia kostka czarna z 2 przewodami (czerwony,brazowy) to sa kable z kostki iso ktora tam tez jest ( czarna z niebieskobialym i niebieskoczarnym przewodem oraz resztka golych urwanych kabli ..) , czyli ta kostak a ktora zaznaczyles ( piszesz ze sa 2 szt) to bedzie od podlaczenia glosnikow , zgaduje ze czerwony to + a czarny - .. poprzedni wlasciciel zamiast kupic kostki iso i wpiac sie w ori instalacje , wolal uwalic te kostki i zrobic prowizorka :/ .. oczywiscie sprawdz to jeszcze miernikiem :) albo przynajmniej probowka samochodowa (12V) ( nawet zwykla zarowka podswietlenia kabiny i 2 druciki doklejone do niej na tasmie starcza :) :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Czerwony_dywan
Newbie
Newbie

Dziękuję Ci Królu złoty !
Takiej odpowiedzi potrzebowałem, w weekend się tym zajmę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Panowie, jeżeli ktoś może mi napisać jakie są kolory kabli w 6N, to byłbym wdzięczny. Chcę podłączyć inne radio, a stare było na ostro podłączone, bez kostki. Oczywiście kostkę założę, wiem jaki jest układ kabli w niej, pytanie tylko jakie kolory kabli odpowiadają za zasilanie, pamięć, podświetlenie itd. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Ehh, suff, nie o to mi chodziło :D Miałem na myśli to że nie wiem które kable z wiązki radia w aucie odpowiadają za zasilanie itp. Mam schemat podłączania kostki ISO :D
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”