Regulamin działu GIEŁDA

Coś nie działa? Coś chcesz dodać od siebie, a może chcesz pomóc?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Regulamin działu GIEŁDA

Post autor: ediada »

Witam,

Zgłosiłem do Kolegi Paffcio sprawę, która irytuje wielu użytkowników forum a związana jest z zasadami wystawiania przedmiotów do sprzedaży.
Kolega Paffcio jako jeden z moderatorów nie był zainteresowany rozwiązaniem sprawy.
Zadziałał na zasadzie "spychologii". Masz problem to rozwiąż go sobie sam.
Więc takowy zgłaszam.

Regulamin wystawiania przedmiotów do sprzedaży przewiduje podanie ceny i zdjęć oferowanego przedmiotu.
OK. Bardzo słuszne podejście :) przy założeniu, że oferowany przedmiot sprzedajemy tylko wśród użytkowników forum.
Sprawa się komplikuje jeśli w/w przedmiot chcemy podać do szerszego grona potencjalnych kupców np. w jednym z serwisów aukcyjnych. Nie podam jaki aby nie zostać posądzony o kryptoreklamę.
Wtedy to należy zgodnie z regulaminem podać jeszcze raz, bezpośrednio na forum, te same dane (cena, zdjęcie), które już widnieją na aukcji.
Więc jaki jest sens powtarzać te same dane ????????
Czy jest w stanie ktoś podać mi rozsądny powód takiego wymogu ???
Czy nie byłoby wystarczającym podanie np. linku do oferowanego przedmiotu.
Takie działanie zaoszczędzi czas użytkownikom oraz moderatorom w/w działu.
Przestaną pojawiać się bezsensowne komentarze moderatorów "czytaj regulamin albo kosz" . Myślę, że spędzony czas na pisanie tych komentarzy można byłoby spożytkować na innych obszarach, funkcjonalnościach forum.

Główną inicjatywą powstania i trwania tego jak i innych forów jest wzajemna współpraca, kontakty i pomoc ich użytkowników a nie utrzymywanie nielogicznych regulaminów.

Druga sprawa.

Wnioskuję również o blokadę możliwości odpowiadania się użytkowników na zamieszczone ogłoszenia sprzedaży/kupna.
Często bowiem zdarzają się niezbyt miłe wypowiedzi osób komentujących dane ogłoszenie np. co do ceny, stanu przedmiotu. Jeśli ktoś jest zainteresowany danym przedmiotem powinien kontaktować się tylko za pomocą PW. Żyjemy od 21 lat już w wolnej Polsce i każdy z nas ma prawo do wyboru kwoty za jaką chce sprzedać swój przedmiot. Jeśli komuś nie odpowiada cena bądź stan oferowanego przedmiotu nie powinien komentować, posiadając w sobie choć odrobinę kultury.
W ten sposób działa wiele forów powstałych przy fanklubach danej marki.

Biorąc pod uwagę powyższe, WNOSZĘ o zmianę obecnego regulaminu na bardziej przyjazny dla użytkowników zrzeszonych na tym forum.

Pozdrawiam
[size=12px]
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

ediada ma to sens
komercjalizacja
ludzie często rejestrują się na forum żeby coś opchnąć i później ani widu ani słychu
druga sprawa foto poglądowe choć jedno to dobry pomysł bo przynajmniej wiesz co to
cena wiesz czy cię wogóle zainteresuje oferta
jakby każdy wklejał linki to wiesz co by się działo...uff nie chce myśleć totalny bajzel 1000 linków w giełdzie>Sprzedam
komentarze to zgadzam się ale od czego jest wykrzyknik z prawej strony nie wiem kto go stosuje ale często przeglądając forum go stosuje
na wielu forach ten właśnie przycisk kasuje post bez udziału moderatora (zakładający kasuje posty innych)
co do zablokowania tematu to musiałby to robić Moderator bo niestety zakładający topic nie może tego zrobić
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

Witam
Tak jak napisałeś, "od 21 lat żyjemy w wolnej Polsce" i każdy ma prawo się wypowiedzieć. Forum jest po to aby pomagać, ludziska sobie doradzają, czy wrzucenie jednego zdjęcia do tematu i podanie ceny jest aż takie czasochłonne?Potem zawsze możesz wrzucić link do swojego przedmiotu i tam zainteresowany znajduje przecież szerszy opis z większą ilością zdjęć. Na forum jest już dział W tym temacie prosze umieszac CIEKAWOSTKI z allegro itp. i wydaje mi się że doprowadziło by to do małego zamieszania.
Ja bym pozostawił tak jak jest :piwo:
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""ediada""]Więc jaki jest sens powtarzać te same dane ????????
Czy jest w stanie ktoś podać mi rozsądny powód takiego wymogu ???[/quote]
Jest sens. Nie trzeba wchodzić dalej i dalej i dalej. Część użytkowników forum używa telefonów komórkowych, gdzie przeglądanie jest ciupkę uciążliwe.
[quote=""ediada""]Takie działanie zaoszczędzi czas użytkownikom oraz moderatorom w/w działu.[/quote]
Patrz wyżej. Klikanie i wchodzenie na kolejne serwisy jest męczące dla kogoś kto chce tylko zobaczyć zdjęcie albo poznać cenę, czasami tylko orientacyjnie lub z ciekawości.

W Twoim przypadku chodziło też o tytuł tematu. Jak ja przeglądam giełdę to patrze na pierwsze znaki (te w kwadratowym nawiasie) i natychmiast wiem, że w poście chodzi o konkretną rzecz lub model samochodu, która/który mnie interesuje. To ułatwia wyszukiwanie.

Edit:
Blokowanie nie jest dobrym pomysłem. Jak jest ciekawa oferta, to napisanie "rezerwuję" zajmie mniej czasu niż pisanie PW do sprzedającego. A jak wiadomo, nawet w wolnej od 21 lat Polsce - kto pierwszy ten lepszy.
Obrazek
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Jeśli chcę sprzedać przedmiot i dobrze go wyeksponować robię 20 zdjęć. Bawię się najpierw z aukcją a potem to samo na forum.
Przepraszam ale dla mnie to bezsensowna praca.
Jestem zarejestrowany jeszcze na innych 2 forach moto i na żadnym z nich takich wymogów nie ma.

Zawsze się znajdzie ktoś kto zarejestruje się tylko po to aby coś sprzedać.
Nie widzę różnicy czy osoba taka poda linka do aukcji czy wklei zdjęcie. Z punktu widzenia takiej osoby to bez różnicy.
Jeśli chcemy choć trochę zapobiec to można rozszerzyć warunek o ilości napisanych postów.
Ten problem dotyczy chyba każdego forum.
[size=12px]
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

[quote=""ediada""]Jeśli chcemy choć trochę zapobiec to można rozszerzyć warunek o ilości napisanych postów.
Ten problem dotyczy chyba każdego forum.
[/quote]
no można ale ja wiem czy sens jest
zaraz się znajdzie kilku chętnym co będzie przeszkadzało to i tamto
nigdy nikomu nie dogodzisz
mimo to jestem przeciw wklejaniu gołych linków
załważ inną materia naprzykład na alledrogo masz fotki małej rozdzielczości dzięki fotce w topicu masz większą rozdzielczość chyba że jesteś leniwy i nie chce ci się dawać najlepszej jakości
powiem tak sam daje małe fotki na serwiisach płatnych bo nierozumiem tego jak można brać kasę za wystawienie i jeszcze za to co się sprzedało sorry ale przy zakończeniu roku Alledrogo powinno wystawiać PITA bo według prawa do 1000 zł nie odprowadza się podatku a według regulaminu oni tylko udostępniają serwis aukcyjny
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

[quote=""ediada""]Zawsze się znajdzie ktoś kto zarejestruje się tylko po to aby coś sprzedać. [/quote]

Ale jezeli nie bedzie przestrzegac regulaminu to temat wyladuje w koszu i nie sprzeda.

Na forum dajesz cene i jedno zdjęcie kogoś to interesuje to wejdzie dalej. nie to po co ma tracić czas na wchodzenie dalej.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""ediada""]Jeśli chcę sprzedać przedmiot i dobrze go wyeksponować robię 20 zdjęć. Bawię się najpierw z aukcją a potem to samo na forum.[/quote]
Nikt nie każe wrzucać 20 zdjęć. Wystarczy jedno poglądowe i dopisek, że "więcej zdjęć w linku poniżej".
Przykładowo: pan X dodał ogłoszenie o tytule "super felgi alu, tanio" a w poście tylko link do alle. Ilu chętnych się znajdzie którzy wejdą dalej? Dla jednych "super" a dla innych "kicha"...

Co do limitu postów to pomysł kontrowersyjny. Osoby rejestrują się na forum i czasami nie piszą o swoich problemach/odczuciach/swojego zdania (nie nabijają postów). Korzystają z tego co jest na forum (rozwiązania problemów i porady) i np. wymieniają grill i chcą swój stary sprzedać, to wiadomo że najlepiej na forum tematycznym. Inny przykład z życia: parę miesięcy temu kumpel sprzedawał Alfę 145. Napisał na stronie klubowej ogłoszenie (a miał tylko 3 napisane posty w ciągu ponad 2 lat użytkowania samochodu) z linkiem do aukcji na allegro i jeszcze tego samego dnia odezwał się do niego człowiek właśnie z klubu.
Giełda moim zdaniem służy przede wszystkim do sprzedawania, szukania, kupowania wąskiego spektrum przedmiotów - części i gadżetów do Polo.

Regulamin jak też wymóg 10 pierwszych postów akceptowanych przez moda rozwiązuje problem bałaganu w ogłoszeniach dodawanych przez "fantomy".
Obrazek
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Czytając powyższe wypowiedzi nadal nie znajduję racjonalnych dowodów na pozostawienie w obecnym stanie regulaminu.
Wg mnie powinna być dowolność w zamieszczaniu ogłoszeń. Jeśli ktoś chce sprzedać tylko na forum daje foto i cenę bezpośrednio na forum.
Jeśli chce trafić do szerszego grona kupców daje linka.

[quote=""bruczyk""]Giełda moim zdaniem służy przede wszystkim do sprzedawania, szukania, kupowania wąskiego spektrum przedmiotów - części i gadżetów do Polo. [/quote]

Jeśli tak to wszystkie ogłoszenia nie związane ze sprzedażą chociażby części do innych aut powinny być wyrzucane ! A tak się nie dzieje.
Więc proszę nie bądźcie hipokrytami.
Ustalcie razem z użytkownikami forum na zasadzie np. ankiety na jakich dokładnie zasadach powinno opierać się funkcjonowanie działu GIEŁDA.
Jeśli ma być przeznaczone tylko i wyłącznie ograniczone do przedmiotów związanych z daną marką to co tam robią ogłoszenia sprzedaży np. zegarków, rowerów, aparatów fotograficznych itp. ?
Brak takich ograniczeń działa z powodzeniem na innych znanych forach moto i nikt tam nie ma z tym problemu.
Osobiście uważam, że fajnie jest kupić np. AGD od kogoś z forum niż kompletnie nie znanej osoby z serwisu aukcyjnego. Sądzę, że jest to bezpieczniejsze jak i jest elementem dodatkowym wzmacniającym więzi pomiędzy użytkownikami.

Większość z Was to ludzie młodzi, którzy z zasady powinni być otwarci na zmiany i propozycje. Więc tym bardziej dziwi mnie Wasze konserwatywne stanowisko w tej kwestii.

Ps.
Nie jest jasna również dla mnie funkcja i zakres odpowiedzialności moderatorów.
Osoby te powinny pilnować porządku na forum ale również pomagać użytkownikom w rozwiązywaniu ich problemów, koordynować prace związane z forum.
W dziele GIEŁDA jak można zaobserwować praca to ogranicza się gównie tylko do wyrzucania ogłoszeń.

To wszystko ode mnie w tym temacie.

Dziękuję za uwagę.
[size=12px]
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

[quote=""ediada""]Zgłosiłem do Kolegi Paffcio sprawę, która irytuje wielu użytkowników forum a związana jest z zasadami wystawiania przedmiotów do sprzedaży.
Kolega Paffcio jako jeden z moderatorów nie był zainteresowany rozwiązaniem sprawy.[/quote]
odpisałem Ci grzecznie na PW abyś poruszył ten temat w "uwagach do forum" - ja regulaminu dla nikogo "od ręki" nie zmienię, bo nie mam takich uprawnień i byłoby to nie fair wobec innych moderatorów - gdybym mial dla kazdego zmieniac regulamin to wybacz....

[quote=""ediada""]Więc jaki jest sens powtarzać te same dane ????????
Czy jest w stanie ktoś podać mi rozsądny powód takiego wymogu ???[/quote]
OWSZEM przyjacielu...

otóż, gdy zamiesciłbys w swoim temacie sprzedaży tylko i wyłącznie link do sprzedawanego przedmiotu, gdzie aukcja załóżmy wystawiona jest na 7 dni - to po jakims czasie aukcja sie zakonczy, to chyba oczywiste tak ?
pozniej kilka dni widnieje jeszcze jako "zakończona" w serwisie na którym ten przedmiot sprzedajesz a następnie zostaje przeniesiona do archiwum!
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

ediada widzę że mało śledzisz forum (trochę się nie dziwie bo jesteś na forum od marca 2010 napisałeś 58 postów)
gdyż w giełdzie sprzedaje się wszystko :jester:
są meble, zegarki, pasty do zębów itp
jedyny wymóg to zdjęcie i cena!!
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

ediada
Regulamin został stworzony przez moderatora i zatwierdzony przez innych modow jak i adminow. Tak więc ma on swój sens. Czy to jest aż takie trudne dać tagi w temacie zdjęcie i cenę w poście? Nawet jeżeli jest licytacja to napisz za ile oddasz od ręki. Ludzie widzą same plusy tego regulaminu. A że posty trafiają do kosza to nie widzimisie moderatora. Upominanie że temat nie zgodny z regulaminem nic nie dawało bo dużo właśnie było ogłoszeń handlarzy. A tak idzie w kosz i jest porządek. Poprawi taki delikwent temat to znów jest w giełdzie
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Jeżeli dla Ciebie wielkim problemem jest wstawienie jednego zdjęcia i zaproponowanie jakiejś ceny na forum, to wybacza ale co z Ciebie za sprzedawca?

U nas nie ma ograniczeń co do przedmiotów sprzedaży o ile nie łamią one polskiego prawa. Przykład? Niedawno ktoś z powodzeniem wystawił kuchenke gazową ;) bylo zdjęcie, była cena.

Jesli przeszkadzaja Ci jakieś komentarze, to zgłaszaj je. Przycisk Obrazek i krotkie info dla moderatorów komisu.

Allegro ma swój dość rygorystyczny regulamin i jeszcze chce za swoje usługi pieniadze. U nas ogłoszenie masz za darmo, a wymagamy tylko zdjęcie i cenę wrzucone w temat. Wydaje mi się, że to nie jest coś, czego nie da się zrobić w XXI wieku, w wolnej, niepodległej Polsce, w zjednoczonej Europie i inne takie tam... skoro już poruszam temat wolnej Polski.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

bruczyk
To, że regulamin został przez kogoś stworzony i jeszcze dalej zatwierdzony to nie znaczy , że jest doskonały i, że dalej nie może być rozwijany.
Na innych forach taki system działa z powodzeniem i nikomu to nie przeszkadza.
Użytkownicy są z takiej opcji zadowoleni. A co najważniejsze wprowadzane są zmiany.
A są to fankluby o znacznie dłuższej tradycji niż forum VW Polo.

Nie wiem czy znane są Wam pojęcia z zakresu Quality Management.
Podstawowe pojęcie to ciągłe doskonalenie.
Każdy pomysł, choć może na dzień dzisiejszy zbyt radykalny, powinien być poddany dokładnej analizie i badaniom. Kto nie widzi takiej potrzeby zostaje w tyle.

[quote=""Ralph""]Jeżeli dla Ciebie wielkim problemem jest wstawienie jednego zdjęcia i zaproponowanie jakiejś ceny na forum[/quote]
Ralph to nie jest kwestia problemu tylko otwartości osób zarządzających forum na propozycję zmian.

Ralph nie porównuj allegro do forum Polo. Główną i podstawową różnicą to jest to, że allegro to serwis komercyjny nastawiony na osiąganie zysku a forum Polo to zrzeszenie użytkowników jednej marki, których celem jest wzajemna pomoc w różnych obszarach.

Proponuję stworzyć alternatywny regulamin składający się z propozycji wszystkich zainteresowanych użytkowników (ankieta) i poddać go głosowaniu w stosunku do obecnie obowiązującego regulaminu lub propozycje zmian.
Wtedy to być może użytkownicy podsuną ciekawe pomysły/rozwiązania nad którymi warto byłoby się pochylić i wprowadzić w życie.
[size=12px]
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Rzuce Ci przykładem wielkiego forum, jesli nie najwiekszego o danej tematyce.
Forum mp3store gdzie do niedawna przez wiele długich lat byłem moderatorem.
Problem komisu wyglądał tak jak u nas. Wpadł jegomość, rzucił linkiem do allegro i nara, tyle go widac było.

Wyszlismy z załozenia, że albo sprzedajesz u nas (czyli na forum) albo na allegro.

Skoro sprzedawca nie ma czasu na wrzucenie zdjęcia i ceny w temat, to wkrotce moze nie miec czasu na finalizacje transakcji.
Jesli ktoś chciał pochwalić się tylko linkiem do swojego przedmiotu z allegro, to został ku temu stworzone oddzielne podforum zwane "Allegro/Świstak/eBay" z ograniczeniami: uzytkownicy powyzej 500 postów i czytelny tytuł tematu: nazwa przedmiotu + cena.
Dodam tylko, ze ten dział umarł smiercią naturalną, bo wiekszość uzytkowników przekonała się do normalnego wystawiania przedmiotów czyli cena i zdjęcie w temat itd.

Na forum Polo Klub Polska przeanalizowalismy problem i ja tak i inni moderatorzy stwierdzilismy, ze męczą i denerwują nas tematy w komisie z samymi linkami, bo tak naprawde nie wiadomo co kto sprzedaje. Na allegro nie ma obowiazku dawac zdjęcia, tu na forum mamy możliwość tego pilnowania.
Wpadnie na forum takie co zacznie rzucac linkami do portalów aukcyjnych, na ktorych nie wstawi zdjęcia i gdzie tu doskonałość.

W obecnym stanie rzeczy połaczylismy 2 sposoby wystawienia, czyli zdjęcie + cena w temat i gratis link do allegro/swistaka/ebaya (skoro ktoś chce się pokazać szerszej rzeszy potencjalnych kupców).

Nigdy wszystkim nie dogodzimy, nigdy nie będziemy doskonali w taki sposob aby wszystkich zadowolić.
Uważam, że jest zachowany kompromis.

Nie zapatrujmy się ślepo na inne fankluby dążąc w kierunku doskonalości.
Dążymy do tego aby oferty w komisie byly czytelne dla wszystkich.

p.s.
regulamin gieldy na forum vw golf:

Kod: Zaznacz cały

1. Nie wolno umieszczać ogłoszeń komercyjnych.
2. Każde ogłoszenie musi zawierać cenę oraz zdjęcie.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uwagi do forum”