Dziwne drgania przy ok 2000 obr

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
door
Newbie
Newbie

Dziwne drgania przy ok 2000 obr

Post autor: door »

Witam wszystkich na forum.Kiedy jadę swoją polówką to przy obrotach powyżej 2000 jest moment ,w którym zaczyna coś drgać gdy obroty zwiększam przestaje.Jakie są powody takich drgań.Czy może to być związane z luźnym wydechem.Za odpowiedz bardzo dziękuje.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

sprawdź połączenie siatkowe przy kolektorze wylotowym lub też osłonę katalizatora może ona się odspawała z jednej strony i przy 2000 rpm rezonuje i blacha uderza, ogólnie obadaj cały układ wydechowy, może jedna z gum mocujących się wypięła?
civic r18a2/407 1,6 HDi
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

mam ten sam objaw, podczas przechodzenia wskazówki przez 2000 obrotów odczuwalne są drgania, ja myślę że to od skrzyni biegów
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Przy którym biegu są te drgania?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
l
lemik
Początkujący
Początkujący

u mnie najlepiej są odczuwalne na 1, 2, 3 biegu
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

No ale zaraz. To znaczy, że dopuszczacie do opadnięcia obrotów poniżej 2 tysi przy zmianie biegu? Wałki wypadną.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
l
lemik
Początkujący
Początkujący

podczas jazdy w mieście po zmianie biegu z 1 na 2 obroty spadają poniżej 2 tysięcy, innej możliwości podczas jazdy w korku nie ma
d
door
Newbie
Newbie

Dzięki za odpowiedz jutro zabiorę się za przegląd układu wydechowego.Miłego wieczoru :wave:
l
lucas3
Newbie
Newbie

Post autor: lucas3 »

Witam!
Mam podobny problem. Podczas jazdy i przechodzenie wskazówki obrotomierza przez 2000 obr. słyszę dziwny dźwięk (chyba w przedniej części auta) i jednocześnie drży mi gałka zmiany biegów. Mogę dodać ,że ten objaw utrudnia płynne przyspieszanie.
l
lemik
Początkujący
Początkujący

door czy udało Ci się coś ustalić w związku z tymi drganiami?
d
door
Newbie
Newbie

Tak.Zapytałem się mechanika o ten problem bo pod samochodem nic nie znalazłem co mogło by wywołać takie drgania(on też patrzył wydech).On powiedział mi że najszybciej może to być związane z rezonansem niektórych części hamulców ,które mogą być luźne.
l
lemik
Początkujący
Początkujący

wydaje mi się że to nie jest to, u mnie hamulce były całe przeglądane oraz robione w sierpniu 2009 jak tylko kupiłem samochód, a drgania już wcześniej występowały
d
door
Newbie
Newbie

Już sam nie wiem dam chyba dla mechanika na przeglądnięcie tą moja skarbonkę. :niewiem:
O
Ozzi
Newbie
Newbie

Post autor: Ozzi »

Witam!
Mam podobny problem tylko u mnie objawia się to przy 4000 obrotów. Dźwięk jaki się wydobywa to tak jakby puszka była włożona w kieszeń w drzwiach i nastąpiły drgania. Myślę że jest to wydech ale nie sprawdzałem jeszcze. Czy ktoś miał takie coś wcześniej?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Ozzi spróbuj obadać czy osłona termiczna katalizatora ci się nie odspawała, jeśli jedna strona wisi to tak właśnie będzie drgało
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”