Dziwny jednostajny pisk podczas jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: LyszyK »

kretuuu
sprawdź olej w skrzyni i OLEJ ten pisk. :crazy:
k
kretuuu
Newbie
Newbie

Post autor: kretuuu »

Witam,

Przede wszystkim bardzo dziękuję wszystkim, którzy próbowali pomóc. Mam jeszcze jedno pytanie, czy dolanie oleju do skrzyni wymaga ingerencji fachowca, czy też uda się to zrobić w zaciszu domowego garażu?

Pozdrawiam
kretuuu
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""kretuuu""]Koledzy,

Zrobiłem ten "niebezpieczny" eksperyment. Pojechałem na górkę puściłem go na wyłączonym silniku i pisk również był słyszalny. Wjechałem ponownie, odpaliłem silnik i zaczęło piszczeć wyłączyłem. Nie zmieniło to nic, nadal piszczał. Odkryłem natomiast nowy objaw. Gdy zaczyna piszczeć, wystarczy, że wyhamuję do 0 i przestaje. Powraca dopiero po kilku minutach, albo szybkim rozpędzeniu do 30-40km/h.
Czy w związku z tym co opisałem można stawiać na klocki, lub tarcze? A może to jednak któraś strona po prostu nie odbija do końca?
Niestety nie mam dobrego mechanika, a tych 3 u których byłem twierdzą że wszystko jest OK i ewentualnie mogą wymienić obie tarcze i klocki dla pewności. Nie chcę tego robić bo całość miałe wymieniane rok temu i nie zużyły sie nawet w 30%.[/quote]
ani klocki ani tarcze, to nie jest skrzynia, stawiał bym na łożyska/piasty
y
yaro
Newbie
Newbie

Post autor: yaro »

A ja wyrzucilbym blaszki sprezynujace zapobiegajace drganiom klockow ham. i sprawdzil.Tak mialem u siebie :)
Z
Złodziej Zapalniczek
Newbie
Newbie

Post autor: Złodziej Zapalniczek »

[quote=""MiSiEk-GDA""]
We wtorek jak wszystko się w końcu uda to będę ją miał założoną także powiem jak działa od strony technicznej czy jest si, bo jest tak cholernei ciężko dostać się na termin do mechanika że masakra :banghead:[/quote]

Hehe, ja też mam termin na wtorek, ale przyszły... Mam nadzieję, że do tej pory uda mi się sprowadzić skrzynię.

Koledzy z forum pomogli w rozszyfrowaniu VIN'u (dzięki!), teraz pozostaje mieć nadzieje, że Panowie z BCS'a będą u siebie mieli to, czego szukam :).

MiSiEk-GDA, jeśli to nie tajemnica, to czy możesz zdradzić ile kosztowała Cię ta przyjemność?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Wiesz to naprawdę zależy jaki wybierzesz wariant gwarancji i jaka skrzynia biegów ja zapłaciłem z rabatem za forum 757zł za skrzynię w standardowym pakiecie gwarancyjnym(miesiąc gwarancji) plus 131 zł za olej do niej 3l oryginał VW no i przesyłka chyba 95zł za pobraniem, jak wyślesz im przelew na konto to będzie taniej, a przesyłka mówię jest naprawdę sprawnie i szybko myślałem że będę czekał na przesyłkę ze dwa dni a tam jest tak że jak do 12 zamówisz to tego samego dnia kurier od nich zabiera i ja drugiego dnia pod domem już ją miałem ;) Suma summarum przyjechało szybciej niż termin od mechanika :jester:
A cena wydaję mi się si chyba bo do kogo nie chciałem żeby mi moją obecną skrzynię robił to zaczynał śpiewkę od 1000 w górę a i tak nie zawsze wiesz co będzie do zrobienia w niej wychodzi zawsze po rozebraniu a sam przekonałeś się jak nasi pomorscy mechanicy do tego podchodzą niczym saper do miny :P
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

Post autor: adamos75 »

Podepnę się ja od wczoraj usłyszałem takie klekotanie czy cykanie(na wolny obrotach) a gdy wcisnę sprzęgło dźwięk ustaje. Czy u mnie też to wina skrzyni? Da się to naprawić czy cała do wymiany?
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Wiesz co u mnie się tak właśnie zaczęło, lekkie klekotanie po czym jak wduszałeś sprzęgło to była cisza, teoretycznie możesz naprawiać skrzynię, u mnie nikt tego nie chciał się podjąć także wnerwiłem się i kupiłem drugą kompletną.
Teraz tak Złodzieju zapalniczek ;) założyłem dziś skrzynię z BCS-a i śmiga jak nojka sztuka auto odżyło przejechałem jakieś 50km do tej pory od samego rana po wymianie i jest o niebo lepiej, także możesz brać w ciemno, a druga sprawa jak będziesz potrzebował kupić olej do tej skrzyni to dwie bańki mi zostały 2litry bo mechanik był tak dobry i dał mi w prezencie olej bo miał nowy co mu w szafce został, także z zakupionego wykorzystałem tylko jeden litr także mogę Ci odsprzedać bo bez sensu mi to teraz odsyłać do sosnowca a magazynować kasę tym bardziej sensu nie ma. Jakbyś chciał to pisz na p.w. pozdro ;)
a
adamos75
Początkujący
Początkujący

Post autor: adamos75 »

Można z tym jakiś czas pojeździć? Czy coś się stanie złego mojej poli? :cry:
Z
Złodziej Zapalniczek
Newbie
Newbie

Post autor: Złodziej Zapalniczek »

[quote=""adamos75""]Podepnę się ja od wczoraj usłyszałem takie klekotanie czy cykanie(na wolny obrotach) a gdy wcisnę sprzęgło dźwięk ustaje. Czy u mnie też to wina skrzyni? Da się to naprawić czy cała do wymiany?[/quote]

U mnie zaczęło się podobnie - jak się skończyło możesz przeczytać wyżej :). Podejrzewam, że na tym etapie jeszcze spokojnie naprawisz (o ile znajdziesz kogoś, kto się tego podejmie...), ale nie czekaj aż się to nasili.

MiSiEk-GDA, dzięki za informacje.

Wczoraj zwróciłem się do BCS'a i czekam na odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się zamówić u nich skrzynkę. Trochę się obawiam, bo śledząc wątek poświęcony BCS'owi, widziałem, że ktoś wcześniej szukał skrzyni ETB i takiej w BCS'ie nie mieli. Liczę na to, że do tej pory uzupełnili braki, bo jeśli nie to nie wiem co dalej :roll:.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Wiesz nie wiem na sto procent czy to akurat to samo co u mnie ale z tego co opowiadałeś z objawów wychodzi że tak, powiem Ci że ja z takim lekko dzwoniącym jeździłem jakieś pół roku po czym jak wymieniłem sprzęgło to posypało się już na maxa i był straszny rumot niczym to na filmiku co pokazałem przykładowo i w takim stanie jeździłem jakieś 2 tygodnie do dzisiaj. Mechanik powiedział mi że, można z tym jeździć i latami jak i może się rozsypać takie coś w kilka chwil a skutkiem może być skrzynia totalnie do śmietnika o ile nic więcej nie klęknie. Podjedź do jakiegoś warsztatu zaufanego niech posłuchają. Widzę w sumie masz taki sam silnik jak także profilaktycznie napiszę Ci kod skrzyni: DKG
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

adamos75
to co słyszysz to łożysko oporowe międzi sprzęgłem a skrzynią koszt jakieś 100 pln a wymiana troche więcej
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Napisał że gdy wciska sprzęgło to klekot ustaje, jak mi tłumaczył mechanik na wciśniętym sprzęgle pracuje Ci łożysko oporowe jeśli wtedy jest klekot to znaczy że ono jest do wymiany natomiast gdy takie rzeczy zaczynają się dziać na wyciśniętym sprzęgle to prawdopodobnie szlag trafia łożyska w skrzyni. U mnie było wymieniane kompletne sprzęgło gdzie w skład wchodzi łożysko oporowe i trzask był nadal....
k
kretuuu
Newbie
Newbie

Post autor: kretuuu »

Widzę, że mój temat zszedł na drugi plan ale może komuś to pomorze. Po tych wszystkich postach wnioskuję, że u mnie to piszczenie nie jestjednak od skrzyni, tak więc na następny weekend umówię się z mechanikiem i poproszę, aby najpierw wymienił łożyska, jak to nie pomoże to klocki, a później ewentualnie tarcze.

Myślicie, że to dobry tok rozumowania ?
y
yaro
Newbie
Newbie

Post autor: yaro »

Mysle ze najlepszy ja juz pisalem ze stawiam na hamulce :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”