VW Polo problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
WuuChaa
Raczkujący
Raczkujący

VW Polo problem

Post autor: WuuChaa »

Witam, mam problem z moją polówką mianowicie gdy gazuje w tłumika wydala się duża ilość wody, nie wiem czy to woda czy to benzyna. Czy to jest normalne? Chciał bym się zapytać jeszcze gdzie znajduje się sonda lambda. Nie mam pojęcia bo autko mam od 4 dni :)
Volkswagen Polo III 6N 1.4 Benz. 60kM
Obrazek
w
witoldo235
Newbie
Newbie

Post autor: witoldo235 »

a napisz kolego czy Polóweczka jest zagazowana :) bo jęli tak to raczej normalna sprawa bo gaz zawiera wieksze ilości wody:) i jeszcze ile to jest ,,duża ilość wody'' bo czasem widuje strumien lejacy sie za pojazdem :P
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""witoldo235""]raczej normalna sprawa[/quote]
Dokładnie. Sonda lambda znajduje się w początkowej części układu wydechowego. Jak wejdziesz na kanał, to do rury biegnącej od kolektora wydechowego idzie taki przewód i jest tam wkręcone takie coś, co zwie się sonda lambda.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

I zauważ że w ostatnim tłumiku sie ona zbiera i masz go połowe tego kwasu co żre ci tłumik,ja w ostatnim tłumiku w najniższym punkcie od dołu wierce wiertłem 2mm otworek i ta woda mi nim schodzi i nie worze ją w tłumiku oraz nie żre mi tłumika.
s
sholler
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sholler »

[quote=""witoldo235""]a napisz kolego czy Polóweczka jest zagazowana :) bo jęli tak to raczej normalna sprawa bo gaz zawiera wieksze ilości wody:) i jeszcze ile to jest ,,duża ilość wody'' bo czasem widuje strumien lejacy sie za pojazdem :P[/quote]

Nie chodzi o to że gaz zawiera wodę tylko o to że produktem spalania jest woda, jak silnik jest na niskich obrotach w końcówce układu wydechowego skrapla się i potem bardziej pluje wodą jak się przygazuje, na benzynie też tak jest tylko mniej, wynika to ze stechiometrii reakcji. Jakby układ wydechowy był porządnie rozgrzany to wtedy kapie mniej albo wcale bo woda odparuje i wyleci jako para ze spalinami.
Awatar użytkownika
WuuChaa
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WuuChaa »

Polóweczka nie jest na LPG :) Sama benzynka :D. A co do tej wody z tłumika leci duża ilość jak porządnie przy gazuje. Spróbuje wywiercić tą dziurkę i zobaczymy :))

;)) dzięki już wiem gdzie sonda się znajduję :)) przeczyściłem ją bo była cała czarna . A co do tej wody z tłumika jak rozgrzeje się tłumik to nie leci tak mocno :) Ale jeszcze sprawdzę co tam może być :) Dzięki za odpowiedź
Volkswagen Polo III 6N 1.4 Benz. 60kM
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”