[9n/9N3] wszystko o: stuki/puki/skrzypienie/zgrzyty/piski

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
Wojtek338
Newbie
Newbie

Post autor: Wojtek338 »

Witam!
Od jakiegoś czasu przyuważyłem pewną dziwną rzecz. A mianowicie , gdy mocniej popracuje zawieszenie z tyłu(dziura, nierówność drogi) , to coś stuka w tylnym lewym kole, a właściwie w jego okolicach. Myślałem że to coś w drzwiach lata, albo w bagażniku coś się obluzowało, ale niestety to nie to. Co może być przyczyną stukania ?
Bardzo proszę o odpowiedź
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Myśle że to osłona amrtyzatora-taka plastikowa tylejka.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
W
Wojtek338
Newbie
Newbie

Patrzyłem na nią kilka dni temu, i faktycznie troszkę się ruszała, ale to chyba normalne, bo po drugiej stronie jest to samo, a tam nic nie puka. Dźwięk jest taki jakby w błotniku albo w drzwiach była jakaś kulka i się tam obijała. Dźwięk zazwyczaj pojawia się dopiero po jakiś czasie od rozpoczęcia jazdy, i niestety ostatnio staje się coraz bardziej dokuczliwy.
k
kucu
Newbie
Newbie

Post autor: kucu »

Witam

Mam pytanie poczytałem trochę forum i dowiedziałem się już co nie co ale czy w jest możliwe żeby piszczały fotele przy hamowaniu ?? jak naciskam pedał hamulca coś piszczy piszecie że może t być osłona czy klocek ale mi się wydaje że jest to coś w środku . Proszę o pomoc jest to bardzo denerwujące
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""kucu""]jak naciskam pedał hamulca coś piszczy[/quote]
jak masz z tylu bebny i piszczy tylko w momencie nacisniecia/puszczenia hamulca to masz odpowiedż
rozbierasz beben i smarujesz tam gdzie szczęka trze o tarcze kotwiczną (nie trzeba demontowac szczek), tylko zeby na okladziny smar sie nie dostał
Obrazek

Obrazek
k
kucu
Newbie
Newbie

U mnie jest takie coś że to raz piszczy raz nie. Czasami jak hamuje nic nie piszczy ale jak siedzi kolo mnie/bądz nie pasażer to słychać piszczenie tak jak by głos wydobywał się z fotela czy to samo z fotela kierowcy a czasem jest tak że tylko hamulec piszczy jak naciskam pedał hamulca to piszczy a w czasie jazdy nie .
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Podpinam się pod temat. Mam to samo, tyle, że w prawym tylnym kole.
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

wojtek338, a koła masz dobrze wyważone? Kiedyś jak jaechałem "cienkusiem" kolegi to właśnie z tyłu było słuchać stukanie, jak się później okazało koło nie było wyważone odpowiednio i stąd były te stuki.
Das Auto.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

U mnie było tak.. Kupiło auto na zimówkach. Przy większych prędkościach słyszałem z tyłu lekkie dudnienie.. Myślałem, że coś jest nie tak z oponami/wyważeniem. Do tego przy małych prędkościach, na nierównościach słyszałem coś podobnego jak wojtek338. Zmieniłem opony na letnie, na nowo zostały wyważone koła i dalej to słychać... Jeśli chodzi o większe prędkości, to myślę, że może łożysko się odzywa... Natomiast te stuki? Nie wiem skąd pochodzą... Możliwe, że to słychać też łożysko?
W
Wojtek338
Newbie
Newbie

Zakładam że u mnie koła są dobrze wyważone, zwłaszcza że pełny serwis kół robiłem kilkaset kilometrów temu, wraz z wymianą felg i opon na letnie.
Problem dalej pozostaje nierozwiązany : /
k
kucu
Newbie
Newbie

Okazało sie ze byly to gumy na wachaczach i sworznie
k
kapitan
Newbie
Newbie

Post autor: kapitan »

Witam wszystkich,

mam problem ponieważ od pewnego czasu strasznie skrzypi tak jakby cały prawy amortyzator. Przy każdym ruszaniu, przyspieszaniu czy wjeżdżaniu na nierówność jest skrzypienie. Nie wiem czy to może być już rozjechany wahacz czy coś związanego z amorkiem jak poduszka mcpersona (chociaż nie wiem czy jest w tym modelu;). Jak ktoś ma jakąś propozycję niech da znać będę wdzięczny :) Moje polo to 1.2 9n z 2003 r
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, 11:30 przez kapitan, łącznie zmieniany 1 raz.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Witam.
Dzisiaj wracając z roboty zauważyłem (a raczej usłyszałem) stuki dochodzące z przedniego lewego zawieszenia. Objawia się to tym że jak dodaję mocno gazu to słychać jedno stuknięcie, tak jak by prętem uderzył w kawałek blachy. Przy gwałtowniejszym hamowaniu dzieje się tak samo. Tylko że jeśli np. dwa razy pod rząd ostrzej zahamuję to tylko przy pierwszym razie słychać ten stukot. Potem muszę dodać ostrzej gazu ( słychać stukot) i jeśli zahamuję to go słychać. Sprawdziłem opcję z jakimiś rzeczami walającymi się po aucie - odpada. Opróżniłem półki i schowki. Pobieżnie obejrzałem wahacz i inne szpeje z przodu. Moje "fachowe" oko niczego nie zauważyło.
Jeżeli ktoś miał coś podobnego albo wie czego to mogą być ewentualnie objawy czekam na podpowiedzi.
Pozdro
d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dywan102 »

Nie mogę dojść co się dzieje. Kręcę kierownica i słychać regularne stukanie - na postoju i podczas wolnej jazdy. Słychać to z okolic lewego kola, może w głębi za kierownica.
Gdy był mróz jeszcze kilka dni temu po myjni automatycznej z myciem podwozia stukanie zniknęło. Ledwo 2 dni temu zrobiło się cieplej i znów stuka.
Pomóżcie.
Żeby to maglownica (tfu! tfu!), a może sprężyna w zawieszeniu?
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Też bym obstawiał łożysko górne kolumny. Przerabiałem ostatnio ten temat tylko że w VW t5. Ale objawy byłe takie jak mówisz. Na postoju i przy wolnej jeździe coś stukało. Po wymianie chodzi jak nówka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”