OKABLOWANIE - czyli co i jak podłączyć w instalacjach CA

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
avi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: avi »

Mam taki problem, miałem radio clariona było wszystko ok ale zachciało mi się mieć muzykę na pendriva i zmieniłem na alpina ida-x301 i pewnego dnia aku padło, myślałem że przez to że pendriva zapomniałem wyciągnąć ale to się powtarza, byłem na diagnostyce czy może to wina aku ale wyszło że to przez audio. Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

avi miałem podobnie. Zmieniłem konfigurację radia aby działało tylko z kluczykiem w stacyjce. Radio działało jakby w stand-by i ciągnie prąd. Jeżeli aku jest słaby to go rozładuje.
Sprawdź jakie są opcje radia hardware i software.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
avi
Raczkujący
Raczkujący

Myślałem właśnie o opcji z kluczykiem. Tylko jak to zrobić? Aku nowiutki z pażdziernika:/
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote=""avi""]Tylko jak to zrobić?[/quote][quote=""suff""]bierz miernik w łapkę i sprawdź żółty i czerwony. Na jedym będziesz miał cały czas napięcie, na drugim tylko jeśli będzie kluczyk w stacyjce. Ten na którym jest cały czas to podtrzymanie pamięci radia, drugi zasilanie. Najczęściej wygląda to tak:

:arrow: zółty to podtrzymanie
:arrow: czerwony zasilanie
:arrow: czarny to masa
:arrow: niebieski (białoniebieskie czasami) wzbudzenie wzmacniacza. [/quote]
Awatar użytkownika
avi
Raczkujący
Raczkujący

zrobione:)
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ediada »

Witam,
W spadku dostałem wzmacniacz i subufer. Może mi ktoś powiedzieć jak najlepiej podłączyć do radia.
Pozdrawiam
[size=12px]
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

a szukajki to ci sie nie chcialo uzyc, ktos pewnie moye ci powiedziec ale odpowiadanie po raz setny na to samo pytanie moze denerwowac >> viewtopic.php?f=33&t=13491
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

elja, wątek ten czytałem ale nie jestem fachowcem w dziedzinie elektroniki i niewiele z niego zrozumiałem. Dlatego zapytałem.
[size=12px]
Awatar użytkownika
harnasisko
Swój
Swój

Post autor: harnasisko »

najlepiej od wzmaka do radja na chincze :) tak jak ja zrobilem, a pozniej wzmaka do ako i usgtawic ;)
Polo sex-en by HarRRnasiu !!!! ;) viewtopic.php?f=77&t=56841
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""ediada""]elja, wątek ten czytałem ale nie jestem fachowcem w dziedzinie elektroniki i niewiele z niego zrozumiałem. Dlatego zapytałem.[/quote]no to jeżeli nie rozumiesz tego co tam jest prostym językiem napisane, to raczej samemu sobie nie poradzisz :grin: a tak na serio...wzmacniacz musisz najpierw zasilić, a więc musisz pociągnąć "+" z akumulatora prosto do wzmacniacza, przekrój kabla bierzesz w zależności od tego jaki masz wzmacniacz, poszukaj na forum jest tabelka odnośnie przekroju kabla, zaraz za akumulatorem dajesz bezpiecznik w oprawce (jaki również trzeba poszukać :) ), no i taki kabel ciągniesz np. lewą stroną auta, "-" natomiast bierzesz gdzieś z "budy", w bagażniku powinna być gdzieś śruba gdzie jest masa pociągnięta do świateł, etc., tam możesz się podłączyć, tak oto wzmaka mamy już zasilonego :)
wzmacniacz posiada również jedno wejście na tzw. kabel "remote" (czy jak to tam się pisze), który odpowiada za to, że po włączeniu radia zostanie posłany nim sygnał do wzmaka żeby również się załączył, no i ten kabelek trzeba wpiąć w kostkę ISO w radiu, gdzie dokładnie również trzeba poszukać :grin:
poza tym na wzmaka trzeba podać sygnał z radia za pomocą kabli sygnałowych, czyli potocznie zwanych "chinch", i ten kabel najlepiej puścić z drugiej strony auta tak żeby nie łapał zakłóceń od kabli zasilających, istnieją kable sygnałowe do CA, które w sobie mają wbudowany również kabelek o którym wspominał wcześniej ("remote") więc odchodzi nam kwestia jego ciągnięcia, kable sygnałowe najlepiej żeby były minimum podwójnie ekranowane, a najlepiej jak są potrójnie :) no i te kable wpinamy do wzmaka i do radia :)
następnie od wzmaka ciągniemy już kabel głośnikowy do naszego subwoofera i ot cała filozofia, w zależności od tego jakiego masz wzmaka (2-kanałowy albo więcej) można sobie zmostkować 2 kanały co da nam większą moc na subwoofer :)
mam nadzieję, że takim trochę laickim językiem Tobie to po krótce wytłumaczyłem, po więcej danych odnośnie przekroji kabli, etc. poszukaj w przyklejonych tematach u góry strony w dziale car audio, jest tam również link do Polskiego CA FAQ autorstwa Bartosza Nazara gdzie również znajdziesz przydatne informację :grin:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

ediada: nie trzeba być elektronikiem aby podłączyć wzmacniacz. Wystarczy rozróżniać + i - oraz wiedzieć co to jest bezpiecznik z podstaw elektryki oraz mieć trochę zacięcia majsterkowicza. Materiał ten starałem się opisać tak aby był jak najbardziej przystępny i jeśli czegoś nie rozumiesz to napisz dokładnie czego bo to jest dla mnie także wskazówką co trzeba poprawić.
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Toto, suff dzięki za wyczerpujące info :oki: :piwo:
[size=12px]
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Post autor: v-wej »

Witam.Jeżeli jesteś z okolicy katowic to podjedż do mnie to CI to podlącze:D
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

WGR to raczej okolice Wszafki ;-)
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

Post autor: Slawek-ch »

Ja mam tak podłączone plus i minus z akumulatora bo jest najbezpieczniej .Niestety nie zawsze masa na budzie się sprawdza.Sygnał czincz od radia oraz sygnał do załączenie kondensatora i wzmacniacza od radia bodajże niebieski kabelek od sterowania anteną.
VW Polo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”