Wskazówka od temperatury stoi w miejscu ?!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dandi20
Newbie
Newbie

Wskazówka od temperatury stoi w miejscu ?!

Post autor: dandi20 »

Witam

Od paru dni męczy mnie fakt że na rozgrzanym silniku wskazówka od temperatury stoi w miejscu, a jeżeli się nawet ruszy to nie dochodzi do 70*C :-(

Co może być tego przyczyną?

Nie ukrywam że jestem trochę laikiem więc poproszę o rzeczowe wytłumaczenie gdzie co się znajduje w razie czego.

Pozdrawiam
Obrazek
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

najprawdopodobniej termostat do wymiany. bylo juz x razy na forum:P
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Może być też uwalony czujnik temperatury :) Ale na pewno jedna z tych 2 opcji.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
obrotny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: obrotny »

Czujnik, albo kable idące do czujników.. Niebieskiego oraz Czarnego... Ja miałem z tym ostatnio problem...
12.12.2010r. - 17.12.2010r. - Mój pierwszy w życiu SWAP / WYMIANA Silnika 1.3 3f/NZ
Awatar użytkownika
dandi20
Newbie
Newbie

Dzisiaj puściłem się na troszkę dłuższa trasę niż zwykle i nagrzał się do ~80*C, ale to mało, chciałbym mieć te 90*C.

Ok w takim bądź razie gdzie mogę znaleźć te czujniki i termostat?

Możecie mi zrobić fotkę bo rzadko zaglądam pod maskę i naprawdę czuję się jak laik a nie chcę nic spartolić.

Jakie są koszta tych części tak na oko?
Obrazek
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

termostat koszt ok 50-70 zl.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

O termostacie było milion razy, wystarczy użyć "Szukajki" :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
dandi20
Newbie
Newbie

Ok poszperałem trochę i już wiem... :)

Taki termostat będzie dobry rozumiem?

http://motoallegro.pl/termostat-wahler- ... 00809.html

I jeszcze taki czujnik firmy EPS znalazłem http://motoallegro.pl/czujnik-temperatu ... 68901.html

A właśnie czujnik ssania i czujnik temperatury to będzie taki sam? czy to są dwa różne czujniki?

Czy polecili byście mi coś innego?
Obrazek
p
polo11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo11 »

termostat raczej tak , bo ma "grzybek" na końcu czujnik raczej nie , powinien byc czarny na dwa przewody i wciskany w obudowe termostatu ( zabezpieczany zawleczką - nie wkręcany ) drugi obok niebieski przesyła informacje do jednostki sterującej
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Jak na trasie trzyma 80 stopni to ja bym nie grzebał. Do tej pory było zimno i na krótkich odcinkach ciężko dogrzać silnik. Instrukcja obsługi mówi że przy normalnej jeździe wskazówka od temperatury powinna być w położeniu minimalnie powyżej 90stopni - ale to przy oryginalnym termostacie i czujniku. Oryginalnie był stosowany termostat Behr-Tomson. A poziom płynu w zbiorniczku masz odpowiedni?
Das Auto.
Awatar użytkownika
dandi20
Newbie
Newbie

no właśnie jak dobrze pamiętam to na trasie 4km (do pracy) potrafił się dobrze nagrzać, było widać to na zegarze, po 2km już było czuć że z kratek leci ciepłe powietrze i teraz właśnie też z kratek leci ciepłe powietrze tyle że wskazówka albo się uniesie delikatnie albo stoi w miejscu. Parę dni temu będąc na mieście o dziwo pokazał mi nawet 100*C, ale mimo wszystko dziwnie jak dla mnie się zachowuje.

Ok sprawdzę to i zobaczę jak z poziomem płynu chłodniczego, w razie co doleję, jak to nie da rady, to mam już klamoty u siebie i postaram się zmienić czujniki bo to 5min, termostat trochę więcej, stestuje, jak będzie dobrze to zostawię, jak nie to będzie trzeba szukać dalej przyczyny, choć wydaje mi się że nic innego tu być nie może.
Obrazek
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

ewentualnie zegar Ci cos sie gryzie :P tzn jak Ci tak wskazowka temp skacze. ale najpierw powymieniaj to co masz, jak sie nie ogarnie to bedzie trzeba myslec dalej. ale badzmy dobrej mysli.

Ślesin 2012
Awatar użytkownika
dandi20
Newbie
Newbie

zmieniłem najpierw czujniki... raz pokazywał dobrze a raz źle... a dzisiaj termostat... okazało się że zacinał się delikatnie, ale nie zawsze więc dlatego raz wskazania były prawidłowe a raz nie.

Zmienione i wyregulowane łożyska... :) teraz słychać tylko szum opon i "ryk" silnika :grin:

Dziękuję wszystkim za pomoc
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”