Wielki problem z zawieszeniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Roberto6n2
Newbie
Newbie

Wielki problem z zawieszeniem

Post autor: Roberto6n2 »

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, i mam niebywały problem z swoją polówką, ale po kolei...

W sierpniu zeszłego roku kupiłem Polo 6n2 1,4 TDI - 75KM - pierwsza rejstracja 11.1999r. model według VIN to 2000r.

W wrześniu z powodu chińskich opon na mokrej nawierzchni wpadłem w poślizg i przeleciałem po krawężniku - efekt: poszły 2 felgi, zgiął się prawy wahacz. Zostało to wymienione. Również opony na porządne! Wahacz nowy- kompletny. Zbierzność ustawiona, wszystko ok. Autem przejechałem od tego czasu 8tys. km i wszystko było ok.
Ale od około 1 tysiąca km temu pojawił się problem, bo coś piszczało. Okazało się że do wymiany jest prawy sworzeń wahacza.
Przy wymianie powstał niebywały problem!
Otóż okazało się że zwrotnica ociera o śruby z mocowania sworznia do wahacza - ote 3 śruby. - to tak piszczało.
Po włożeniu nowego jest to samo. Myślałem że jako konsekwencja uderzenia wyrobił się otwór w zwrotnicy w który przychodzi sworzeń. Więc kupiłem nową używaną zwrotnice i problem pozostał. Ale pojawiła się inna opcja bo w nowej (używanej) zwrotnicy był inny sworzeń niż te wszystkie które miałem. Po sprawdzeniu wszystkich katalogów okazuje się że nie ma innego sworznia - sworznie są jednakowe, różnica w zależności od modelu to wahacz - mam prawidłowy.
Jest możliwe że zwrotnica pochodzi z anglika - i tu pytanie do Was czy ma to znaczenie - przy sworzniach - bo zwrotnica jest idealna.
Nie wiem co robić. Auto stoi już 5 dzień a ja potrzebuję jeżdzić.
Proszę o pilne porady. Może miał ktoś podobny problem.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Roberto6n2

Zrób zdjęcia jak możesz tego miejsca jak wygląda ta sytuacja. Wahacz kupowałeś ori czy jakiś zamiennik ? i jak mozesz to zrob przy okazji zdjecie lewej strony ok ?
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Po co Ci kolejny temat:
viewtopic.php?f=14&t=29160
?!
Dostałeś tam wyczerpującą odpowiedź i oczekujesz, że tu ktoś napisze coś innego?!
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”