nie dochodzi prąd do radia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

nie dochodzi prąd do radia

Post autor: krzysiektoudi »

witam mam problem z radiem
otóż nie dochodzi mi do niego prąd, czasem jest ale po krótkiej jeździe wyłącza sie i włącza co jakiś czas(częściej jest wyłączone) sprawdzałem probówką na kostce czy jest prąd to czasem był czasem go nie ma podejrzewam że kabel (+)12V Czerwony lub masa ma gdzieś przebicie lub nie łączy ale nie wiem którędy biegnie wiązka prowadząca do zasilania (wyczułem ją do momentu aż dotyka licznika i nie wiem co dalej robić proszę o pomoc!!
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

sprawdź bezpiecznik. Może to jego wina.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Zasilanie radia masz prosto z aku bezpiecznik masz w radiu.A wszystko zależy od tego jak masz podlączone radio,czy samo sie załąncza po przekręceniu kluczyka i wyłancza po wyjęciu kluczyka czy nie zależnie od kluczyka.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Fabryczna instalacja stałego + jest na tym samym bezpieczniku, co zapalniczka a + sterujący po przekręceniu stacyjki.

krzysiektoudi w Twoim przypadku podejrzewam, że zasilanie radia ktoś dorabiał sam i musisz sprawdzić po kablu styki jego połączenia lub też styki bezpiecznika - tyczy się to do obu rozwiązań instalacji.
Awatar użytkownika
Mati9591
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mati9591 »

jak chodzi o to co mam na myśli to musisz połączyć żółty kabel (ten gruby) z czerwony i na pewno będzie grało!!
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

styki w bezpieczniku są dobre bo radio ma 2 miesiące radio mam podpięte tak że tylko po włączeniu kluczyka mi działa przez 2 miesiące działało bez problemu dopiero niedawno zaczęło się wyłączać i nie mogę zdiagnozować przebiegu wiązki w tym tkwi największy problem
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

a bezpiecznik w schowku przy nogach?
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

też działa powtarzam włącza się i wyłącza kiedy mu sie podoba to nie jest wina bezpieczników
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

A więc napisz jakie gniazdo masz w radiu. http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... isooem.htm .Bo np jadąc po nierównościach,dziurach wtyki z kablami obciążają gniazdo iso w radio a one luzują te blaszki które wystają w tych gniazdach czyli puszcza cyna i raz jest kontakt a raz niema,i teraz trza poprawić luty.Ale możesz pod wtyk blaszka nr7 i nr 8 podłączyć żaróweczke 12V/5W i pojeździć z grającym radiem i obserwować czy jak zgaśnie radio czy też zgaśnie żaróweczka co by świadczyło o przerwie dopływu zasilania do radia a jeżeli radio zgaśnie a żaróweczka świeci to masz zimny lut w gnieździe iso należy poprawić lut.
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

ale może się tak dziać po 2 miesiącach od kupienia radia (nowego) i kostka też była nowa sprawdzałem na kablach przed wejściem do kostki tam już prądu nie było czyli wina z kablami ale nie wiem jak idą
Awatar użytkownika
Brn90
Newbie
Newbie

Post autor: Brn90 »

ja miałem bardzo podobny przypadek. jak nie taki sam.

według mnie wina była w słabym aku. po zimie widziałem ze był słaby i właśnie takie cuda zaczęły dziać się z radiem, ze po krótkiej jeździe się wyłączało itp. podładowałem aku i jest gitara :)
spójrz, być może właśnie w tym jest problem

pozdrawiam :)
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

Brn90 u mnie to odpada akumulator ma mniej niz 6 miesięcy
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

Sprawdziłem jeszcze raz bezpiecznik na skrzynce możliwe że przyczyną awarii mogła być skrzywiona nóżka od bezpiecznika????? bo narazie radio działa bez zarzutów
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”