Witam mam poważny problem z moim polo to wygląda jak by immobiliser był nie sprawny ale nie jestem pewien polo od przekrecenia kluczyka i po 2 sekundach gaśnie. Czasem jak przyjdę np. wczoraj wieczorem zapaliło od razu. Już nie wiem co zrobić jak sprawdzić czy to immobiliser? Ktoś mi powiedział że można go pominąć jak się poda prąd bezpośrednio od akumulatora na elektrozawór odcinający paliwo ale robię tak zawór tylko pstryka. Myślałem że to może filtr paliwa wymieniłem dziś i to samo.
No i ustaliłem co jest grane kod błędu 17978 czyli komputer sterujący zablokowany. I to jest na 100 % pętla immo. I tu moje pytanie jak ją ewenualnie naprawić bądz wymienić ?
dobrze by było podjechać do gościa od kluczyków co koduje , i od nowa zakodować kluczyk.
Ale ja jak masz kluczyk zapasowy to spróbuj odpalać na zapasowym i zobaczysz czy problem znów sie pojawi.
Jak problem nie odpuści to bedzie coś z immo ale jak go rozwiązać to niewiem.bo nie "siedze" głęboko w elektronice, mo że któryś z kolegów z forum coś doradzą
Te elektronicznie sterowane silniki (SDI, TDI) nie da się odpalić bez immo, po to to jest. Blokuje komputer sterujący.
Natomiast można spróbować polutować połączenia w pudełku z elektroniką immobilisera. Immobiliser jest w rejonie skrzynki bezpieczników, zaprowadzi tam wiązka od pętli na stacyjce. Tak miałem w Golfie 3, polutowałem, chodzi trzeci rok.
To nie zaszkodzi, jak nie pomoże - do elektryka zawsze się zdąży. Wszystkie prace (odpinanie wtyku immo i jego wpinanie) wykonywać naturalnie przy odpiętym akumulatorze.