[6n2] Padnięty alternator??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Krzysiek1012
Newbie
Newbie

[6n2] Padnięty alternator??

Post autor: Krzysiek1012 »

Witam. Zmieniałem ostatnio rozrząd w moim polo. zmieniłem także pasek alternatora i oleje w pewnym warsztacie. i wszystko było by okej gdyby nie to że dwa dni po wymianie podczas jazdy w samochodzie paliła się lampka poduszki powietrznej. zignorowałem to myśląc że to pewnie jakiś błąd wystarczy podpiąć i wykasować. Po przejechaniu 60 km. poszedłem na obiad i po 3 godzinach gdy próbowałem odpalić auto całkowicie padł mi akumulator. trochę to dziwne bo jak odpalałem z rana wszystko było ok. Jakby padł alternator powinna się chyba świecić kontrolka akumulatora że brak ładowania. Odpaliłem od kabli wróciłem z powrotem do domu 60km po wstawieniu do garażu i zgaszeniu silnika już się nie dało go odpalić.
Wydaje mi się że to alternator bo co innego?? jest możliwe że przy wymianie rozrządu coś mi w warsztacie spieprzyli z alternatorem. I co z tą lampką od poduszki powietrznej. Jaki jest mniej więcej koszt wymiany alternatora?? proszę o pomoc
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

uruchom awaryjnie silnik (np. kable) i sprawdź napięcie na zaciskach akumulatora powinno być w granicach 13,6-14,4 V
jeśli lampka akumulatora nie świeciła to znaczy że problem może leżeć w wadliwym akumulatorze, może po prostu jedna z cel aku padła i po wszystkim, sprawdź też napięcie akumulatora na wyłączonym silniku to też ci dużo powinno pomóc.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

Tylko pamiętaj jak chcesz normalnym miernikiem sprawdzać prąd to wpinaj się szeregowo bo spalisz miernik albo ci nic nie pokaze
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sycha »

Tak jak koledzy pisza, sprawdz wszystko.
Mam przyklad z innego auta ze moze byc wypalona masa I tez kontrolki nie bedzie a aku bedzie sie rozladowywac.

A chyba zbyt luzny pasek bylby glupota jakbym napisal....
Zawsze mozesz podjechac do mechanikow na 'gwarancje' ;)
K
Krzysiek1012
Newbie
Newbie

Post autor: Krzysiek1012 »

TAK jak pisaliście sprawdziłem miernikiem. Jednak to padnięty akumulator był. wymieniłem i jest ok, w sumie miał już 5 lat więc pewnie jedna z cel padła. dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

albo sie zasiarczyl kolego bo akumulatory nie lubia stac
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”