AEE Gdzie ta moc...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

AEE Gdzie ta moc...

Post autor: dogu18 »

Witam

jako ze jestem świeżym posiadaczem Poli z silnikiem AEE mam do Was pytanie.

naczytałem się na forach ze ten silnik zap******a jak głupi i ze jak na 1,6 jest super itp...

a u mnie jest powiedzmy średnio:/

mój były Golf MK2 z silnikiem NZ zbierał się minimalnie gorzej. a Ibi od brata z silnikiem ABD zbiera się dużo lepiej:/

co może być nie tak:/
dodam ze jak na razie to zrobiłem przy niem niewiele, rozrząd jutro zmieniam, filtry już zmienione, może jeszcze układ zapłonowy ale świece wyglądają ok kable też:/

z góry dzięki za pomoc:)
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Może zacznij od sprawdzenia kompresji - będziesz wiedział czy silnik jest w dobrej kondycji.
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Ja swego czasu jeździłem zmulonym AEXem, po wymianie kabli i świec jak ręką odjął, warto spróbować, bo może tylko wyglądają ok.
Zresztą wymień to co masz wymienić i wtedy sprawdź, przynajmniej przy wymianie części ekspoloatacyjnych zostanie wyeliminowana część prognoz co to takiego.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

aha ok... sukcesywnie będę wymieniał, może pomoże coś ...

a może być tego przyczyną katalizator?? auto ma w końcu 160 przebiegu, spaliny na analizatorze wychodzą euro4 ale może on tak przymula auto??
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karik712 »

zapłon, wszystkie filtry, oleje, układ dolotu powietrza, rozrząd, sprzęgło - to w pierwszej kolejności będzie miało wpływ. A do tego może być wiele pobocznych spraw jak chociażby ten katalizator. Sprawdzisz to na dowolnej stacji obsługi pojazdów, jak Ci wetkną czujnik w rurę i emisja spalin będzie za duża to pewnie kat jest zapchany, jeśli będzie kolosalnie duża to jeszcze dochodzi sonda.

No ale podstawowa sprawa to taka czy ten silnik naprawde ma tyle przebiegu i ma jeszcze dobrą kondyche.

Ja w przeciągu pół roku od zakupu zrobiłem zapłon, wszystkie filtry, oleje, sonde i katalizator (u mnie go nie było wogóle) i to dało efekty.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Sprawdź sobie kąt wyprzedzeniowa zapłonu, ma być chyba 7 stopni. Ma on dość duży wpływ na moc. Ustawia się go na aparacie zapłonowym używając lampy stroboskopowej wycelowanej w oznaczenie na kole wału.
Obrazek
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

a nie trzeba vaga do ustawienie zapłonu?? bo słyszałem ze ponoć trzeba jednocześnie korygować na lampie i na kompie:/

bo jak tylko na lampie to jutro po pracy to sprawdzę:)
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Tylko na lampie, a ustawia sie tak jak mówiłem aparatem zapłonowym. Jest przykręcony na dwóch imbusach. Tylko sprawdź sobie w jakimś programie np. AUTODATA, albo nich ktoś z forum sprawdzi jaki ma być ten kąt dla AEE, dla AEX jest 7 stopni.
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

tez bym prosil zeby ktos sprawdzil jak ma byc kąt w AEE

i co wie ktos :) ?
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

silnik AEE rozrząd stroboskopowy(przed zwrotem odkorbowym)----6 stopni ± 1
stopien sprężania norma 10-15 bar minimum 7 barów,minimalana róznica pomiędzy cylindrami 3 bar
żródło:INFO- TECH
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”