[6R] Dokładny pomiar spalania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Dokładny pomiar spalania

Post autor: damian92 »

Witam wszystkich na forum :)
Jestem posiadaczem nowego polo 6R i wraz z autkiem przyszło mnóstwo pytań, dlatego stopniowo będę nimi was zalewał :P
Za niedługo wrzucę fotki i moje spostrzeżenia co do autka :grin:
Od samego początku interesuje mnie spalanie, dojeżdżam autkiem do szkoły więc wybór wozu był głównie tym kierowany.
Samochodem wyjechałem z salonu prawie z pustym bakiem ( sknery w tym salonie VW :D ) i od razu pojechałem na stację benzynową. Wlałem sobie za stówkę i wyjeździłem to w następne dni do rezerwy. Obliczyłem, że spala mi 13 l / 100 km. Mówię sobie ok, nowe autko, spalanie na pewno spadnie, poza tym i tak jeździłem na super wysokich obrotach :P
Teraz mam przejechane już ok. 1000 km i chciałbym zrobić dokładniejszy pomiar. Zastanawiam się, jak. Nie mam komputera pokładowego, nie wiem ile benzyny wchodzi do baku, jedynie co mi się wyświetla to ilość paliwa ( 1/4 , 1/2 , 3/4 , 1 ). Jak więc zrobić dokładny pomiar ? :)
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

amatorska metoda: nalej pod korek na maxa, wyzeruj licznik - i sprawdzaj kiedy osiągnie 3/4 albo 1/2 baku -

bak to 32 litry jeśli dobrze pamiętam - ale to jest w specyfikacji dokładnie opisane
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Pojemność zbiornika paliwa: 45l
Tak wyczytałem na vwgolf.pl. A co do pomiaru, to jest wiele metod. Najbardziej optymalny pomiar uzyskasz po kilku tankowaniach. A jak chcesz mieć taki przybliżony, to albo tak jak kolega wyżej napisał, albo nalej pod korek, przejedź 100 km i sprawdź ile paliwa jeszcze wejdzie do baku :P
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

albo zalewaj zawsze 40 litrów i do pojawienia się kontrolki rezerwy tankuj znów 40 litrów,
paliwo dzielisz przez przejechane kilometry i wychodzi pięknie ile litrów na 100 wychodzi.
civic r18a2/407 1,6 HDi
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: damian92 »

Dzięki za pomoc. Podoba mi się pierwszy, ten trochę amatorski, sposób - jest szybki i prosty.
Tylko kolejne pytanie. Gdzie sprawdzić pojemność baku? Powinno to gdzieś na samochodzie lub w papierach być napisane?
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

jezu co za metody, dają wyniek z dokładnościa +/- 5litry/100km

zatankuj do pełna, pojezdzij do rezerwy, zatankuj do pełna, zobacz ile spaliłeś i ile przejechałeś i masz wynik. To jest jedyny sposób dający w miarę normalny wynik.

Patrzenie na wskazówkę to można sobie w dupę wsadzić. Wskazówka pokazuje ORIENTACYJNIE ile jest w baku i niewiele ma wspólnego a już napewno nie nadaje się do liczenia czegokolwiek.

Po co ci pojemność baku ?? co ci to da ?? a wiesz ile paliwa masz w układzie paliwowym, w pompie, w rurze do wlewu paliwa ?? bo rozumiem że bierzesz to pod uwagę przy obliczaniu ??
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

damian92
Bak ma pojemność 45 litrów, już to sprawdziłem.
borys_wrocek
Nie bulwersuj się kolego aż tak :piwo:
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

przepraszam :)

po prostu jak coś się robi to robi to porządnie. a po takim pomiarze będzie post pt. moje polo 1.0 pali 12litrów, albo a moje 1,6 pali 4,5 litra.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

http://www.motostat.pl/
rejestrujesz się i dodajesz każde tankowanie, jednak średnie spalanie obliczy Tobie dopiero po zalaniu drugi raz do pełna :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

[quote=""Toto""]http://www.motostat.pl/[/quote]
można też wybrać np. http://www.spritmonitor.de/en/ bądź http://www.motonotes.pl/
Osobiście korzystam ze wszystkich trzech serwisów, ale najbardziej cenię sobie ten ostatni.
Jednak wybór konkretnego należy do Ciebie :!:
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
M4teusz
Newbie
Newbie

Post autor: M4teusz »

Można też ( robiłem tak w poprzednich autach) Wlać pod korek i patrzeć na licznik, po przejechaniu równych 100 km od zalania, lejemy znowu do pełna i patrzymy ile litrów wejdzie. (żadnego liczenia, dzielenia bo wynik mamy na liczniku dystrybutora :grin: )
Pozdro ! ;]
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""M4teusz""]Można też ( robiłem tak w poprzednich autach) Wlać pod korek i patrzeć na licznik, po przejechaniu równych 100 km od zalania, lejemy znowu do pełna i patrzymy ile litrów wejdzie. (żadnego liczenia, dzielenia bo wynik mamy na liczniku dystrybutora :grin: )
Pozdro ! ;][/quote]tylko, że nie zawsze wlejesz idealnie tyle samo jak wcześniej, u mnie bak ma 45l, a po odpowietrzeniu jestem w stanie wlać ok. 53l, wystarczy taki cypelek nacisnąć z boku, i powiedzmy jakbyś nie odpowietrzył wlewu to zaraz wlejesz pod korek, poza tym na 100km nie jesteśmy w stanie określić dokładnego średniego spalanie, a co chwilę tak tankować to się mija z celem, poza tym przy pełnym baku auto jest cięższe co znów daje nieco inny wynik niż przy prawie pustym baku :) ale każdy sposób dobry, u mnie w podpisie jest moje średnie spalanie, tylko jest one wyliczona z prawie rocznej jazdy, a mój koszt tankowania wynosi prawie 6 tys. zł :crazy: jednak przez cały rok spalanie oscylowało mi właśnie w takich wartościach, nawet przez zimę nie miałem znaczącego wzrostu spalania, co do stylu jazdy to uważam, że jeżdżę dynamicznie, 100km pod maską to trzeba gdzieś to wykorzystać, a nie mulić, ale też bez przesady, jak trzeba to kręcę go nawet do 5-6 tys./min., jak nie to 3-3,5tys./min. i zmiana biegu, więc po roku użytkowania jestem jak najbardziej zadowolony ze swojego silnika :grin:

Obrazek

Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Ja robię zawsze tak:
Dojeżdżam do rezerwy Tankuje jakieś 43 litry Vervy i robię nim spokojnie 900 km:)
Takze splanie na poziomie 4,7 l /100 Dodam że mam TDI 90 KM
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafomatic »

Ja robię tak:
Osuszam zbiornik, czekajac do ostatniej chwili, az komputer pokaze mi zasięg 5-10 km i leje az pod korek. Parę dni temu jakie bylo moje zdziwienie, gdy na jednej z markowych stacji do 45-litrowego zbiornika udało mi się wlac... 52 litry. Oczywiscie spalanie wyliczone bylo odpowiednio wieksze niz gdybym zatankowal maksymalne 45 l (8,1 l/100km)
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""Rafomatic""]Ja robię tak:
Osuszam zbiornik, czekajac do ostatniej chwili, az komputer pokaze mi zasięg 5-10 km i leje az pod korek. Parę dni temu jakie bylo moje zdziwienie, gdy na jednej z markowych stacji do 45-litrowego zbiornika udało mi się wlac... 52 litry. Oczywiscie spalanie wyliczone bylo odpowiednio wieksze niz gdybym zatankowal maksymalne 45 l (8,1 l/100km)[/quote]i rozumie, że twierdzisz, że ta markowa stacja Cię okrada? po pierwsze na każdym dystrybutorze jest naklejka, że dystrybutor jest sprawdzony i zatwierdzony przez urząd miar i wag, a po drugie, i nieraz już było o tym na forum pisane, do zbiornika w Polówkach idzie wlać kilka litrów ponad normę, ja za każdym razem wlewam ok. 53l, a bak ma 45, kwestia taka, że lejesz do odpowietrznika, może nie jesteś świadomy, ale podczas tankowania odpowietrzasz układ (taki cypelek przy wlewie) i dlatego tyle wchodzi :) i proszę nie piszcie już, że jesteście rzekomo okradani, mi też to kiedyś ktoś sugerował, ale ja wiem, że tak nie jest, bo czy to jest jakaś markowa stacja, czy jakaś prywatna, wchodzi tyle samo...

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”