Witam. Chciałbym kupić felgi aluminiowe 14" o szerokości 6 cali moje pytanie jest takie jaka oponę na ta felgę założyć??
Czy będzie pasować opona 175??
[quote=""Kasko87""]No tak aktualnie posiadam 185/60 i polóweczke z silnikiem 1.0. Po załozeniu tych opon auto stracilo moc :/ Dlatego chce zalozyc te 175 [/quote]
naprawde tak mocno to odczules? ja wlasnie stoje przed dylematem felg i opon i zastanawiam sie co wybrac. wiekszy felunek czy zostac przy 13".
idzie odczuć i to bardzo przy tak małym silniku:/ kiedyś miałem 14 165/65 i było ok teraz mam 185/60 i auto stało się słabsze (wolniej przyspiesza, więcej pali i wolniej jedzie [110km/h max]) Dlatego tak myślę ze te opony 175 dało by się znieść i do tego takie o to aluski: http://moto.allegro.pl/item606254236_10 ... ne_eu.html
Tylko czy taka opona wejdzie na ta 6 calowa felge?????????
wejść wejdzie tylko będzie naciągnięta, co nie jest dobrym rozwiązaniem bo każde muśnięcie krawężnika będzie kosztowało zniszczonym rantem felgi. Na 6J zalecane sa 185. A co do felgi z allegro albo norauto to daj spokój, te chińskie felgi nie nadają się na nasze drogi, praktycznie nie można ich już naprawić po większym kontakcie z dziurą, lepszym rozwiązniem będzie dozbieranie i kupić normalne alumki znanych firm typu ronal, rial, oz, proline made in germany
o tym nie wiedziałem ze to taki badziew:/ Dzieki za rade Czyli podsumowując na 6 calowa felgę zalecane są opony 185 Wiec już wszystko wiem dzięki za pomoc;)
na 185/60 odczułeś większy opór bo większa średnica koła aż o 2 cm od 185/55 a to w brew pozorą dodając 10mm szerokości na taki silnik bardzo dużo, ja bym polecał 185/55 opona ma wysokość 101.75 mm a wiec będzie komfortowo