Wskaźnik paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kalenji84
Raczkujący
Raczkujący

Wskaźnik paliwa

Post autor: kalenji84 »

Witam wszystkich mam pytanie odnosnie wskaźnika paliwa w swoim polo.Mianowicie od jakiegos czasu jak zaleje paliwo to na poczatku jest ok ale po niedlugim czasie wskaźnik paliwa spada na sam dol i nie pokazuje ile jest jeszcze paliwa w zbiorniku i nie wiem wtedy kiedy zaczyna sie rezerwa i ile moge przejechac.Co moze byc przyczyna tego problemu i ile kosztowala by mnie naprawa takiej usterki.
To moje Polo by kalenji84 viewtopic.php?f=29&t=22027&start=0
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

Po mojemu to coś z pływakiem.chyba trzeba rozkręcić pod kanapą klapkę i oblukać.
Green dragon
Awatar użytkownika
kalenji84
Raczkujący
Raczkujący

Ok tylko moze mi ktos podpowiedziec jak podniesc tyln siedzenie bo oparcie sie sklada a dol nie chce odejsc bo chyba jakies zawleczki sa,wiec wole spytac niz na sile robic i cos uszkodzic.I co jak sie tam dostane musze zrobic ?
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

musisz podnieść do góry, u mnie dużo siły trzeba do tego
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

W Polo jeszcze nie rozbierałem ale doświadczenia z Audi mówią mi że bedziesz musiał po odkręceniu klapki wyjąć pompę -do niej jest przymocowany pływak i zobaczyć czy jest cały-jeśli nabiera paliwa to szybko tonie i ci pokazuje brak paliwka.
,,Czujnik poziomu paliwa składa się z pływaka
i potencjometru. W miarę obniżania się poziomu
paliwa opada także pływak czujnika. Potencjometr
połączony z pływakiem zwiększa elektryczną
rezystancję czujnika. Powoduje to spadek
napięcia wskaźnika i przesunięcie jego
wskazówki w kierunku „0".To cytat z Vw Polo-sam naprawiam ,str 79-80 tam doczytaj co i jak.Może coś z tym potencjometrem nie tak..
Green dragon
Awatar użytkownika
argo
Newbie
Newbie

Post autor: argo »

Podepnę się pod wątek.
U mnie sytuacja podobna lecz odwrotna ;)
Mianowicie wskaźnik paliwa zawyża ilość paliwa w baku. W momencie kiedy pokazuje mi 1/4 baku to jest już pusto :/
Jakie było moje zdziwienie kiedy samochód mi stanął na środku drogi i nie chciał odpalić.
Czy w tej sytuacji może to być pływak? Chyba nie może się unosić nad poziomem paliwa?
Było Polo 6N2
Teraz jest CEE\'D SW
B
BareK126
Newbie
Newbie

Post autor: BareK126 »

w obydwu problemach musicie dobrać sie do baku i sprawdzić pływak jak sie zachowuje często zdarza się ze pływak sie przywiesi
Awatar użytkownika
kalenji84
Raczkujący
Raczkujący

Witam odkrecilem wlasnie ta klapke pod siedzeniem i tam jest kostka i trzy przewody dwa wychodza ze srodka a jeden z przezroczystym odcinkiem przebiega obok.Wiec co ma teraz zrobic i jak sie dostac do tego plywaka odkrecic ten duzy dekielek i wypiac te kable nie wyleje sie paliwo z nich .Prosze o szybkie odpowiedzi
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Paliwka trochę Ci kapnie z tych przewodów dlatego podlóż jakąś szmatkę i powoli odkręcaj opaski bo jest ciśnienie jest w
przewodach.pamiętaj gdzie który przewód byl-najlepiej sobie zaznacz.odkręć dekielek,wyjmij pompę i zobaczysz co tam nie tak.
Pływak to taka kostka na drucie :D poruszaj drutem w górę i dól czy chodzi normalnie ,tylko nie pognij druta bo wskazanie paliwa będzie przekłamywał,i popatrz czy cały jest.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Green dragon
Awatar użytkownika
kalenji84
Raczkujący
Raczkujący

A jak posciagam te przewody co sa pod cisnieniem to nie bede musial pozniej odpowietrzac zbiornika czy normalnie zakladam je pozniej i wszystko bedzie po staremu
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

zakładasz normalnie,nic nie musisz odpowietrzac.a przy okazji oblukaj styki na kostce może coś przyśniedziało?
Green dragon
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”