Witam,padł mi silnik 1,3 i nie chce już w niego wkładać gdyż jest to słaba jednostka....Mam silnik z Vento kompletny ze skrzynia i wszystkim co potrzeba do przekladki ale pytanie czy on wejdzie bez wielkich przeróbek i co trzeba zmieniać przy przekładce??? Z góry dzięki za odp
poduszkę i łapę od strony rozrządu pewnie do spawania, reszta powinna podejść z łapami od 1.8.
Jeśli vento to rp i tym podobne, więc rozmiarowo wejdzie bez ciachania podłużnic, ew. tak jak pisałem mocowanie poduszki od rozrządu.
Pozostałe do ogarnięcia to elektryka, być może wybierak od biegów, półosie, przeguby wewnętrzne...
Ponoć bez cięcia podłużnic wchodzi pod maskę 6n kr - ABS z tego co mi się zdaje będzie podobny gabarytowo, z tym że aby go włożyć trzeba odpowiedni stelaż/wózek dorobić, w niemcowni są tzw. wózki Salzmanna ale z tego co wiem gotowy trochę dużo ojrasów kosztuje.
Witam ! Mam kilka pytań,a mianowicie planuje na nowy sezon wrzucić do swojej Polówki silnik 1.6 75 KM, może ktoś mi doradzi, czy wszystko pasuje plug&play ? wiem,ze skrzynia tez jest inna, czy musze zmieniać hamulce ? ile zyskam na osiągach bo nie będe ukrywał, ze w 1.4 to troche brakuje mocy, czy ten silnik 1.6 mozna poddać jakimś modyfikacjom zeby podciągnąc go pod 100 KM ?? Wiadomo rajdówki z tego nie zrobi ale w porównaniu z 1.4 mam nadzieje,ze będzie duzo lepiej. z góry dzieki za pomoc.
Witam. Poszedł mi rozrząd w polo 1.3 6n i na allegro znalazłem silnik 1.4 (bez osprzętu) i moje pytanie czy będą jakieś problemy ze wsadzeniem go na miejsce 1.3? Czy graty z 1.3 będą pasować do 1.4?
Tyko ze z mojego wojewodztwa nie ma nic ciekawego jeśli chodzi o 1.6 jeśli są to za drogie a że nie mam czasu bawić się w polowania musi mi wystarczyć 1.4 tym bardziej że jeszcze zależy mi na czasie
Z 1.4 będą problemy bo jest na wielopunktowym wtrysku paliwa i czeka cię wymiana pompy paliwa całkowicie inna przepustnica , kolektor ssący i instalacja elektryczna. Najlepszym rozwiązaniem będzie u ciebie 1.6 AEA też na mono wtrysku jak twój 1.3 ADX.
Michał88 popieram i w dodatku praktycznie wszystko pasuje od ADXa, cały osprzęt, możesz też zostawić starą skrzynię, nawet wydech (choć do AEA jest trochę inny, ale na tym z ADXa będzie chodził). Stefan nie wiem gdzie szukałeś ale jak porównasz ceny na allegro to 1.4 chodzą w takiej samej cenie jak 1.6.